Osijek
DERMATOLOZI UPOZORAVAJU

UV indeks zračenja nad Osijekom ovih dana visokih 6
Objavljeno 20. srpnja, 2013.

Na Klinici za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek drže kako tijekom ljetnih mjeseci Osječane treba opetovano upozoravati na opasnosti od prekomjernog izlaganja suncu i podizati svijest o raku kože. Recimo kako je UV indeks nad Osijekom ovih dana čak šest. Vrijednosti UV indeksa 6 i 7 označuje visoku opasnost od UV zračenja, a za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala, odjeće dugih rukava te korištenje zaštitnih krema. Ljudi s osjetljivom kožom i mala djeca mogu dobiti opekline za manje od 20 minuta pa je za njih bolje da se ne izlažu suncu između 11 i 16 sati.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od 1998. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala se za 150 posto kod muškaraca i za 130 posto kod žena. Tako od melanoma u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika oboli 14 muškaraca i 11 žena. Godišnje se u našoj zemlji dijagnosticira 555 novooboljelih od melanoma, a samo u KBC-u Osijek godišnje dijagnosticiraju stotinjak novooboljelih.

- Treba znati da si, ako ste samo jednom u životu izgorjeli na suncu, povećavate rizik za obolijevanje, a učinak sunca se kumulira. Znači, ako ste tijekom života desetak puta izgorjeli, vi ste svoje šanse za obolijevanje od melanoma značajno povisili. Osobe s povećanim rizikom su osobe svijetle puti, koje su imale sunčane opekline tijekom djetinjstva, koje imaju više od 50 madeža na tijelu i osobe koje su imale transplantaciju nekog organa - upozorava doc. dr. sc. Darko Biljan, predstojnik Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Osijek. N. Z. Eberhard

PREVENTIVNE MJERE

! Klonite se sunca od 10 do 16 sati

! Nosite šešir ili kapu

! Nosite sunčane naočale

! Koristite zaštitne kreme visokog faktora

! Izbjegavajte solarij

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike