Ekonomija
ZAŠTITA ZDRAVLJA POTROŠAČA SE INTENZIVIRA

Započela kontrola i uzorkovanje hrane koja stiže ilegalnim putem
Objavljeno 20. srpnja, 2013.
Na ovaj će se način doći i do podataka o nepoznatim sojevima mikroorganizama koji dolaze iz trećih zemalja

OSIJEK - Hrvatska je (prvi put do sada) započela provoditi kontrolu i uzorkovanje hrane koja ilegalnim putem stiže u našu zemlju, čulo se to između ostaloga na jučerašnjem seminaru pod nazivom “Novi trendovi uzorkovanja hrane u EU: mlijeko i mliječni proizvodi”.

Seminar koji je jučer okupio veliki broj zainteresiranih za ove teme organizirao je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu (HAH) u Županijskoj komori Osijek.

Kako je istaknuto, kontrola i uzorkovanje hrane koja se proizvodi već se od prije dobro kontrolira, a ona koja dolazi ilegalnim putem provodit će se u suradnji s Ministarstvom financija i Carinskom upravom na sedam graničnih prijelaza na kojima je moguć uvoz hrane u Hrvatsku, a u sklopu projekta PROMISE “Protection of consumers by microbial risk mitigation”, koji će trajati tri godine.

Glavni je cilj provedbe ovog projekta, kako je navela voditeljica projekta, prof. dr. sc. Estella Prukner-Radovčić, dr. vet. med. s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, procjena rizika i zaštita zdravlja ljudi od zoonoza podrijetlom iz ilegalno uvezene hrane.

- Projekt će obuhvatiti skupljanje uzoraka hrane s različitih graničnih prijelaza (morske, kopnene te zračne luke) u deset zemalja. U projektu sudjeluje ukupno 20 institucija iz 14 zemalja Europe. Treba reći da je cilj, osim znanstvenih spoznaja o opasnostima od ilegalno uvezene hrane, i uspostaviti bolju suradnju između novih država članica, starih „EU 15“ članica te zemalja u postupku pridruživanja. Osim zajedničkog rješavanja znanstvenih zadataka, cilj je i prijenos znanja i osposobljavanje mlađih istraživača te širenje informacije o ovoj temi među potrošačima - kazala je dr. Prukner-Radovčić.

U sklopu projekta bit će uzorkovano ukupno 2.500 uzoraka hrane, a u Hrvatskoj oko stotinu. Ukupna vrijednost cijelog projekta je devet milijuna eura.

Zanimljivo je da prema prvim, neslužbenim podacima u Hrvatsku ilegalno (ponajviše u prtljažnicima automobila iz Bosne i Hercegovine i Srbije) stiže različita vrsta hrane.

Tako je nedavno zabilježen nelegalni uvoz 40 kilograma vrhnja iz Bosne i Hercegovine navodno za vlastite potrebe te 20 kilograma kobasica također iz BiH koje su trebale ići za Njemačku, a zanimljiv je i slučaj uvoza pošiljke hrane za jedan od kineskih restorana na kojoj je pisalo da je riječ o grašku, a zapravo je bilo sto kutija jaja u prahu.

Na ovaj će se način u okviru provedbe ovog projekta, kako je navela dr. sc. Estella Prukner-Radovčić, doći i do podataka o potpuno nepoznatim sojevima mikroorganizama te različitih bakterija koji dolaze iz tzv. trećih zemalja.

Zdenka RUPČIĆ
KOZAČINSKI: SIGURNOST HRANE TREBA STALNO UNAPRJEĐIVATI

Što se tiče osnovne teme seminara “Novi trendovi uzorkovanja hrane u EU: mlijeko i mliječni proizvodi”, koja je dio projekta Baseline, osnovni je cilj bio, kako je navela prof. dr. sc. Lidija Kozačinski s Veterinarskog instituta Sveučilišta Zagreb, utvrđivanje kriterija sigurnosti hrane. - Zbog zaštite zdravlja potrošača sigurnost hrane treba stalno unaprjeđivati - kazala je između ostalog dr. Kozačinski.

9

milijuna eura vrijednost je projekta PROMISE

2.500

uzoraka hrane koja stiže ilegalno bit će prekontrolirano

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike