Kultura
SNJEŽANA ABRAMOVIĆ MILKOVIĆ, UMJETNIČKA VODITELJICA

Intenzivan program Festivala plesa - tri predstave dnevno
Objavljeno 20. srpnja, 2013.
Predstave suvremenog plesa u svom su koreografskom pristupu veoma raznolike

U istarskom Svetvinčentu jučer je počeo 14. Festival plesa i neverbalnog kazališta, koji se odražva do 22. srpnja. U povodu toga razgovaramo sa Snježanom Abramović Milković, umjetničkom voditeljicom festivala.

Kako ste koncipirali ovogodišnji festivalski program?

- Kao i svake godine, važno nam je da predstave suvremenog plesa u svom koreografskom pristupu budu raznolike, tako da često prikazujemo i predstave koje koriste spoj plesa s videoinstalacijama, upotrebljavaju nove tehnologije ili rade na animaciji objekata, što pomiče granice doživljaja plesne umjetnosti, daje joj svojevrsnu dinamiku i predznak suvremenosti. Raznolikost ne znači nesistematsku šarolikost i isključivo animaciju turista ljeti, nego ozbiljan koncept prezentacije jakih autorskih imena na području suvremenog plesa. Do 22. srpnja prikazujemo po tri predstave dnevno. Festival je otvotila Jo Stromgren kompanija s predstavom Posveta ping-pongu, vrlo duhovita plesna predstava posvećena ping-pongu, dok ga zatvara Roberto Olivan čija je predstava A Place To Bury Strangers čudesno putovanje u strahove, tjeskobu i nesigurnost, ali i u nade, snove i utopijsku potragu za duhovnim oslobođenjem, s čime se suočava suvremeni čovjek.

Što je danas na programu?

Danas, 20. srpnja, ne treba propustiti Les SlovaKs, vrlo zanimljivu grupu slovačkih plesača sa stalnom adresom u Belgiji čija je predstava Fragments zabavna, puna plesnih bravura, izrazito izražajna, duhovita i dirljiva. Također, tu je multimedijalna predstava francuskog koreografa Fabiena Priovillea, nekadašnjeg plesača Lalala Human Steps iz Kanade, koji je zamolio kolege da sukreiraju predstavu kroz interakciju preko Skypa sudjelovanjem u prvoj digitalno proširenoj izvedbi uživo. Tu je i hrvatska plesna scena - Maša Kolar, Natalija Manojlović, Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples, grupa autorica okupljenih oko predstave Divna, divna, divna katastrofa, koja je interaktivna, suautorska predstava s elementima improvizacije, dokumentarizma i društvenog aktivizma, zatim Šikuti machine s angažiranim performansom Partida i tako dalje. Bit će jako intenzivno i zanimljivo, a svake večeri dio programa može se vidjeti besplatno.

S obzirom na rezanje sredstava za kulturu, suočava li se i vaš festival sa smanjivanjem budžeta?

- Naš budžet je, nažalost, godinama sve manji. Usprkos tome nismo nikada odustajali od nivoa i kvalitete programa i profesionalnog načina rada. Mi smo marljivi, pa se nadamo da će nam se neka vrata fondova ipak otvoriti, jer naš festival ima ozbiljan put i svoje djelovanje proširuje u rad Mediteranskog plesnog centra. U šali često znam reći da je Svetvinčent mini Avignon, iako je daleko od avignonskih uvjeta. Često sam isticala, još dok sam bila predsjednica UPUH-a, potrebu za financijskom i estetskom evaluacijom programa u Hrvatskoj, ali nadam se da će se s vremenom i to dogoditi. Kako se liberaliziralo kulturno tržište, ima jako puno kulturnih programa, i to svakojake kvalitete, a čak se minimalizirala važnost umjetničke kritike, tako da uz smanjenje sredstava i “poplavu” programa postoji opasnost od prosječnosti, ali to je tema za poseban razgovor.

Kim CUCULIĆ
GERILSKI POČETAK STUDIJA PLESA

Pokretanje studija plesa pri ADU statusno će pomoći našoj struci jer će visokoobrazovani plesni umjetnici potaknuti bolje uvjete rada. Nažalost, prva godina počet će s radom nekako gerilski, bez adekvatnih uvjeta i bez znanja plesne zajednice da je objavljen natječaj za predavače. Mislim da je to loš početak nečega što smo svi zajedno s nestrpljenjem čekali i za što smo svi zajedno lobirali.

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

Najčitanije iz rubrike