Novosti
KUPNJA U BIH JOŠ JE ISPLATIVA

Carinici bez milosti, 450 kuna
kazna je za šteku cigareta više
Objavljeno 19. srpnja, 2013.
Oprezan treba biti i pri kupnji lijekova, alkohola, duhana i robe skuplje od 2.200 kuna

Vezani članci

CARINICI ĆE IMATI JOŠ VIŠE POSLA

Cigarete još skuplje, BiH i Srbija znatno jeftinije

Nisam pušač, ali sam išao supruzi kupiti cigarete u Bosanski Brod. Kako rijetko odlazim tamo, a nisam se informirao, mislio sam da ulaskom u Europsku uniju imamo pravo unijeti u Hrvatsku više robe nego prije.

Kupio sam dvije šteke cigareta i nisam mislio da to trebam prijaviti, pa sam platio kaznu od 450 kuna. Ljutit sam i siguran da to više neću ponoviti - revoltiran vlastitom nepromišljenošću kazao je 35-godišnji Juraj.

Studenti Mladen i Darko pak nemaju loše iskustvo s prekograničnom kupnjom cigareta jer dva puta mjesečno odlaze po jednu šteku za vlastite potrebe. A isplati se, jer je gotovo dvostruko jeftinije. Niža cijena je bila motiv i 39-godišnoj Brođanki koja je uspjela sama ili uz pomoć drugih prenijeti iz Bosne u Hrvatsku više od 11 kilograma duhana, s kojim ju je policija zatekla u brodskoj Florijanovoj ulici. No, zbog sumnje u pokušaj šverca, protiv nje slijedi kaznena prijava.

Što je dopušteno?

Kako se pušači unatoč dugoj krizi i besparici ne mogu odreći jednog od najčešćih poroka, strasti pušenja, nerijetko naime iz Slavonskog Broda odlaze u prekosavski Brod gdje cigarete pa i duhan mogu dobiti za upola manje novca. Usput kupe gajbu piva, pojedu ćevape, natoče rezervoar jeftinijeg goriva pa je lakše i preživjeti do kraja mjeseca. Neki čak s djecom odlaze na dnevno kupanje na prošlog ljeta otvorene bazene, gdje za tri marke (12 kuna) mogu provesti cijeli dan. No, kako kupnja ne bi ispala preskupa zbog kazni, bilo bi dobro prije odlaska u susjednu državu na stranicama Carine RH proučiti koje artikle i koje količine robe je dopušteno prenijeti u Hrvatsku.

Stoga podsjećamo - osim što je po jednoj osobi dopušten unos u Hrvatsku jedne šteke cigareta, ili sto cigarilosa, cigara ili pak 250 grama duhana, punoljetna osoba može unijeti jednu litru žestokog alkoholnog pića ili 4 litre vina, te 16 litara piva. Dopušteno je unijeti i parfem od 50 mililitara i toaletnu vodu do 250 mililitara. Kako se Slavonci nerijetko u Bosni opskrbljuju i lijekovima, vrijedno je upozorenje kako je unos lijekova za osobne potrebe moguć u količinama potrebnim za najviše mjesec dana, i to uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (recept, povijest bolesti, potvrda liječnika...). Odnosi se to i na lijekove koji su na popisu droga - ali u količini potrebnoj za pet dana ili za osobe s malignim bolestima - u količini dovoljnoj za 15 dana, također uz obaveznu medicinsku dokumentaciju.

Novčani limiti

Roba koja se nalazi u osobnoj prtljazi putnika, u vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji već osobnim potrebama putnika i članova njegove obitelji, oslobađa se od plaćanja uvoznih davanja ako njena ukupna vrijednost ne prelazi kunsku protuvrijednost 2.200 kuna, a u zračnom i pomorskom prometu 3.200 kuna. Ovo oslobođenje odnosi se na svakoga putnika pojedinačno, a može se primijeniti jednom dnevno. Predmeti koji prelaze navedenu svotu ili nemaju značenje osobne prtljage, podliježu obračunu i plaćanju carine i poreza na dodanu vrijednost (eventualno i trošarine). Putnici mlađi od 15 godina, oslobođenje od plaćanja uvoznih davanja mogu ostvariti do ukupne kunske protuvrijednosti 1.100 kuna, neovisno o vrsti prijevoznog sredstva kojim putuju, stoji u Uputi za provebu carinskih postupaka pri nadzoru robe u putničkom prometu.

Marija RADOŠEVIĆ
Druga pravila za one koji žive u pograničnoj zoni

Za one koji žive u pograničnoj zoni, pet kilometara od granice, vrijede druga pravila. Oni dnevno uz oslobođenje od plaćanja carine mogu unijeti robu do ukupne kunske protuvrijednosti 300 kuna, pri čemu se oslobođenje od uvoznih davanja odnosi na samo 25 cigareta ili 10 cigarilosa, 5 cigara, litru vina, 1,5 litara piva... Iznimka je samo kada predoče dokaz da putuju dalje od pograničnog područja ili da se ne vraćaju iz pograničnog područja susjedne treće države.

PUTNIK DNEVNO SMIJE PRENIJETI:

CIGARETE

1steka

ŽESTOKA ALKOHOLNA PIĆA

1litra

VINO

4litre

PIVO

16litara

PARFEMI

50ml

NA VOZILIMA VRIJEDI “HR” NALJEPNICA

Vozači koji putuju u BiH zbunjeni su nakon što se proširila informacija o neugodnim iskustvima Brođana s BiH policijom koja je od njih nakon što su bez problema prešli granicu zahtijevala plavu europsku naljepnicu s oznakom države na rubu automobilskih registracijskih pločica. U Policijskoj upravi brodsko-posavskoj kažu da imaju saznanja o tome, te da za sada nemaju informacija o bilo kakvoj izmjeni koja je vezana uz važeće hrvatske registracijske pločice, a osobito o lijepljenju neslužbenih naljepnica. Nove hrvatske EU registracijske pločice za vozila su u pripremi, a stare do daljnjeg vrijede u izvornom obliku i bez bilo kakvih izmjena. Građani su prema bečkoj Konvenciji o cestovnom prometu i Pravilniku o registraciji i označavanju vozila dužni ako prelaze granicu te idu u BiH ili druge zemlje vozilo označiti zakonom propisanom elipsastom naljepnicom s crnim obrubom koja sadrži međunarodnu oznaku države, a to je u našem slučaju oznaka "HR" otisnuta crnim slovima na bijeloj podlozi.