Ekonomija
PROJEKT WINE TOUR, FINANCIRAN NOVCEM EU, ULAZI U SVOJU ZAVRŠNICU

U središtu Dalja otvoren vinski muzej Teutoburgium
Objavljeno 19. srpnja, 2013.

Vezani članci

PRVI OD ČETIRI MINI VINSKA MUZEJA

U Drenju otvoren muzej vrhunske vinske kapljice

DALJ - U središtu Dalja jučer je svečano, uz nastup Mađarske udruge žena iz Dalj Planine i u nazočnosti velikog broja uzvanika otvoren vinski muzej Teutoburgium ( nap.a. - stari je to rimski naziv za Dalj).

Riječ je o jednom od ukupno četiri mini vinska muzeja (u Drenju i Feričancima su već otvorena, a u Zmajevcu će tek biti) te jednoj velikoj, regionalnoj vinoteci u osječkoj Tvrđi, iz projekta Wine tour. Ukupna vrijednost jučer otvorenog mini muzeja u Dalju, u kojem je svoja vina izložilo devet vinara, je 1,6 milijuna kuna.

U pozdravnom govoru dobrodošlice, načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić, izrazio je zadovoljstvo što je upravo ova stara gazdinska kuća u središtu Dalja s podrumom i čardakom koji je Općina kupila prije nekoliko i za njezino uređenje prethodno već izradila projektnu dokumentaciju, postala dio projekta Wine tour.

- Ovaj je prostor već sada postao atrakcija, a vjerujemo da će pridonijeti i očuvanju tradicije te razvoju naše turističke ponude. Naime, ovaj je kraj poznat, osim po gastronomskoj ponudi i po dobrom vinu te već sad na ovim prostorima uz Erdutske vinograde, ima i oko 100-tinjak malih vinara - rekao je Vesić.

Župan Vladimir Šišljagić, istaknuo je kako je Osječko-baranjska županija nadaleko već poznata po kvalitetnim vinima koja posljednjih godina na prestižnim svjetskim natjecanjima osvajaju brojna priznanja.

- Kad je riječ o Wine touru valja podsjetiti i da je kroz taj projekt 750 osoba s područja Osječko-baranjske županije pohađalo edukaciju kojom su osposobljeni za pružanje usluga u turizmu, otvoreno je i šest radnih mjesta, uređeno 17 kilometara vinskih cesta, a turističkom djelatnošću se već bavi 60-ak obiteljskih gospodarstava - izjavio je župan Šišljagić.

Silva Wendling, pročelnica Odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko-baranjske županije, također je istaknula važnost ovog projekta koji će, kako je rekla pridonijeti razvoju turizma, inače važnog sektora gospodarstva.

Valja navesti i da je otvorenje pratila i izložba slika akademskih slikara Helene Janečić, Branka Marića, Finke Ripić i Lazara Makarića, galerista iz Pariza podrijetlom iz Dalja. Na kraju svečanog dijela predstavili su se i gosti iz Novog Sada, vlasnik časopisa Wine&Fine i predstavnici vinarije “Aleksandrović” Topola koji su istaknuli kako žele uspostaviti suradnju s vinarima ovog kraja jer imaju vrlo kvalitetna vina.

Zdenka RUPČIĆ

Wine Tour je počeo 1. ožujka 2012. i traje do 1. rujna ove godine. Iz EU osigurano je 936 tisuća eura, a Županija osigurava 312 tisuća eura.

DO 1. RUJNA IZLOŽBENI PROSTOR, A NAKON TOGA I PRODAJNI

Vinski muzej Teutoburguim u Dalju bit će otvoren svaki radni dan od 8.30 do 15.30 sati, a prema potrebi i kasno popodne ili navečer. Do 1. rujna, kako nam je kazala Barbara Nikolašević, zaposlenica muzeja, bit će isključivo izložbenog karaktera, a kasnije će se vina i ostali autohtoni proizvodi moći kušati i kupiti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana