Novosti
STVARA LI SE VELIKA KOALICIJA?

Savez SDP-a i HDZ-a - lokalna pojava,
kratkoročni interes ili trend budućnosti
Objavljeno 18. srpnja, 2013.
Možda nakon ulaska u EU te dvije stranke doista i naprave koaliciju, kaže Milardović

Vezani članci

UKIDANJE ZASTARE ZA POLITIČKI MOTIVIRANA UBOJSTVA

Karamarko za izmjene Ustava

U vrijeme i nakon nedavnih izbora dvije najjače i godinama suprotstavljene hrvatske političke stranke, SDP i HDZ, u nekoliko su većih gradova neočekivano pronašle zajednički jezik te poduprle istog gradonačelnika i osigurale većinu u gradskim vijećima.

Dogodilo se to u Osijeku, gdje se HDZ priklonio kandidatu iza kojega su stali SDP i HNS, te Dubrovniku gdje je upravo tako stvorena “golf-koalicija”. Do suglasnosti su, bar u stavu, ako već ne u retorici, SDP i HDZ došli i na državnoj razini, u Saboru, kada je riječ o aktualnom pitanju ustavnih promjena u svezi s nezastarijevanjem politički motiviranih ubojstava. Da to može sugerirati i nekakvo dugoročno približavanje ili bar otvaranje većih mogućnosti za lokalnu suradnju, misle i stručnjaci.

- Postoji dosta relevantnih primjera ili dokaza o približavanju SDP-a i HDZ-a pa tako Hrvatskom možda i sada vlada neka 'velika koalicija'. Možda poslije ulaska u EU te dvije stranke, najodgovornije za sadašnje stanje u Hrvatskoj, doista i naprave takvu koaliciju. I ako do toga dođe, to neće biti ništa čudno jer tu kriterij nije ideološki nego vremenski - rekao nam je Anđelko Milardović, predsjednik Instituta za europske i globalizacijske studije, podsjećajući i na već viđene slične primjere u Austriji ili Njemačkoj. Kada je riječ o, kako kaže, sadašnjem “propadanju” Hrvatske, dodaje da je ipak veća odgovornost za sadašnju situaciju na HDZ-u jer su oni duže vrijeme bili na vlasti.

Prema mišljenju Višeslava Raosa, znanstvenog novaka Centra za politološka istraživanja – VERN, ipak bi bilo “predaleko zaključivati” da se ta suradnja u nekim sredinama prenosi i na državnu razinu. Naime, on kaže kako je ono što se upravo događa na državnoj razini posljedica “pravnog bućkuriša” koji je omogućio i zastarijevanje privatizacijskog kriminala pa se sada sve pokušava riješiti ustavnim promjenama.

- Ono što jest trend je da postoji kriza u strankama kada je riječ o proizvodnji novog kadra. Meni se čini da je ta suradnja plod toga što SDP i HDZ nemaju dovoljno snažne kandidate u svojim redovima pa moraju surađivati da bi spriječili neke druge u preuzimanju vlasti. Naime, na ovim se izborima pokazao manjak kvalitetnog kadra, pa su i SDP i HDZ izvlačili ljude koji dosad nisu bili toliko angažirani. Nemaju svojih jakih kandidata pa biraju nestranačke ljude koji su i drugima prihvatljiviji. Tako su se na kraju i jedni i drugi zauzeli da u Osijeku pobijedi kandidat ljevice Ivica Vrkić, kao osoba bogatog iskustva, i tako HDSSB-u 'oduzmu' Osijek. Iako je HDSSB, zajedno s rezultatima u drugim sredinama, zapravo u plusu, unatoč tome što se nije uspio jače raširiti u drugim slavonskim županijama - ističe Raos, spominjući i Split, gdje je pobijedio dosad ne previše poznati SDP-ovac Ivo Baldasar, “koji možda i nema taj politički nerv, ali je mnogima prihvatljiv”.

Kaže i kako je u Dubrovniku SDP imao slabog kandidata, a HDZ tek nešto boljeg, a na kraju su nakon što je za gradonačelnika izabran treći kandidat, zajedno s HNS-om - složili većinu u Gradskom vijeću. Podsjetimo da su se tamo predstavnici dviju najjačih stranaka zbog te suradnje s govornice - čak i ispričavali biračima. S obzirom na sve prethodno rečeno, neće biti ništa čudno ako SDP i HDZ takvu praksu nastave, uzdajući se u rastezljivost svojih stavova i - zaborav birača.

Igor BOŠNJAK
DESNO I LIJEVO KRILO SKH

- Doista ne bi bilo nikakvo čudo da se nekadašnje desno krilo Saveza komunista Hrvatske i nekadašnje lijevo krilo SKH sada nađu pod istom kapom, jer su dvije najjače stranke u Hrvatskoj povijesno izvedene iz te partije. Nakon što su, u kontekstu pluralizma, nastajali i razdvojili se kao dvije frakcije. No sve što se rađa pod nekom kapom, mora opet doći pod nju – ističe Anđelko Milardović.

Višeslav RAOS

Centar za politološka istraživanja – VERN

Lokalno - manje ideologije

“Primjeri suradnje HDZ-a i SDP-a na lokalnoj razini su zanimljivi jer smo posljednjih godina na nacionalnoj razini svjedoci vrlo jasnog, suprotstavljenog ideološkog pozicioniranja HDZ-a i SDP-a, primjerice na pitanjima zdravstvenog odgoja i legalizacije gay brakova”, kaže Raos, dodajući kako smo takav “brak iz interesa” lijevih i desnih do ovih izbora imali samo u Općini Jelsa, na Hvaru. “Treba znati da je Hrvatska mala zemlja i na lokalnoj razini ima manje svjetonazorskih tema i ideoloških sučeljavanja. A lokalni su izbori kod nas možda i važniji”, kaže Višeslav Raos.