Kultura
SUTRA U DVORANI OGRANKA MATICE HRVATSKE

Izraelska umjetnica Dina Merhav u rodnim Vinkovcima
Objavljeno 17. srpnja, 2013.

VINKOVCI - U organizaciji vinkovačkog ogranka Matice hrvatske i podružnice Hrvatske matice iseljenika Vukovar sutra (četvrtak, 18. srpnja) u 18 sati u dvorani tog ogranka u Vinkovcima (J. Dalmatinca 22) organizirat će se susret sa svjetski poznatom izraelskom umjetnicom, rođenom Vinkovčankom, Dinom Merhav rođenom Gross.

Dina Merhav Gross rođena je 1936. u Vinkovcima u kući obitelji Gross (danas Ulica Jurja Dalmatinca 33), a od 1949. živi u Izraelu. Školovala se na Akademiji Bezalel, a kasnije je bila predavač na College of Design u Haifi. Od 1984. posvetila se kiparskom stvaralaštvu. Bavila se grafičkim dizajnom, a tek u četrdeset i osmoj godini počela se baviti skulpturom. Prvih pet godina umjetničkog djelovanja bavila se kamenom, mramorom, a onda je počela raditi sa željezom. Od 1989. isključivo radi u željezu.

Umjetničko naselje Ein Hod u kojem Dina živi osnovano je 1953. i ono je dom isključivo likovnih umjetnika - slikara, kipara, dizajnera, fotografa, arhitekata i keramičara. Skulpture Dine Merhav postavljene su na javnim prostorima u Izraelu, Kini, Indiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Kanadi, SAD-u, Makedoniji, Hrvatskoj. U lipnju ove godine u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu održana je izložba njenih kipova u željezu pod nazivom “Ptice u letu”.

Tijekom večeri bit će o njoj prikazani i kratki dokumentarni filmovi. Umjetnica iz Izraela odlučila se za veliku donaciju svojih skulptura rodnom gradu za budući Memorijalni park skulptura obitelji Gross u Vinkovcima.

(D.Kć.)

Umjetnica iz Izraela odlučila se za veliku donaciju svojih skulptura rodnom gradu

Možda ste propustili...

OTVORENI 4. DANI JULIJA KNIFERA

Meandar oživio i u baletnoj izvedbi

PROMOCIJA KNJIGE POPUP CV 2012-2017

Platforma za sadašnja i buduća vrjednovanja

U MAJSTORSKOM CIKLUSU 18. TRAVNJA U LISINSKOM

Monika Leskovar kao solistica i Enrico Dindo kao dirigent

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JASMIN NOVLJAKOVIĆ, REDATELJ VODVILJA “BUBA U UHU”

Bitno je da su glumci jako precizni i situacije igraju zaista ozbiljno

2

57. HRVATSKO NATJECANJE UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA U ZAGREBU

Osječki učenici i s državnog natjecanja donijeli brojne nagrade

3

29. TRAVNJA - MEĐUNARODNI DAN PLESA

Go out and dance - ove godine prvi put ples i na požeškom Trgu sv. Terezije