Regija
HRVATSKE ŽELJEZNICE

Elektrifikacija pruge prema
Koprivnici tek 2017. godine
Objavljeno 17. srpnja, 2013.
O isplativosti pruge do Barcsa pregovara se s Mađarima

VIROVITICA – Činjenica da je Slavonija u željezničkom prometu degradirana opće je poznata. Ukinule su se linije prema Pečuhu, kao i neki vlakovi prema Beogradu i ostalim gradovima zbog nerentabilnosti ili zbog toga što se netko sjetio da Željeznicama Srbije i Mađarske treba naplaćivati prolaz našim “brzim” prugama. Nikako da se dočeka najavljivana pruga Pleternica – Našice, rok završetka se odgađa, a nekoliko puta dnevno autobus Croatia Expressa i APP-a na toj relaciji besplatno prevozi po nekoliko putnika probijajući se Krndijom i poljskim cestama obraslim cvijećem.

Vezano uz rekonstrukcijom važne pruge od Zagreba prema Osijeku, jer u ta dva grada Virovitičani najviše putuju, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić te virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, zajedno sa saborskim zastupnicima Josipom Đakićem i Igorom Češekom te zamjenikom ministra poljoprivrede Draženom Kurečićem, sastali su se s čelnicima HŽ Infrastrukture.

- Razgovarali smo o planovima gradnje željezničke pruge Virovitica – Barcs. Na temelju plana HŽ-a, dio radova na dvije pružne dionice za Virovitičko-podravsku županiju i širu regiju je u tijeku, a drugi će dio početi tijekom ove i sljedeće godine – ističe župan Tolušić, naglasivši da je dionica Daruvar - Suhopolje trenutno u izradi, a obnova se provodi prema planu.

Sljedeće će godine početi i obnova željeznicke pruge Maslenjača - Pčelić u dužini 31 kilometra. Započet će i remont pružne dionice Varaždin - Koprivnica te Koprivnica - Virovitica u dužini 69 kilometara.

- Godine 2017. obnavljat ce se i pruga Virovitica - Našice te elektrificirati dionica Koprivnica - Virovitica. Dogovorena je i rekonstrukcija i modernizacija željezničkog kolodvora u Virovitici te gradnja još nekoliko pružnih prijelaza na području Virovitičko-podravske županije – zaključio je Kirin.

“Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica poduzimaju aktivnosti sa susjednim županijama u Mađarskoj radi definiranja interesa za gradnju željezničke pruge Virovitica – Barcs na trasi identičnoj onoj kojom je nekada prolazila željeznička pruga. HŽ Infrastruktura d.o.o. spremna je pružiti tehničku pomoć u izradi projektnih zadataka za studijsku i projektnu dokumentaciju te u kontroli i ocjeni izrađene tehničke dokumentacije,” istaknula je Željka Mirčić iz Odnosa s javnošću HŽ Infrastrukture d.o.o.

Građani rijetko hvale uglavnom neusklađene i nelogične vozne redove, mnogi su vagoni zastarjeli, vlakovi netočni, preskupi, zimi hladni, a ljeti vreli. Češći putnici kude i vagone prvog razreda kao neudobne.

- Putujem vlakom jer je najjeftinije, ali da sam zadovoljna – nisam. Karte su skuplje, vlakovi kasne, nekada je i prljavo u kupeima i nema zavjesa, što mi posebno smeta. U WC-ima često nema vode, pokraden je sapun ili toaletni papir. Mislim da treba sveopća reorganizacija u tom poduzeću – kaže H.S., koju smo zatekli na kolodvoru u Virovitici i koja je čekala vlak za Slatinu.

Slobodan KADIĆ
VLAK NAŠICE – PLETERNICA OD 2014.?

- Radovi na obnovi željezničke pruge Čakovec – Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Našice – Osijek – Dalj predviđeni su u razdoblju 2015. - 2017., na elektrifikaciji dionice Čakovec – Varaždin – Koprivnica – Virovitica i rekonstrukciji kolodvora Čakovec, Varaždin i Virovitica u razdoblju 2017. - 2019. Obnova pružne dionice Našice - Pleternica, koja je zatvorena za promet, u tijeku je. U 2013. godini trebali bi se obaviti radovi na dionici Čaglin – Pleternica, a ostatak radova u 2014. Pružna dionica Sirač – Daruvar nakon obnove otvorena je za promet. Radovi na obnovi dionice Daruvar – Pčelić su u tijeku, s time što bi se u 2013. godini trebali obaviti radovi na dionici Daruvar – Maslenjača, a ostatak radova u 2014. – rekla je Mirčić.

Možda ste propustili...

NA 7. OTVORENOM PRVENSTVU SLAVONIJE U RAKETNOM MODELARSTVU

Đakovčani ekipno i pojedinačno treći

MAJA DOMNJAK-LELIĆ TRČI MARATONE

Osvojila Amsterdam i Pariz, želi i New York

Najčitanije iz rubrike