Novosti
ISTRAŽIVANJE ADAC-A BUGARSKA NAJJEFTINIJA TURISTIČKA ZEMLJA, HRVATSKA POVOLJNA, ITALIJA NAJSKUPLJA

Pivo u Baški najjeftinije na cijelom Mediteranu
Objavljeno 17. srpnja, 2013.
Njemački istraživači pivo u Baški platili su 1,07 eura, a na francuskoj rivijeri čak 6,06 eura

B ugarska je najjeftinija turistička zemlja, jako jeftina je i Turska, a Grčka, Španjolska i Hrvatska su povoljne, Francuska je skupa, a Italija još skuplja. Tko je na Mediteranu skup, a tko nije, je li Hrvatska skupa turistička destinacija ili ne, pitanja su koja se iz godine iz godine iznova postavljaju, a odgovori su različiti.

Kako s koje strane gledano. Odgovor na to pitanje dali su, međutim, istraživači Njemačkog autokluba ADAC, organizacije koju čini nevjerojatnih 85 milijuna članova i čiji su vodiči, reći će mnogi, mjerilo vrijednosti neke turističke zemlje ili destinacije. Mišljenja ADAC-a poštuju se i citiraju pa su tako detalje istraživanja cijena u turističkim zemljama objavili i neki njemački mediji, primjerice Abend Zeitung.

To kako nas Nijemci vide važno je i zbog jednostavne činjenice da je Njemačka najveća emitivna turistička zemlja u svijetu te da je broj jedan tržište hrvatskog turizma s kojeg se ostvaruje oko četvrtine svih turističkih noćenja.

Omiljenih 50 mjesta

ADAC je tako napravio opsežno istraživanje u 50 omiljenih europskih turističkih mjesta u deset zemalja - Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji i Danskoj. Uspoređivale su se cijene izvanpansionskih troškova jedne obitelji s dvoje djece na godišnjem odmoru. Cijene su podijeljenje u četiri kategorije: jelo i piće (tjestenina, Coca-Cola...), shopping (sunčane naočale, japanke...), informacije i slobodno vrijeme (ležaljke na plaži, novine, baterije) te zdravlje i osobna njega (mlijeko za sunčanje, pasta za zube...).

Potrošačka košarica sastojala se od 34 proizvoda, a u prosjeku je stajala 174,74 eura. Hrvatska, u kojoj su ADAC-ovi inspektori obišli Lopar, Omiš, Bol na Braču, Bašku i Umag, uspjela se “ugurati” u pet zemalja s troškovima ispod te granice. Naime, košarica je u Hrvatskoj stajala 164, u Španjolskoj 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj samo 122 eura. S druge strane, najskupljom turističkom zemljom pokazala se Danska s ukupnim troškom košarice od čak 223 eura, odnosno oko 100 eura više nego u najjeftinijoj Bugarskoj i oko 60 eura skupljom od Hrvatske. Slijede Italija s 208 eura troškova, pa Francuska (200 eura), Nizozemska (192 eura) i Njemačka (185 eura).

Test-obitelji

Za našu zemlju kazali su kako je povoljna, kao i Grčka i Španjolska, s time da su naglasili da se u Hrvatskoj može jesti i piti za vrlo malo novca. Čak su i proizvodi za zdravlje i osobnu njegu bili povoljni. U Loparu, Omišu i Bolu na Braču ispitivači su nailazili na povoljne cijene, dok su u Baški na otoku Krku te u Umagu bile prosječne, dakle nešto više.

Ipak, uspoređujući najjeftinije i najskuplje destinacije po pojedinim proizvodima, najjeftinije pivo Nijemci su našli upravo u - Baški. Što nije zanemarivo, s obzirom na to da je Njemačka pivska nacija. Tako su u ovom krčkom turističkom mjestu pivo kupili za 1,07 eura, a za što su na francuskoj rivijeri, točnije u mjestu Six-Fours-les-Plages platili nevjerojatnih 6,06 eura ili šest puta više.

Grčka se s cijenom košarice od 150,08 eura može nazvati povoljnom, također su naveli. Proizvodi iz kategorije “shopping” bili su jednako povoljni kao u jeftinoj Bugarskoj, međutim s iznimkom proizvoda za zdravlje i proizvoda za osobnu njegu. Među najjeftinijim grčkim destinacijama su otoci Krf, Kos i Rodos. Također slijedi povoljna Španjolska s ukupnom cijenom košarice od 159,45 eura. Razina cijena samo u proizvodima za zdravlje i higijenu je bila nešto viša, dok se sve ostalo kupljeno pokazalo prilično povoljno. Vrlo jeftino je “test-obitelj” prošla u Puerto de la Cruzu na Tenerifima, a povoljno u Peníscoli, El Arenalu, Mallorci te Alicanteu.

Dodatni troškovi

Govoreći o primjerima kako se budžeti za odmor “pljačkaju” na sitnicama, u ADAC-u su naveli kako "test-obitelj" u Bodrumu na zapadnoj obali Turske za ležaljke na plaži i suncobran nije platila ni centa. Za isto to na talijanskoj rivijeri, u Alassiu dali su - 45 eura. Da su roditelji zaželjeli bocu crnog vina kućne marke, u Albeni na bugarskoj obali Crnog mora bi platili 5,88 eura, a u Kemeru u Turskoj 23,65 eura. Kao primjer usporedbe cijena u ADAC-u su uzeli i sunčane naočale. Tako su naveli da se u Bodrumu one mogu naći za 4,46 eura, dok je nekakva prosječna cijena na francuskoj Côte d’Azur 21 euro. Tim se novcem, pak, na bugarskoj obali naočalama mogla opskrbiti cijela obitelj. Bugarska je u konačnici rekorder u jeftinoći kuglice sladoleda, koja ondje stoji 0,26 eura, dok je ovaj ljetni užitak bio najskuplji, ne u njegovoj domovini Italiji, već u Danskoj. Za kuglicu sladoleda Danci tako plaćaju doista ekskluzivnih 3,23 eura ili preračunano gotovo 25 kuna?!

U ADAC-u su upozorili kako se, onaj tko ne pazi na svaki cent, prije odlaska na odmor treba dobro pripremiti jer nerijetko se događa da dodatni troškovi jače opterete budžet putovanja od samog turističkog aranžmana.

Alenka JURIČIĆ

Bugarska 122

Turska 147

Grčka 150

Španjolska 159

HRVATSKA 164

Njemačka 185

Nizozemska 192

Francuska 200

Italija 208

Danska 223

PROSJEK 175

LEŽALJKE I SUNCOBRANI:

Sv. Konstantin (Bugarska) 0 eura

Allasio (Italija) 45 eura

KREMA ZA SUNČANJE:

Side (Turska) 6,25 eura

Imperia (Italija) 26,25 eura

PIVO:

Baška (Hrvatska) 1,07 eura

Six-Fours-les-Plages (Francuska) 6,06 eura

SLADOLED:

Obzor (Bugarska) 0,26 eura

Vejers Strand (Danska) 3,23 eura

Najveće razlike u cijenama hrane i pića

Kao najskuplji proizvod u košarici "isplivalo" je mlijeko za sunčanje s prosječnom cijenom od 15,54 eura. Prosjek cijene crnog vina (vino kuće) je 13,47 eura, a dječjih kupaćih gaća 11,84 eura. Zanimljivo je, međutim, kako je kod čak 15 proizvoda razlika bila veća od deset eura. Najveće razlike se ipak vide kod hrane i pića pa je tako za to u Danskoj trebalo izdvojiti čak 40 eura više nego u najjeftinijoj Bugarskoj.

Vodiči ADAC-a

mjerilo su vrijednosti turističke zemlje ili destinacije

Najčitanije iz rubrike