Osijek
IZBJEGNUTI PONOVLJENI IZBORI

Laburist Antun Kapraljević novi predsjednik Skupštine
Objavljeno 15. srpnja, 2013.
Kapraljević je imenovan uz potporu 24 vijećnika HDSSB-Zeleni HR, tri vijećnika Laburista i dva HSP-a dr. Ante Starčević

Treća - sreća. Jučerašnji treći (i posljednji) pokušaj konstituiranja Skupštine Osječko-baranjske županije bio je uspješan: za predsjednika je izabran Antun Kapraljević (Hrvatski laburisti – Stranka rada), čime su, što je najvažnije, izbjegnuti ponovljeni izbori za to tijelo, koji su već prijetili građanima.

Podsjetimo, u prvom pokušaju 21. lipnja vladajući HDSSB nije dobio traženu natpolovičnu većinu (najmanje 28 od 55 članova Skupštine) za svojeg kandidata Borisa Antunovića. Drugi je put Kapraljević, koji je bio predviđen za predsjednika, završio u bolnici zbog srčanih problema. Jučer se pak pojavio na konstituirajućoj sjednici, ali je stvar “zakuhao” HDZ, kandidirajući Gorana Ivanovića Laca, svojeg nedavnog kandidata za osječko-baranjskog župana. Nakon što je laburist Miroslav Varga podsjetio kako su prvobitno tražili konsenzus oko Kapraljevića, na što HDZ, SDP, HNS i HSU nisu željeli pristati, sada su odlučili, tvrdi, pristati i na potporu nekoliko stranaka, sve u cilju izbjegavanja novih izbora. Na kraju je za Kapraljevića glasovalo ukupno 29 skupštinara – 24 HDSSB-Zeleni Hrvatske, tri Laburista i dva HSP dr. Ante Starčević – što je bilo dovoljno za pobjedu.

- Napominjem kako potpora triju stranaka ne znači koaliciju, nego je riječ o tehničkoj potpori koja omogućava funkcioniranje županije i sprječava nove izbore. Drago mi je što smo uspjeli u tome, a na podršci, osim mojim laburistima, hvala HDSSB-u i HSP dr. Ante Starčević. Nismo mi ni s kim, oni su s nama. Nije ovo koalicija, nego tehnička podrška da se ne bi išlo na nove izbore. Nadamo se da ćemo biti pravedan korektiv prema svim odlukama koje se budu donosile - naglasio je Kapraljević, inače svojedobno istaknuti član HNS-a.

Na novinarski upit o njegovu zdravstvenom stanju, istaknuo je kako je svaki njegov infarkt bio povezan s politikom jer je svoj posao uvijek radio sa srcem. “Nemam više cijelo srce, nego pola, ali i to će mi biti dovoljno za ovaj posao”, smatra novi predsjednik.

I Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan i predsjednik HDSSB-a, izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli konstuirati novi saziv Skupštine. “HDSSB je učinio sve da se to dogodi i da ne dođe do novih izbora. Drago mi je da smo uspjeli u tome”, rekao je. Na upit je li posrijedi nova koalicija ili samo tehnička potpora, Šišljagić je odgovorio kako od Skupštine kao predstavničkog tijela očekuje da neće biti nikakvih problema, kao ni u prošlom mandatu. “Očekujem da zajedno vodimo računa o prioritetima Osječko-baranjske županije, prije svega o interesu svih građana”, zaključio je.

Za potpredsjednika Skupštine izabran je Boris Antunović (HDSSB), ali je, za razliku od osječkog Gradskog vijeća, i oporba dobila svoga potpredsjednika - hadezeovca Gorana Ivanovića.

Tomislav LEVAK
HDZ-ovac Ivanović dobio potporu i SDP-a i HNS-a!?

Jučer je čudna koalicija i suradnja na ovom području između SDP-a (odnosno Kukuriku koalicije) i njihovih inače najvećih političkih suparnika, HDZ-a, dobila još jednu službenu potvrdu. Naime, ime HDZ-ova kandidata Gorana Ivanovića Laca zaokružila su ukupno 24 vijećnika. Budući da je od ukupno 55 članova Skupštine nedostajao samo Domagoj Hajduković (SDP), a jedan je listić bio nevažeći, potpuno je jasno da su svi ostali u drugom, oporbenom "bloku 26" zaokružili Ivanovićevo ime, uključujući i članove SDP-a i HNS-a.

“To je matematički izračun. Kada se zbroje glasovi, ne mora u konačnici tako i biti. Glasovanje je bilo tajno pa je teško kalkulirati tko je za koga glasovao”, kazao je Ivanović, no stvari su više nego jasne. Inače, špekulira se kako je nevažeći listić “djelo” Stjepana Čuraja (HNS), koji je i s govornice najavio da neće aktivno sudjelovati u stvaranju većine.

“Tajno” glasovanje

Čim je za predsjednika Skupštine bilo više od jednog kandidata, moralo se pristupiti tajnom, a ne javnom glasovanju. Međutim, iako su stručne službe Županije sve dobro pripremile – glasačka kutija, listići, paravani za glasovanje i drugo – od “tajnog” glasovanja nije bilo ni “t”. Naime, koliko smo pratili, samo petero od 54 nazočnih članova Skupštine svoju je dužnost doista obavilo iza paravana. Svi su ostali imena kandidata zaokruživali praktički javno, pred svojim stranačkim kolegama. Stoga je bilo potpuno jasno da iznenađenja neće biti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike