Regija
KRAJ 19. PETRIJEVAČKIH ŽETVENIH SVEČANOSTI

U čast žetvi i krušnom zrnu
Objavljeno 15. srpnja, 2013.
U tri dana održane su brojne kulturne, sportske i zabavne priredbe

PETRIJEVCI – Pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci te uz potporu brojnih sponzora i zauzimanje domaćeg KUU-a “Nikola Šubić Zrinski”, u Petrijevcima je ovog vikenda završena 19. manifestacija Petrijevačke žetvene svečanosti.

Za Petrijevčane i goste ti su dani osobito svečani i važni koliko zbog njihove prošlosti, toliko i zbog budućnosti jer su oni ujedno i prilika da se od zaborava otrgnu običaji stare slavonske žetve bez kombajna i traktora, koja je za Slavonce jedan od najznačajnijih događaja u godini.

Manifestacija je počela u petak predstavljanjem knjige Jelke Mihaljev “Proletilo dvanaest golubova”, a isti su se dan održale i izložbe slikara Ervina Neverlyja, izložba fotografija Đure Tačkovića, izložba učeničkih radova uz domjenak sa starinskim jelima i kolačima…

Specifičnost je petrijevačke žetvene manifestacije u tome što se svake godine u njezinu sklopu odigrava iznimno zanimljiva šaljiva utakmica Debeli – Mršavi, a priliku da prikažu djelić svog bogatog rada dobiju i domaće udruge i snage, poput Puhačkog orkestra DVD-a Petrijevci, Pjevačke sekcije Udruge umirovljenika Petrijevci, Pjevačke skupine “Petrijevčanke”, Pjevačke skupine “Satničani”, KUU-a “N.Š. Zrinski” Petrijevci. Subotu su ove godine “pojačali” i gosti iz HKUD-a “Valpovo 1905”, a održana je i zanimljiva revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama.

Nakon prijepodnevnog dijela programa, u kojem Petrijevčani nikada ne propuste uputiti zahvalu Bogu za plodove zemlje, tijekom cijelog dana bilo je prilike u središtu Petrijevaca, ali i u okolnim ulicama, pogledati prikaz starih zanata i etnoizložbu na otvorenom. Najsvečaniji dio manifestacije i ove je godine bio svečani mimohod folklornih skupina i konjskih zaprega ulicama Petrijevaca do ljetne pozornice, prikaz starinske žetve – kosidbe na ljetnoj pozornici, te scenski prikaz narodnih običaja gostujućih KUD-ova i izvješće o ovogodišnjoj žetvi.

Točku na “i” manifestaciji, koja će iduće godine proslaviti puna dva desetljeća postojanja, u večernjim su satima stavili popularni Bać Roka i Did Tunja te Tamburaški sastav “Zvona” iz Đakova.

Lidija ANIČIĆ
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike