Regija
LJUBITELJI KONJA PRISJETILI SE STARIH VREMENA

Kešinčani sijeno voze k'o njihovi
stari kolima s upregnutim konjima
Objavljeno 16. srpnja, 2013.

“Ej, oj, dorati, moje zlato suvo, dosta sam vas šparovo i čuvo”, orila se pjesma iz momačkih grla kešinačkom Litvarom, s kola i vozova sijena, što ih u šljiviku pokupiše Zlatko, Đuka, Dino, Mario, Marko, Matej, Stjepan, Stanko, Zvonimir..., sve odreda momci mlađe generacije, a uz njih i oni što će tek u momke stasati.

I dok je topot konja odzvanjao u dodiru s vrelim asfaltom, znatiželjno su Kešinčani glave okretali, ali i oni što cestom prođoše put Vrbice, Mikanovaca, Vinkovaca. Ne viđa se ovakvo što često, tek u podsjetnicima na neka prošla, mirnija vremena, čiji duh nije zamro u genima novih naraštaja tog sela na istoku Đakovštine. Osim što su minule običaje ponovno oživjeli, momci koje smo zatekli u poslu, u šljiviku iza starog groblja, kazali su nam kako njihov potez ima i ekonomsku računicu. “Inače bismo po sijeno došli traktorom i prikolicom, a konje i tako imamo, pa smo odlučili k'o naši stari, sijeno voziti kolima s upregnutim konjima. Znate kako je – gorivo je skupo, a policija zalazi i u polja, provjerava sve moguće dozvole. Za konje vam, osim ljubavi prema tim životinjama i dobre volje, ne treba više ništa”, kazao nam je Zlatko Šebalj. “Smijali su nam se u selu kad smo rekli da po sijeno idemo s konjima. Nije nama to smetalo, sijeno smo pokupili, vozimo ga kući, spremiti ga i da konji imaju što jesti”, dodaju ostali momci. “Za traktor vam treba gorivo, a konjima daj dvije kante vode, dvije kile zobi i mo'š se vozit cili dan”, kaže Zlatko.

Inače, njihova ljubav prema konjima nadaleko je poznata, pa nema manifestacije u Đakovu i okolici, a da njihovi ljepotani ondje nisu svoju raskoš pokazali. “Na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima svojom smo kićenom zapregom osvojili peto mjesto”, kazuje Zlatko.

Poslušnog Kalimera te lipicance Bibora i Jadrana ispratili smo pogledom s lenije, dok su u oblaku prašine nestajali obrisi vozova sijena.

Maja MUŠKIĆ

Gorivo je skupo, a konju daj dvije kante vode, dvije kile zobi i vozi se cili dan!

Nema do dorata

EJ, DORAT VUČE, IZ BRAZDE SE PUŠI

EJ, BAJA MATA TIJANO PJEVUŠI

EJ, NE BI' DAO DVA SVOJA DORATA

EJ, NI ZA TRAKTOR OD SUVOGA ZLATA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike