Regija
PROMOCIJA RURALNOG TURIZMA

Prvi tamburaški maraton u Štitaru
Objavljeno 12. srpnja, 2013.

ŠTITAR - Udruga za promicanje gospodarstvenih i kulturnih vrijednosti Špencle u subotu, 20. srpnja, organizira 1. Tamburaški maraton koji će se održati u Štitaru, mjestu odakle potječu Najbolji hrvatski tamburaši (bivši Zlatni dukati).

- Na Tamburaškom maratonu sudjelovat će šest tamburaških sastava (Zvona, Slavonci, Tambura band, Ringišpil, Garavi, Biće skoro propast sveta), koji će se natjecati u maratonskom sviranju od ranih večernjih pa do jutarnjih sati. Svaki će sastav svirati u svom šatoru, gdje će posjetitelji, osim u glazbi, moći uživati u tradicionalnim slavonskim delicijama. Kvalitetu nastupa svakog izvođača ocjenjivat će isključivo posjetitelji, a tamburaški sastav koji prikupi najviše glasova primit će bogatu novčanu nagradu - najavljuje Ivan Pranjić, predsjednik udruge Špencle. Dodaje da je ideja potekla od Stanka Šarića, člana i voditelja Najboljih hrvatskih tamburaša, koji će večer prije (19. srpnja) u svome mjestu održati koncert u povodu 25 godina rada.

Želja je Tamburaškog maratona prikazati tamburu i tamburaše u njihovom autentičnom okruženju, kako je to nekada bilo.

- Cilj nam je, osim promoviranja kvalitetne tamburaške glazbe, promovirati tradicijske obrte, ruralni turizam, slavonske proizvođače i njihove proizvode, kao i potaknuti lokalno stanovništvo na aktivnije bavljenje poduzetničkim aktivnostima. Tamburaški maraton bi tako, osim glazbenog događaja, trebao biti i prilika za prezentaciju i prodaju proizvoda svima koji to žele i trebaju - poručuju organizatori 1. Tamburaškog maratona.

A da je Štitar bio i ostao mjesto u kojemu se tambura uvijek voljela, potvrđuju i stare fotografije u posjedu Stanka Šarića.Z.Knežević

Šest tamburaških sastava svirat će od večeri do jutra

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike