Regija
JVPV GASI CIJELU BARANJU

Profesionalna vatrogasna
postrojba će u preustroj
Objavljeno 11. srpnja, 2013.
Lokalni proračuni bi također uštedjeli

BELI MANASTIR - Problem protupožarne zaštite bila je jedan od vrućih tema o kojima je jučer raspravljala Koordinacija baranjskih (do)načelnika i belomanastirskih gradskih čelnika. O tome kako bi u budućnosti trebala funkcionirati jedina baranjska profesionalna vatrogasna postrojba govorio je dozapovjednik JPVP-a Beli Manastir, Daniel Časar, uz sugestije glavnog županijskog vatrogasnog inspektora, Tomislava Širića.

Obojica, naime, tvrde kako bi sve općine i Grad Beli Manastir trebali biti suosnivači JPVP-a, čime bi se dobilo na učinkovitosti, a istodobno bi uštedjeli lokalni proračuni. Država svake godine smanjuje sredstva za financiranje rada javne postrojbe pa je posljednja dotacija bila za gotovo pola milijuna kuna manja u odnosu na 2009. godinu. Većina financijskih rupa krpa se iz proračuna osnivača, Grada Belog Manastira, čiji budžet ne može izdržati nove obveze, a istodobno članovi JPVP-a interveniraju po cijeloj Baranji. Stvar će biti još zamršenija nakon početka primjene novog načina organizacije rada javnih postrojbi. Na svakih 800 stanovnika trebao bi biti jedan vatrogasac, a budući da je Beli Manastir jedina baranjska lokalna samouprava - suosnivač JPVP-a, to bi se mjerilo primjenjivalo samo na grad, budući da nadležni ne priznaju ugovore o sufinanciranju. Uzimajući u obzir broj stanovnika Belog Manastira i gradske granice, JPVP, koji skrbi o cijeloj Baranji, sveo bi se na samo 13 vatrogasaca (sada ih je 22), a ostale općine ostale bi bez primjerene protupožarne zaštite. Većina načelnika složila se da mjesni DVD-ovi nisu na odgovarajućoj razini, a neki su, odlazeći korak dalje, ustvrdili kako su DVD-ovi samo “folklor” i mjesta za druženja.

Svi su se na kraju usuglasili oko preustroja JPVP-a prema uzoru na neke gradove u zapadnom dijelu Hrvatske, dok će Općina Bilje i nadalje ostati na dosadašnjoj organizaciji - financiranje vlastitog VZ-a.

- Drago mi je što su načelnici uvidjeli potrebu za suosnivanjem javne vatrogasne postrojbe, što će rasteretiti gradski, ali i općinske proračune - istaknuo je nakon Koordinacije belomanastirski gradonačelnik, Ivan Doboš.

Ivica GETTO
3.000 kuna za spas mačke

Bilo je riječi i o financiranju netipičnih vatrogasnih intervencija, poput spašavanja kućnih ljubimaca, koje stoje između 2.000 i 3.000 kuna, ako, primjerice, “mačka padne u bunar negdje na području općine Draž” ili sličnih.

Na svakih

800

stanovnika trebao bi biti jedan vatrogasac

Možda ste propustili...

NA OSMOJ BIZOVAČKOJ ČOBANIJADI

Najčobanac skuhao Dalibor Gudelj

TISUĆLJEĆE MIGRACIJE ROMA I OBLJETNICA ROĐENJA M. GANDHIJA

Grad Belišće primjer je duge i uspješne suradnje lokalne i romske zajednice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANIRANA ŠTETA NA ZGRADI OŠ DRAGUTINA TADIJANOVIĆA

Nevrijeme im prekinulo nastavu

2

STASAO 26. NARAŠTAJ

Prisegnulo 288 ročnika, 30 su žene

3

VELIŠKOVCI

Održan je 9. Memorijal Martin Đurkić