Regija
JVPV GASI CIJELU BARANJU

Profesionalna vatrogasna
postrojba će u preustroj
Objavljeno 11. srpnja, 2013.
Lokalni proračuni bi također uštedjeli

BELI MANASTIR - Problem protupožarne zaštite bila je jedan od vrućih tema o kojima je jučer raspravljala Koordinacija baranjskih (do)načelnika i belomanastirskih gradskih čelnika. O tome kako bi u budućnosti trebala funkcionirati jedina baranjska profesionalna vatrogasna postrojba govorio je dozapovjednik JPVP-a Beli Manastir, Daniel Časar, uz sugestije glavnog županijskog vatrogasnog inspektora, Tomislava Širića.

Obojica, naime, tvrde kako bi sve općine i Grad Beli Manastir trebali biti suosnivači JPVP-a, čime bi se dobilo na učinkovitosti, a istodobno bi uštedjeli lokalni proračuni. Država svake godine smanjuje sredstva za financiranje rada javne postrojbe pa je posljednja dotacija bila za gotovo pola milijuna kuna manja u odnosu na 2009. godinu. Većina financijskih rupa krpa se iz proračuna osnivača, Grada Belog Manastira, čiji budžet ne može izdržati nove obveze, a istodobno članovi JPVP-a interveniraju po cijeloj Baranji. Stvar će biti još zamršenija nakon početka primjene novog načina organizacije rada javnih postrojbi. Na svakih 800 stanovnika trebao bi biti jedan vatrogasac, a budući da je Beli Manastir jedina baranjska lokalna samouprava - suosnivač JPVP-a, to bi se mjerilo primjenjivalo samo na grad, budući da nadležni ne priznaju ugovore o sufinanciranju. Uzimajući u obzir broj stanovnika Belog Manastira i gradske granice, JPVP, koji skrbi o cijeloj Baranji, sveo bi se na samo 13 vatrogasaca (sada ih je 22), a ostale općine ostale bi bez primjerene protupožarne zaštite. Većina načelnika složila se da mjesni DVD-ovi nisu na odgovarajućoj razini, a neki su, odlazeći korak dalje, ustvrdili kako su DVD-ovi samo “folklor” i mjesta za druženja.

Svi su se na kraju usuglasili oko preustroja JPVP-a prema uzoru na neke gradove u zapadnom dijelu Hrvatske, dok će Općina Bilje i nadalje ostati na dosadašnjoj organizaciji - financiranje vlastitog VZ-a.

- Drago mi je što su načelnici uvidjeli potrebu za suosnivanjem javne vatrogasne postrojbe, što će rasteretiti gradski, ali i općinske proračune - istaknuo je nakon Koordinacije belomanastirski gradonačelnik, Ivan Doboš.

Ivica GETTO
3.000 kuna za spas mačke

Bilo je riječi i o financiranju netipičnih vatrogasnih intervencija, poput spašavanja kućnih ljubimaca, koje stoje između 2.000 i 3.000 kuna, ako, primjerice, “mačka padne u bunar negdje na području općine Draž” ili sličnih.

Na svakih

800

stanovnika trebao bi biti jedan vatrogasac

Možda ste propustili...

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike