Kultura
PROGRAM HNK OSIJEK ZA SEZONU 2013/2014.

Orašar - baletna premijera u Osijeku nakon 60 godina
Objavljeno 11. srpnja, 2013.
U novoj 107. kazališoj sezoni bit će osam novih premijernih naslova

Ukupno osam novih premijernih naslova, među kojima je i prva matična baletna nakon punih 60 godina, predviđeno je na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku za iduću sezonu 2013/2014., koji je usvojilo Kazališno vijeće na sjednici u utorak.

"Apsolutno najvažnija vijest je da se balet vraća u Osijek! Naime, dogovorili smo kako će Plesna skupina HNK, koju vodi Vuk Ognjenović, a koja treba u skoroj budućnosti postati Baletna skupina, u studenom izvesti prvu matičnu baletnu premijeru nakon punih 60 godina. To je atraktivna predstava 'Orašar' Petra Iljiča Čajkovskog u režiji Dinka Bogdanića, a u solističkim ulogama gostovat će jedan baletni par iz Splita ili Zagreba, kao i mali polaznici baletnog studija u sklopu Glazbene škole Franje Kuhača", najavio je intendant Božidar Šnajder. Na premijernom repertoaru su i četiri drame, a prva će premijeru imati ona koju će po knjizi "260 dana" bivšeg logoraša Marijana Gubine režirati bugarski redatelj Velimir Velev. "Taj naslov osječku premijeru imat će 16. studenoga, na dan kada je gorio HNK, a 18. studenoga u Vukovaru, na dan kada je u Domovinskom ratu okupiran grad heroj", otkriva planove Šnajder. Nadalje, mladi splitski redatelj Ivan Leo Lemo postavit će "Zeusove ljubavnice" Ane Tonković Dolenčić (premijera 6. prosinca), a Petar Selem u siječnju 2014. već najavljivanu dramu "Navještenje" Paula Claudela.

Još se pak ne zna tko će režirati možda i najvećeg "kapitalca" među dramama – "Ana Karenjina" Lava Nikolajeviča Tolstoja. "Razgovaramo s Ivicom Boban, ali ugovor još nije potpisan. Premijera bi trebala biti sredinom ožujka 2014.", najavljuje intendant. Još jedan zanimljiv dramski naslov, "Noćna igra s Jesenjinom" Dubravka Jelačića Bužimskog, svjetlo dana trebao bi ugledati u travnju 2014., ali na maloj, Noćnoj sceni HNK. U opernom dijelu pak izdvajaju se premijera obnovljene opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca (siječanj 2014.) i operete "Kneginja čardaša" Emmericha Kalmana, koja bi trebala biti izvedena u svibnju iduće godine. "Ove godine navršava se 200. obljetnica rođenja velikog talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija pa ćemo u listopadu, kada je rođen, po ideji našeg ravnatelja Opere Filipa Pavišića, izvesti koncert 'Verdiju u čast'. Uz to, imamo i tradicionalne programe – Krležine dane, Novogodišnji koncert, Simfonijski koncert i Lipanjska operna noć, kao i deset dramskih i sedam opernih naslova u reprizi, pa će zato iduća sezona biti jedna od najzanimljivijih u proteklih desetak godina", procjenjuje Šnajder.

Tomislav LEVAK
Novi članovi Davor Špišić i Grgur Marko Ivanković

Političke promjene u Osijeku odrazile su se i na sastav Kazališnog vijeća HNK. Tako su dva člana, Ivica Završki i Antun Fijala, koji su bili članovi Vijeća u ime Grada, zamijenjeni dvojicom novih, a to su poznati osječki dramski pisac i novinar Davor Špišić i Grgur Marko Ivanković, povjesničar umjetnosti i ravnatelj Muzeja Slavonije. Ostali članovi: predsjednica Jasmina Lovrinčević i član Josip Uglik u ime drugog osnivača-vlasnika, Županije, te operni solist Berislav Puškarić, kao predstavnik djelatnika, ostali su u Vijeću.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA “ODGAJANJE BUDUĆNOSTI” U GALERIJI WALDINGER

Ljudi se boje zakoračiti u galerije i muzeje i vidjeti svijet umjetnosti

BESPLATNA PREDSTAVA U SKLOPU DANA SLOVENIJE U SLAVONIJI

Mjuzikl “Mali princ” u Dječjem kazalištu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLESNA PREDSTAVA “TAJANSTVENI VRT” 25. SVIBNJA U HNK-U U OSIJEKU

Bit će samo malo treme, jako puno veselja i radosti, a najviše uzbuđenja i iskrenih osmijeha

2

HPD-U “LIPA” U BUDIMPEŠTI TITULA:

Najviša pohvala za svjetske zborske laureate

3

12. NAGRADA “ANTO GARDAŠ”

Melita Rundek: Ove je godine nagradu bilo jako teško zaslužiti i zato je slađa