Regija
PET PLUS - STAMBENA ZAJEDNICA U IDILIČNOM OKRUŽJU

U pet godina u zajednici na novom Zvečevu je boravilo 60-ak ovisnika
Objavljeno 10. srpnja, 2013.

NOVO ZVEČEVO - Borba s ovisnošću duga je i teška. To ponajbolje zna Tihomir Šantić, kojemu je upravo radna terapija u stolarskoj radionici, u kojoj je svladao tajne obrade drva, pomogla da okrene novu stranicu u životu. Danas on nesebično pomaže drugima da stanu na noge.

- Mislim da je ovo jedini tip ustanova gdje se možeš maknuti od droge. U bolnici se samo vraćaš na medikamente i vrtiš se u začaranom krugu. Bilo mi je jako, jako teško. No kada se čovjek suoči s tim i postane svjestan da je ovo jedini put da dođe do nekog normalnog života, onda ide kroz sve to - kaže bivši ovisnik Tihomir Šantić, koji je svoju budućnost i drugi život pronašao upravo u stolarskoj radionici.

Zajedno s Tihomirom borbu protiv ovisnosti godinama je vodila i njegova obitelj. Bez njezine potpore, ali i bez potpore zajednice, ne bi uspio.

- Njemu je ta zajednica otvorila oči, pomogla. Zajednica je pomogla i Tihomiru i nama i da nije nje, ne znam kako bi to sve skupa završilo. Danas, dvije i pol godine otkako je Tihomir tu zaposlen, sasvim je drukčiji čovjek. Pomaci su veliki, rezultati ogromni. Jednostavno, od sreće ne znam što bih rekla - kaže majka Gordana, dodajući kako je za zajednicu doznala preko bolnice gdje se Tihomir liječio.

Baš poput Gordane i Tatjana iz Zagreba vjeruje da će njezin sin, koji je odnedavno u zajednici Pet plus, uspješno prebroditi sve teškoće koje su pred njim.

- Zadovoljna sam ovim, iako moj sin još puno mora na sebi raditi. Ali, eto, mi očekujemo, nadamo se i želimo i njemu i nama uspjeh - kaže Tatjana.

Zajednica je nekima postala drugi dom, u kojem su pronašli svoj mir.

- Tu sam dosta dugo i najstariji sam među njima. Sad sam u resocijalizaciji i, eto, bavim se malo travnjakom, a imamo i veliki vrt. Volim raditi oko travnjaka. Ovim mlađim dečkima nastojim pomoći da se malo bolje aktiviraju i funkcioniraju u problemima koje imaju - priča nam korisnik zajednice Marijan Diklić iz Rijeke.

Upravo u zajednici mnogi su dobili priliku pokazati svoju kreativnost. U sklopu zajednice osnovana je i socijalna zadruga, koja omogućava stjecanje različitih vještina, od laserskih gravura do stolarske djelatnosti i izrade suvenira.

- Kapacitet zajednice je deset osoba, što znači da smo manja zajednica, više obiteljskog karaktera i imamo takve uvjete da se možemo individualno više posvetiti svakom pojedincu. Zajednica djeluje od 2009. godine, a udruga mnogo duže. Korisnici se kod nas smještaju preko rješenja centara za socijalnu skrb. Imamo i zadrugu kako bismo kroz zanimljiviji rad i radnu terapiju svi mogli iskazati svoju kreativnost - ističe voditelj stambene zajednice Pet plus Elvin Redžepović, objašnjavajući da je najveće zanimanje za rad u stolarskoj radionici za izradu suvenira.

Od 60-ak korisnika njih desetak uspješno je završilo program.

Verica REBRINA
Posao preko zadruge

- Imamo širi spektar radnih aktivnosti. Obrađujemo vrt za naše potrebe, imamo malo izletište i tu nikome nije dosadno. Svakoga pokušavamo osposobiti za rad na stolarskom stroju, za rad u corelu na računalu, koji je nužan u izradi suvenira. Pokušavamo naše korisnike potaknuti na školovanje i prekvalifikaciju za kvalitetniji nastavak života u sredini koju odaberu za življenje - kaže voditelj Elvin Redžepović.

Dodaje da postoji mogućnost da radeći u zadruzi korisnici i ostanu tu ili da se preko drugih projekata zaposle kao vanjski suradnici zadruge.

KAPACITET JE ZAJEDNICE OBITELJSKOG TIPA

10

osoba

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike