Regija
MARIŠKA KOKL U KUŠAONICI KULENA

Jedina vidovnjakinja obrtnica
proslavila svoj 77. rođendan
Objavljeno 9. srpnja, 2013.
Dolaze mi i političari, liječnici, odvjetnici..., kaže Mariška

LUG – Naizgled nespojivo, kulen i vidovnjaštvo, u nedjelju je rezultiralo velikom i nezaboravnom feštom! Sanel Rajković, vlasnik za sada jedine kušaonice slavonskoga kulena i ostalih suhomesnatih proizvoda u Baranji, ugostio je Osječanku Marišku Kokl, jedinu vidovnjakinju s obrtnicom, koja je ondje proslavila svoj 77. rođendan.

I to nije jedina posebnost toga događaja. Na jednom mjestu, u kušaonici, našli su se romski tamburaši, članovi MK Osijek, priznati liječnici i odvjetnici, koji su, uz dobro društvo, imali priliku i kušati kulen, proizvod koji Rajković u svom istoimenom OPG-u proizvodi već deset godina i bilježi brojna priznanja. Da je riječ o doista izvrsnoj slavonskoj deliciji, govori i podatak da Rajković godišnje proizvede oko tisuću komada tog specijaliteta i, unatoč nezahvalnoj gospodarskoj situaciji, sve ih uspije prodati.

- Prodajem ga na moru, često i u Zagrebu, ali je zanimljivo da brojni gosti u Baranji, kad prolaze Lugom, zastanu, kušaju i nerijetko kupe kulen - ispričao je taj dugogodišnji obrtnik.

Rajković je u roditeljskoj kući uredio sušionicu kulena, koja, znalački je opisao, mora biti pod određenom temperaturom i uvjetima kako bi kulen bio što ukusniji.

A da je, osim kulena, ukusna cjelokupna gastronomska ponuda, pokazalo je i šaroliko društvo slavljenice, koja svakodnevno u svojoj kući u Osijeku prima brojne građane, zainteresirane za svoju budućnost. Gotovo stopostotnom preciznošću, povjerili su nam neki od gostiju na fešti, pogledat će u budućnost, a, osim u osobnom kontaktu, zainteresiranima će pomoći i na daljinu.

- Otvorila sam obrt jer nisam željela problem s Poreznom inspekcijom. Osim toga, imam dovoljno posla i činjenica je da proricanje budućnosti nije rezervirano samo za običan puk. Meni dolaze i političari i liječnici, odvjetnici i gospodarstvenici a neki od njih mi se često i vraćaju - istaknula je Mariška, kojoj smo zaželjeli dug život i dobro zdravlje.

U šali kaže da već sama zna što joj donose dani koji slijede...

Marija MIHELIĆ
Jadranski hotelijeri bez slavonskih proizvoda

Iako je teorijski moguća, suradnja hotelijera na moru i slavonskih proizvođača, kaže Rajković, na klimavim je nogama.

- Ministar Tihomir Jakovina obećao nam je bolju suradnju. Mi bismo mogli ponuditi proizvode, a istovremeno preporučiti hotele i apartmane, i to bi bila dobra uzajamna pomoć. Međutim, mislim da s ulaskom u EU mali proizvođači neće unaprijediti prodaju, jer će ih zasjeniti oni veliki, koji će se u konkurenciji isticati - zaključio je Rajković.

Možda ste propustili...

MOŽE SE USPJETI I U SLAVONIJI

“Aquarius” slavi svoj 20. rođendan

NAKON ŠTO JE TAJNIK KLUBA POSTAO POTPREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA

RK Županja pročešljale inspekcije

KOZARČEV MALI FILMSKI FESTIVAL

10 godina filmskog rada slatinskih Bapatuljaka

Najčitanije iz rubrike