Regija

MARIŠKA KOKL U KUŠAONICI KULENA
Jedina vidovnjakinja obrtnica
proslavila svoj 77. rođendan
Osječka vidovnjakinja Mariška Kokl i Sanel Rajković, vlasnik OPG-a Rajković
Objavljeno 9. srpnja, 2013.
Dolaze mi i političari, liječnici, odvjetnici..., kaže Mariška
JOŠ VIJESTI

NAGRADE NA 19. VINKOVAČKOM KARNEVALU

Mačka s dekolteom je Miss, a Gradonačelnik Bananko najbolja maska

LINO VIŠEBOJAC SLATINSKA OSNOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA BILA DOMAĆINOM POPULARNE MANIFESTACIJE

Marin Zdelar i Matea Klement najuspješniji višebojci u Slatini

OPĆINA MARIJANCI ĆE PREMA EU FONDOVIMA NOMINIRATI PROJEKTE VRIJEDNE OKO 15 MILIJUNA KUNA

U Črnkovcima će graditi društveni i vatrogasni dom

LUG – Naizgled nespojivo, kulen i vidovnjaštvo, u nedjelju je rezultiralo velikom i nezaboravnom feštom! Sanel Rajković, vlasnik za sada jedine kušaonice slavonskoga kulena i ostalih suhomesnatih proizvoda u Baranji, ugostio je Osječanku Marišku Kokl, jedinu vidovnjakinju s obrtnicom, koja je ondje proslavila svoj 77. rođendan.

I to nije jedina posebnost toga događaja. Na jednom mjestu, u kušaonici, našli su se romski tamburaši, članovi MK Osijek, priznati liječnici i odvjetnici, koji su, uz dobro društvo, imali priliku i kušati kulen, proizvod koji Rajković u svom istoimenom OPG-u proizvodi već deset godina i bilježi brojna priznanja. Da je riječ o doista izvrsnoj slavonskoj deliciji, govori i podatak da Rajković godišnje proizvede oko tisuću komada tog specijaliteta i, unatoč nezahvalnoj gospodarskoj situaciji, sve ih uspije prodati.

- Prodajem ga na moru, često i u Zagrebu, ali je zanimljivo da brojni gosti u Baranji, kad prolaze Lugom, zastanu, kušaju i nerijetko kupe kulen - ispričao je taj dugogodišnji obrtnik.

Rajković je u roditeljskoj kući uredio sušionicu kulena, koja, znalački je opisao, mora biti pod određenom temperaturom i uvjetima kako bi kulen bio što ukusniji.

A da je, osim kulena, ukusna cjelokupna gastronomska ponuda, pokazalo je i šaroliko društvo slavljenice, koja svakodnevno u svojoj kući u Osijeku prima brojne građane, zainteresirane za svoju budućnost. Gotovo stopostotnom preciznošću, povjerili su nam neki od gostiju na fešti, pogledat će u budućnost, a, osim u osobnom kontaktu, zainteresiranima će pomoći i na daljinu.

- Otvorila sam obrt jer nisam željela problem s Poreznom inspekcijom. Osim toga, imam dovoljno posla i činjenica je da proricanje budućnosti nije rezervirano samo za običan puk. Meni dolaze i političari i liječnici, odvjetnici i gospodarstvenici a neki od njih mi se često i vraćaju - istaknula je Mariška, kojoj smo zaželjeli dug život i dobro zdravlje.

U šali kaže da već sama zna što joj donose dani koji slijede...

Marija MIHELIĆ
Jadranski hotelijeri bez slavonskih proizvoda

Iako je teorijski moguća, suradnja hotelijera na moru i slavonskih proizvođača, kaže Rajković, na klimavim je nogama.

- Ministar Tihomir Jakovina obećao nam je bolju suradnju. Mi bismo mogli ponuditi proizvode, a istovremeno preporučiti hotele i apartmane, i to bi bila dobra uzajamna pomoć. Međutim, mislim da s ulaskom u EU mali proizvođači neće unaprijediti prodaju, jer će ih zasjeniti oni veliki, koji će se u konkurenciji isticati - zaključio je Rajković.

NAJČITANIJE IZ RUBRIKE
DanasTjedan danaMjesec dana

NE DOPUŠTAJU DA BIJELA KUGA UNIŠTI MJESTO

Brodski Zdenci: Bez TV-a i
signala za mobitel - u šest
kuća tridesetero djece

OPĆINA ĐURĐENOVAC IZ FONDOVA EU POVUKLA 31 MILIJUN KUNA

Uzeli pet puta više novca iz EU-a od općinskog proračuna

ZLATNI KLAS OTROVANEC OTVORIO PET SOBA

Odmor na selu traže obitelji,
poslovni ljudi, avanturisti

Što su vaši prijatelji čitali na Glasu