Regija
BARANJSKA POVIJEST

U pospremanju Škrobare nađene
slike, arhiva iz Kraljevine Jugoslavije
Objavljeno 9. srpnja, 2013.
Vrijedan dokument su i krasopisom ispisane poslovne knjige na njemačkom jeziku

BELI MANASTIR - Gotovo četiri godine trajao je stečajni postupak otvoren 28. rujna 2009. nad belomanastirskom tvrtkom GP & Partners (nesuđenom prvom hrvatskom škrobarom). Završen je 3. srpnja, a dan kasnije točka na “i” stavljena je i na stečaj tvrtke kćeri - Energane.

- Dugo radim stečajne postupke, a ovo je najdugotrajniji do sada - priča sada već bivša stečajna upraviteljica GP & Partnersa Živka Posavac, naglašavajući kako bi stečaj najvjerojatnije prije završio da ga dio vjerovnika (Gliss i Kvarner osiguranje) nisu pokušali sami okončati. Problem je bio, ističe Posavac, što je bila onemogućena prodaja škrobare kao cjeline, premda se kupci baš nisu previše trgali oko kupnje cijelog paketa.

Tijekom stečajnog postupka, nastavlja, isplaćen je dio duga radnicima, a još uvijek postoji mogućnost da određeni novčani iznosi sjednu na račune bivših djelatnika.

- Hoće li, koliko i kada to biti, u ovom je trenutku teško reći - poručuje, dodajući kako je dio novca ostao rezerviran, ali ne mnogo.

I tako se, kao kula od karata, srušio “projekt stoljeća”, kako su ga nazivali sudionici, kako oni iz belomanastirske gradske uprave, tako i investitori. Na žalost, od škroba se u Belom Manastiru nije proizvelo ni “š”, bez posla je ostalo 200-tinjak radnika, a dio povijesti jednog kraja - beljska šećerana - završio je kao sekundarna sirovina.

Iza svega ostalo je i brdo papira. Prilikom pražnjenja prostorija, naime, radnici su naišli na gotovo potpunu projektnu dokumentaciju GP-a, mnoštvo materijala koji datira još iz vremena Kraljevine Jugoslavije, krasopisom ispisane poslovne knjige, razne materijale na njemačkom jeziku i slično.

- Djelatnici Državnog arhiva već su odnijeli dio arhivske građe u Osijek, a doći će i po ostatak - ističe Posavac, naglašavajući kako je dio građe, među kojom su bile i vrlo vrijedne stvari, darovan Belju.

Osim knjiga, registratora i ostalog materijala, pronađeno je i nekoliko starih umjetničkih slika. Kao dar, Gradu Belom Manastiru dodijeljen je “ćiro” (lomotiva i tri vagona), u RH rijedak primjer uskotračne željeznice, koji je još uvijek izložen zubu vremena.

Ivica GETTO
Pod hipotekom i vrtić

Zanimljivo je istaknuti kako je pod hipotekom zavšila i zgrada šećeranskog dječjeg vrtića. Bilo je naznaka da će cijeli objekt, poput “ćire”, završiti u gradskom vlasništvu, ali od toga još ništa. Ova činjenica koči gradske oce i u eventualnoj rekonstrukciji zgrade.

Arhivsku građu zbrinut će osječki Državni arhiv

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike