Ekonomija
ŽETVA U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Ratarima bi i lanjskih 1,35 kn/kg pšenice bilo malo
Objavljeno 9. srpnja, 2013.
Pšenica se dovozi danonoćno u silose Granolija

SLAVONSKI BROD- U silosima slavonskobrodske tvrtke Granolio, kapaciteta oko 55 tisuća tona, već je smješten ovogodišnji urod oko 200 tona ječma i 3.000 tona uljane repice, čija je žetva završila prije tjedan dana, dok se pšenica proteklih dana skuplja punom parom, a desetak tisuća tona te žitarice do sada je uskladišteno. Otkupljivači su zadovoljni kvalitetom. “Vlaga je kod pšenice do 14 posto, kvaliteta je zadovoljavajuća jer ne mora ići na sušenje, hektolitar je 78-79, a primjesa 5-6“, saznajemo od direktora silosa Ivana Tomasa. Za razliku od pšenice, Tomas kaže kako je kvaliteta ječma bila loša dok uljana repica zadovoljava i kakvoćom i prinosom.

U silose, kao i svake godine, planiraju primiti 30-35 tisuća tona pšenice, uglavnom od dvjestotinjak kooperanata iz Brodsko-posavske županije te istočne Slavonije i Baranje, koju će Granolio, kao jedan od najvećih proizvođača brašna u Hrvatskoj, u svojim mlinovima preraditi i prodati. Cijena pšenice još nije poznata, a „kada je tržište regulira, s proizvođačima će se napraviti obračun i bit će im plaćeno”, pojašnjava Tomas. No proizvođači, čini se, nisu ove godine zadovoljni prinosima koji iznose 4-5 tona po hektaru (što je manje od prosjeka posljednjih godina), a ni informacijama o cijeni koja će navodno biti značajno niža od prošlogodišnjih 1,35 kuna. Barata se, naime, iznosom od 1,05 kn/kg, što je za njih, kažu, katastrofa. “Ako bude i 1,30 kn/kg, bit će to za nas prava propast, a da o nižoj cijeni i ne govorim”, komentira Pavo Grgić iz Slobodnice, koji skida pšenicu sa 25 hektara, dok je uljanu repicu sa 49 hektara već predao. No kada će dobiti novac to se ne zna. “Valjda se čeka da Agrokor izađe s cijenom. Da mi je bar da natočim gorivo”, kaže vidljivo razočarani ratar kojemu nije još isplaćen ni dio poticaja. Uz pomoć dvojice sinova u obiteljski posao uložilo je mnogo sredstava, truda i rada, a jedva spaja kraj s krajem, pa razmišlja, kaže, o povlačenju u mirovinu.

Marija RADOŠEVIĆ
Požet pivski ječam

U Novoj Gradiški obavljena je žetva pivskog ječma, koji je spremljen u silose Slavonija-slada. Skupljen je sa 7.700 hektara, a u Tvornici slada, koja godišnje s polovičnim kapacitetom preradi 72.000 tona, bit će prerađen u pivski slad i prodan hrvatskim, ali i pivovarama u susjednim državama: Srbiji, BiH, Sloveniji, a i Makedoniji, Albaniji pa i Turskoj.

Najčitanije iz rubrike