Regija
ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI

Na županjskoj žetvi gosti iz Srbije i BiH, Zagrepčani došli Žetelac exspresom
Objavljeno 7. srpnja, 2013.
Posjetiteljima je ponuđen starinski doručak i ručak - gusji paprikaš

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

 

ŽUPANJA - Hvala vam što ste kroz stoljeća održali svoju tradiciju i običaje, hvala što nas učite i podsjećate na njih i što ih prenosite na mlade naraštaje - poručila je u Županji direktorica glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, obraćajući se brojnim gostima i posjetiteljima manifestacije “Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti”, koju je jedanaestu godinu zaredom organizirao TZ Županje. Dodala je kako je Županja pokazala pravi put privukavši i goste iz Zagreba i ostalih dijelova Lijepe Naše. Cijela Hrvatska, kazala je, zna što se u Županji radi i kako treba raditi.

Čestitke na uspješnom projektu uputio je i dožupan vukovarsko-srijemski Željko Cirba, naglasivši kako on pokazuje Europi da se kod nas ima što vidjeti.

- Imamo svoju tradiciju, svoje običaje, a u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji radi se na poboljšanju turističke ponude - istaknuo je Cirba, te svim poljoprivrednicima poželio uspješnu žetvu i dobru cijenu pšenice.

“Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti”, okupio je i ove godine na Ilijinom i Rezinom stanu brojne posjetitelje, koji su sa zanimanjem pratili sve poslove mobe u polju. I stari traktor, i vršalica, ali i doručak u njivi, te gusji paprikaš za žetveni ručak, sve je to gledalao, a što se moglo i kušalo, mnoštvo ljudi iz dijelova Hrvatske, ali i BiH i susjedne Srbije, iz Subotice.

- Pozdravljam sve naše drage goste koji su nam došli vlakom Žetelac exspres iz Zagreba, pozdravljam goste iz Lukavca, iz Subotice, iz Duge Rese... I svima koji su pomogli organizaciju projekta zahvaljujemo u nadi kako će se on i nastaviti - poručio je županjski gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević. Dodao je kako mu je žao što Ministarstvo poljoprivrede nije prepoznalo značenje ovakvog projekta i što ga nije financijski poduprlo.

Uz zahvalu svima koji su pomogli organizaciju, a posebice HTZ-u, Ministarstvu turizma, te tvrtki Granolio, glavnom pokrovitelju, direktor TZ-a grada Županje Mirko Bačić iznovice je podsjetio kako je projekt jedinstven.

- Pomogao nam je i naš Grad Županja, ali i Grad Zagreb, čijem gradonačelniku također zahvaljujemo. Hvala i svim izlagačima, svima koji su srcem i dušom pokazali kako vole stare običaje - naglasio je Bačić.

Uz zvuke tamburaških sastava Tambura band te Zlatni zvuci, posjetitelji manifestacije, posebice gosti iz Zagreba koji su doputovali vlakom, uživali su do kasnih večernjih sati, poneki od njih razmjenjujući sjećanja na najvažniji ratarski posao koji se nekada radio danima, uz mobu, mnogo truda i druženja...

Zdenka KNEŽEVIĆ
Najčitanije iz rubrike