Novosti
PRIJETNJE I NASILJE U ŠKOLAMA

Djeca nastavnike vrijeđaju, a roditelji ih šamaraju, i to čak 2.435 puta godišnje
Objavljeno 6. srpnja, 2013.
U posljednjih se pet godina nasilje u školama povećalo za više od 10 posto

Vezani članci

EPIDEMIJA NASILJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

“Svako nasilje i prijetnje na internetu - prijaviti policiji”

Dvanaest godina od ubojstva varaždinskog profesora matematike Josipa Medvedovića, kojeg je 2001. godine u školskom dvorištu učenik usmrtio zbog treće zaključene jedinice, kraj školske godine i dandanas je jednako dobar razlog za strepnju nastavnika da će zbog zaključenih ocjena biti žrtve nasilja.

Posljednji slučajevi u Klisu i Vrgorcu, gdje su nastavnici zbog "pogrešno" zaključenih ocjena zaradili udarce razjarenih roditelja, i odgovor institucija na ove slučajeve, znak su da sustav nije dorastao trendu rastućeg nasilja u školama. Situacija je alarmantna: prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za 2011./2012. školsku godinu, broj evidentiranih nasilnih događaja u osnovnim i srednjim školama popeo se na 2.435 godišnje, što bi značilo da škole u prosjeku prijave čak 14 slučajeva nasilja dnevno.

U posljednjih se pet godina nasilje u školama povećalo za više od 10 posto, ili za gotovo 300 nasilnih događaja godišnje. U školama upozoravaju kako su stvarne brojke daleko veće, te kako se nastavnici sve češće odlučuju popustiti pred prijetnjama i nasiljem pa poklanjaju ocjene. Iako je verbalnog nasilja u učionicama i na školskim hodnicima uvjerljivo najviše, lani su u hrvatskim školama ozljede zadobile čak 174 osobe, što nastavnici, što djeca, izrečeno je više od stotinu prijetnji, a u četiri slučaja u školu je uneseno vatreno oružje i druga sredstva pogodna za ozljeđivanje.

Zaštita nastavnika

U slučaju iz Klisa, gdje je i ravnatelj završio kao sukrivac na policiji i morao platiti novčanu kaznu zato što je branio nastavnicu od nasrtljivog roditelja, pa i u onom iz Vrgorca, gdje je napadnuta nastavnica morala sama podnijeti prijavu protiv nasilnog oca svoje učenice, sustav nasilnicima nije poslao jasnu i nedvosmislenu poruku da se šamar i udarac u školi ne isplate. Ministar Željko Jovanović najavio je da će u najkraćem roku pokrenuti zakonske izmjene kojima bi nastavnike zaštitio kao službene osobe, kao što su primjerice policajci, no takva mjera, smatraju u školama, neće spriječiti nasilnike da se s nastavnicima obračunavaju šakama.

- To je samo djelomično rješenje problema nasilja nad nastavnicima, dok bi pravo rješenje bilo ono što tražimo već godinama - da ocjene prestanu biti toliko bitne da ljudi zbog njih gube kompas - smatra Dalibor Perković iz Udruge Nastavnici organizirano, koja je ministru Jovanoviću poslala otvoreno pismo gdje traži uvođenje prijemnih ispita u srednje škole i strožeg sustava pedagoških kazni za nasilno ponašanje u školi. Ako bi se nastavnike izjednačilo s policajcima koji novim zakonom uskoro dobivaju pojačanu zaštitu, roditelji bi za vrijeđanje nastavnika mogli platiti novčanu kaznu od 15.000 kuna ili odležati u zatvoru do 60 dana.

Prijamni ispiti

Izlaz je, tvrde nastavnici, u povratku prijamnih ispita u srednje škole, što bi relativiziralo značaj ocjena iz osnovne škole. Te bi ocjene bile samo jedan od upisnih kriterija, dok bi presudan bio uspjeh učenika na prijamnom ispitu. Takvo bi rješenje, kaže Perković, bilo daleko jednostavnije i jeftinije od uvođenja male mature ili nacionalnih ispita koje ministar Jovanović ovih dana spominje kao moguću stepenicu u prelasku iz osnovne u srednju školu.

- Mala matura bila bi državna matura preslikana na osnovne škole, a to je ogroman projekt koji zahtijeva resurse i organizaciju. Iako o tome nitko neće javno govoriti, na državnoj maturi ima prepisivanja, a uspjeh takve mature nije vjerodostojan - tvrdi Perković. Svaka četvrta srednja škola i danas ionako provodi prijamne ispite, odnosno dodatnu provjeru kandidata za upis u pojedine programe, pa bi primjena tog modela na sve srednje škole, tvrde nastavnici, bilo najbezbolnije rješenje.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ

174

nastavnika i djeteta lani su ozlijeđena u hrvatskim školama, izrečeno je više od stotinu prijetnji

288

puta intervenirala je policija lani u osnovnim školama

161

put intervenirala je policija lani u srednjim školama

KRIZA IDENTITETA I AUTORITETA

Slučajevi u Vrgorcu i Klisu potvrđuju da u Hrvatskoj vlada opća kriza identiteta i autoriteta. Vještina komuniciranja ključna je na svim razinama, ali je nažalost upravo ona istrgnuta iz programa zdravstvenog odgoja. Temeljni je problem u obitelji, školi, na ulici, među vršnjacima, upravo izostanak komunikacije - kaže profesor Miliša čija ideja osnivanja centara za mlade kao oblika prevencije nasilja u školama nije naišla na interes u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. “Hrvatska bi trebala slijediti primjer Francuske gdje postoji više od 800 kuća mladih, a ako želimo prevenirati nasilno ponašanje, morali bismo osnivati centre za mlade, za odgovorno roditeljstvo, savez za odgoj na svim razinama. Nažalost, kod nas je briga o aktivnostima mladih prepuštena civilnom sektoru”, smatra Zlatko Miliša s Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru.

EVIDENTIRANI SLUČAJEVI NASILJA U ŠKOLAMA

GODINA BROJ 2007./2008. 2.160 2008./2009. 2.264 2009./2010. 2.333 2010./2011. 2.355 2011./2012. 2.435

Dalibor Perković

Udruga Nastavnici organizirano

Nastavnici su izgubili autoritet. Za to su i sami krivi, ali u prvom redu krivac je politika Ministarstva

Nastavnici

sve češće odlučuju popustiti pred prijetnjama pa poklanjaju ocjene

U školama upozoravaju kako su stvarne brojke daleko veće

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike