Novosti
EU ZASTUPNICI PREUZELI DUŽNOSTI

Borzan u Europskom parlamentu prati zdravstvo, okoliš i poljoprivredu
Objavljeno 6. srpnja, 2013.

Vezani članci

HRVATSKA - 28. ČLANICA EUROPSKE UNIJE

Jedan povjerenik, sedam glasova, 12 zastupnika, 24. službeni jezik Unije

STRASBOURG - Dvanaest hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu preuzeli su svoje dužnosti u toj instituciji. Među njima je i europarlamentarka iz Slavonije i Baranje - Biljana Borzan. “Kao liječnica željela sam biti članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane. Intenzivno namjeravam pratiti i rad Odbora za poljoprivredu, budući da je to tema od ključne važnosti za Slavoniju. Pokušat ću prenijeti pozitivna iskustva Poljske koja je u tom području napravila odličan posao i njihovi su poljoprivrednici iskoristili gotovo sve što im je EU ponudila”, istaknula je Borzan.

Predsjednica HSP AS i europarlamentarka Ruža Tomašić održala je svoj prvi jednominutni govor na temu "Utjecaj krize na pristup brizi za ranjive skupine", na hrvatskom jeziku. "Željela bih zahvaliti izvjestitelju zbog pokretanja ovog važnog pitanja i pozdravljam priliku za debatu o tome koji je način najbolji za postupanje s ranjivim grupama diljem EU. Odredba o brizi važan je socijalni izazov s kojim se suočavaju mnoge zemlje članice EU, te je jedna od onih odredbi koja se kreira gotovo većinu ovog desetljeća”, rekla je, između ostaloga, Tomašić.

Ipak, prvi hrvatski zastupnik koji je govorio u EP-u bio je HDZ-ovac Andrej Plenković i to nakon što je vodeći britanski euroskeptik Nigel Farage kritizirao Hrvatsku i čudio se što mi radimo u EU. “Gospodinu Farageu poručujem da smo imali debate uoči referenduma. Nije nikada bio u Hrvatskoj prije 2011., a pokušao nam je patronizirati raspravu i naš strateški cilj od 20 godina. Savjetujem mu da se drži svog Isle of Man”, rekao je. Isle of Man je otok u sastavu Velike Britanije koji služi kao porezna oaza i na kojemu je, kako su nedavno otkrili mediji, svoj novac skrio i Farage.(E.S.)