Regija
ELEKTRIČNA MREŽA ZRELA ZA OBNOVU

Vodovi na Zelenom otoku u
krošnjama, trafostanica u vodi
Objavljeno 5. srpnja, 2013.

BATINA - Poslije svake poplave vlasnike vikendica na Zelenom otoku čeka višednevni mukotrpan posao čišćenja mulja, ponovna seoba stvari i sve ostalo za povratak u normalu. Svakogodišnji problem je i iskapčanje električne energije iz sigurnosnih razloga, što je obvezan postupak uoči poplave. Nakon što se voda povuče, danima su bez struje, a osim toga, budući da pod vodom završe jedina tamošnja trafostanica i dio instalacija, Zelenootočani su mišljenja da je niskonaponska mreža zrela za temeljitu rekonstrukciju.

- Značajnije se nije ulagalo već desetljećima. Problem su i stabla koja ne smijemo rušiti bez dozvole, premda grane dodiruju vodove. Nedavno je jedna grana srušila takozvanu A banderu i bez struje je bilo cijelo naselje - pričaju Zelenootočani, nadajući se da će nadležni, HEP i Općina Draž, imati razumijevanja. Ovih dana napisali su i pismo općinskom načelniku Stipanu Šašlinu i čekaju njegov odgovor.

“Sukladno urbanističkom planu, Zeleni otok nalazi se u građevinskoj zoni koja je predviđena za stanovanje, odmor, rekreaciju i razvoj raznih turističkih sadržaja. Kako bismo nesmetano mogli stanovati, odmarati se i rekreirati te osigurati razvoj turizma, potrebna nam je sigurna i kvalitetna dostupnost električne energije”, stoji u pismu koje je potpisao Ivica Petričević, predsjednik Udruge za zaštitu Zelenog otoka. Objašnjava kako se veliki problemi javljaju na određenim dijelovima otoka zbog niskog napona pa trošila ne mogu raditi i često pregaraju.

- Napominjemo da je električna mreža stara i dotrajala, a na mnogim je mjestima neprimjereno učvršćena na objekte. Uz ružan izgled, predstavlja i opasnost. Imali smo slučaj da su vodovi postavljeni blizu ili čak preko prozora, pa pojedini vikendaši nisu mogli širom otvoriti prozore - žali se Petričević, naglašavajući kako je na otoku sve više stalno nastanjenih pa im je struja od velike važnosti.

Ističe kako bi vikendaši na nižim dijelovima uložili i dodatan napor za sređivanje svojih električnih instalacija radi kvalitetnije i sigurnije opskrbe. Ivica Getto

HEP će riješiti problem, ali ne zna kada i kako

U HEP-u tvrde da za taj problem znaju i nastojat će ga riješiti. “Kada i kako, u ovom je trenutku teško reći. Sve ovisi o planovima i sredstvima, ali će Zelenootočani u konačnici biti zadovoljni”, poručuju iz HEP-a. Inače, električna energija ovih je dana uključena velikoj većini tamošnjih vikendica. Bez struje ih je samo nekolicina jer se voda još nije povukla.

Možda ste propustili...

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike