Svijet
PUČEM U EGIPTU SRUŠENI ISLAMISTI

Adli Mansur prisegnuo, Morsi u vojnom pritvoru
Objavljeno 5. srpnja, 2013.

Predsjednik Ustavnog suda sudac Adli Mansur prisegnuo je u četvrtak kao privremeni egipatski predsjednik, čime je kraju privedena jednogodišnja vladavina islamističkog Muslimanskog bratstva, odnosno predsjednika Mohameda Morsija, legitimno izabranog na izborima te je tako zadovoljen prvi u nizu zahtjeva milijuna prosvjednika koji su izišli na ulice tražeći njegovu smjenu. Za vrijeme prisege već se znalo da je bivši predsjednik zajedno s najbližim suradnicima u vojnom pritvoru.

Zanimljiv je detalj da je Mansur postao predsjednik Ustavnog suda tek u četvrtak ujutro, naime, iako je u svibnju izabran za predsjednika suda, on je na tu dužnost trebao stupiti u nedjelju, 30. lipnja, kada je u mirovinu trebao otići bivši predsjednik sudac Mahir el-Behiri, no eto, to se dogodilo tek četiri dana kasnije. U svom kratkom govoru pred televizijskim kamerama obećao je raditi u skladu s u srijedu predstavljenim vojnim planom, zahvalio medijima što su "osvjetljavali put pred nacijom i otkrivali pogreške prošlog režima", te odao počast mladima, kao i svim revolucionarnim snagama koji su iznijeli "slavni 30. lipnja".

Tjeralice za liderima

Novi, privremeni predsjednik, ne želi nikoga isključiti, pa je i Muslimansko bratstvo pozvao "da sudjeljuje u gradnji nacije te će, ako se odazove biti više nego dobrodošlo", kazao je. Istu je poruku uputila i Fronta nacionalnog spasa, koalicija liberala i lijevih stranaka, no odgovora nema, što moguće objašnjava činjenica da su mnogi od čelnika islamističke organizacije ili u kućnom pritvoru, ili je protiv njih podignuta optužnica.

Samo sat nakon što je Mansur prisegnuo na svoju novu dužnost, državni odvjetnik izdao je tjeralicu za čelnim ljudima Muslimanskog bratstva, predsjednikom Muhamedom Badiem i njegovim zamjenikom Hairatom el-Šaterom, doznao je Reuters u pravosudnim i vojnim krugovima. Šater je svojedobno bio prvi izbor za predsjedničkog kandidata Bratstva na prošlogodišnjim izborima, no diskvalificiran je zbog prethodne osuđivanosti. Egipatski državni list al-Ahram dobio je informaciju da su dvojica islamističkih lidera osumnjičena zbog uloge koju su odigrali kada je u napadu na sjedište Muslimanskog bratstva poginulo osmero prosvjednika. Al-Ahram je objavio i da je najmanje 300 dužnosnika Muslimanskog bratstva završilo u kairskom zatvoru Torah, gdje se nalazi i bivši predsjednik Hosni Mubarak. Među njima trebao bi biti i predsjednik političkog krila Muslimanskog bratstva, Stranke slobode i pravde (FJP) Sad el-Katatni, ujedno i bivši predsjednik egipatskog parlamenta. Državna agencija MENA objavila je da policija nastavlja s uhićenjima "određenog broja članova Muslimanskog bratstva koji su optuženi da su izazivali nasilje i ugrožavali javni red i mir".

Trg Tahrir miran

Trg Tahrir na kojem se danima okupljalo mnoštvo Morsijevih protivnika i na kojem se bučno proslavila pobjeda, u četvrtak je bio nestvarno miran. Na trgu nedaleko od predsjedničke palače gdje su se okupljali Morsijevi poklonici, još je bilo ljudi, plakali su i kleli se da se od tuda neće maknuti dok se Morsi ne vrati, ili dok ih na silu ne odvedu. Vojska je taj prostor počela okruživati satima prije preuzimanja vlasti, a tijekom noći tenzije su samo rasle. U sukobima koji su izbili u 17 pokrajina poginulo je najmanje 14 osoba. Utjecajni salafistički pokret pozvao je razočarane islamiste da se povuku s ulica i trgova, te odu svojim kućama, ili u džamije. "Budite strpljivi i shvatite promjenu do koje je došlo kao stvarnost", poručili su iz pokreta Dava Salafija, koji je svakako jedan od onih koji očekuje da će profitirati od silaska islamista s vlasti. Realno je naime, očekivati da će među islamistima u Egiptu rasti radikalizam, a padati povjerenje u demokraciju, kao naručeno za salafiste i starog egipatskog suparnika Saudijsku Arabiju.

Jagoda VUKUŠIĆ
ELBARADEI NOVI PREMIJER?

Nakon što je izabran novi obnašatelj dužnosti predsjednika države, na redu je osnivanje Vlade nacionalnog jedinstva. Prema prvim informacijama najviše izgleda za čelnu, premijersku dužnost ima Mohamed ElBaradei (71), bivši šef UN-ove Agencije za atomsku energiju. Da je ElBaradei prvi izbor, Reutersu je potvrdio izvor iz vrha vojnog zapovjedništva. U političkim krugovima barata se još i s imenom Kemala al-Ganzurija, bivšeg premijera iz razdoblja nakon što je zbačen Mubarak, te Farouka El-Okdaha, cijenjenog bivšeg guvernera središnje banke.

300

dužnosnika svrgnutog Muslimanskog bratstva završilo u kairskom zatvoru Torah. Nije jasno pod kojom su optužbom uhićeni

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike