Ekonomija
POLJOPRIVREDNICI RAZOČARANI CIJENOM

Seljaci će pšenicu uskladištiti u silose i čekati bolju cijenu
Objavljeno 5. srpnja, 2013.

OSIJEK - Poljoprivrednici s područja Osječko-baranjske županije ogorčeni su, prema njihovoj tvrdnji, nemoralnom, sramotnom i nikako prihvatljivom ponudom velikih otkupljivača merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, od samo 1,05 kuna za kilogram. Takvo razočaranje na izravan način iskazali su jučer u Osječko-baranjskoj županiji na organiziranom susretu njezina čelništva i poljoprivrednih proizvođača, udruga poljoprivrednika i strukovnih institucija s područja Osječko-baranjske županije.

Župan Vladimir Šišljagić istaknuo je da su ponovno, tko za koji put, okupili sve relevantne sudionike vezane uz brojnim problemima nagomilanu poljoprivredu kako bi još jednom ukazali na teškoće onih koji se poljoprivrednom izravno bave.

- Posljednjih nekoliko godina česte su elementarne nepogode, potpore kasne, pripreme za ulazak u EU vezane uz poljoprivredu nisu dovedene do kraja, a puno je i drugih nepoznanica i teškoća, poglavito onih vezanih uz kašnjenje dodjele poljoprivrednog zemljišta. Naši su seljaci prekomjerno zaduženi, a na to se nadovezuje i problem legalizacije poljoprivrednih objekata i slično. A budući da je poljoprivreda, uz prehrambenu industriju, strateška gospodarska grana Hrvatske, mora se i nešto dodatno učiniti - rekao je župan Šišljagić. Pritom je poručio da je “krajnje vrijeme da Vlada i resorno ministarstvo u uvjetima kada je država visokocentralizirana i kada se tamo donose odluke, načine jasnu strategiju i stvore budućnost za poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače jer zbog njihove nekonkurentnosti neće moći opstati na tržištu EU-a”.

Dožupan, dr. Željko Kraljičak, na jučerašnjem skupu posvećenom utvrđivanju cijena i modela otkupa pšenice roda 2013. godine, a nakon burne i povremeno emotivne rasprave samih poljoprivrednika, zauzeo se, a što je ušlo i u zaključke, da ovogodišnji uvjeti otkupa pšenice ne smiju biti lošiji od onih koji su bili u 2012. godinu, kada je otkupna cjena kilograma te najvažnije žitarice bila 1,35 kn. Pritom je pozvao proizvođače da “ne prave obračune za cijenu pšenice odmah, nego da se pričeka kraj žetve kako bi se mogle utvrditi stvarne količine proizvodnje pšenice i na taj način procijeniti koliko je važno imati robu u silosu i tako stvarati preduvjete za bolju prodaju pšenice, ponovno u optjecaj vraćajući skladišnicu”. Skup je zatražio da osječko-baranjski župan sa stručnim suradnicima u području poljoprivrede, iskoristi svoj autoritet i zamoli ministra poljoprivrede da žurno organizira sastanak proizvođača i otkupljivača pšenice kako bi se do kraja žetve znala cijena i model otkupa.

Posebno emotivno govorio je Petar Pranjić, predsjednik Udruge “Baranjska brazda”, istaknuvši kako su, uz ionako lošu ovogodišnju žetvu pšenice s prinosima ispod 5 t/ha, otkupljivači ponudili sramotno nisku otkupnu cijenu, “što će za poljoprivrednika biti ravno samoubojstvu i podsjetiti ih na 1945. godinu, kada su im pometeni tavani”. Dometnuo je da sve to neće moći proći samo tako, već će poljoprivrednici morati poduzeti konkretne mjere, o čemu se upravo dogovaraju. Pritom je pozvao i sve građane Hrvatske, koji na takav način neće dobiti jeftin kruh, da stanu uz seljaka i daju im podršku. “Kad smo dočekali ulazak u EU, hajdemo sada primijeniti i njezina načela u određivanju cijene pšenice”, poručio je on.

Matija Brlošić, predsjednik Poljoprivredne komore Hrvatske, istaknuo je da, iako smo ušli u EU, ništa se kod nas nije promijenilo. “Kao i svake godine, otkupna cijena pšenice ni ove, iako je žetva u tijeku, još nije poznata, a 'probnim balonima' nudi se osjetno niža cijena nego lani, što je jako zabrinjavajuće”. Pritom je izrazio bojazan da naši poljoprivrednici mogu biti konkurentni na EU tržištu, gdje tamošnji proizvođači dugi niz godina baštine visoke subvencije i povoljne uvjete investiranja u poljoprivredna gospodarstva, za razliku od naših seljaka koji iz godine u godinu dobivaju sve manje iznose poticaja, a kapitalne investicije nemaju već četiri godine.

Nikola VUKADINOVIĆ
MINORNA NAKNADA ŠTETA OD POPLAVA

Župan Šišljagić na marginama jučerašnjeg skupa iznio je spoznaju da će isplate štete poljoprivrednicima od nedavnih poplava biti, ali u vrlo maloj mjeri! “Prva procjena štete od poplave na razini OBŽ-a je oko 50 milijuna kuna, a znamo da će ona biti procijenjena i na osjetno veći iznos jer, uz procijenjene štete na poljoprivrednim površinama, nisu obuhvaćeni i gospodarski objekti.” Pritom je podsjetio da je 2012. godine šteta od suše bila 800, a 2011. godine ona je iznosila 500 milijuna kuna, dok je nadoknađen tek simboličan iznos određenim poljoprivrednim proizvođačima. “Tu su i neisplata obećanih potpora, te još brojni neriješeni problemi vezani uz funkcioniranje cjelokupne poljoprivrede, što već sada naše poljoprivredne proizvođače stavlja na rub životne egzistencije”, rekao je Šišljagić.

Razjedinjeni poljoprivrednici

Na jučerašnjem skupu ukazano je i na postojanje problema razjedinjenosti poljoprivrednih proizvođača kroz postojanje brojnih udruga. Kada dođe do određenog velikog problema, kao što je iz godine u godinu ponavljan problem otkupne cijene pšenice, dolazi i do prosvjeda seljaka, za koje svi drže da su opravdani. No kada dođe do pregovora, tada redovito dolazi do razjedinjavanja pojedinih udruga, pa se zahtjevi razvodne. To svaka vlast na razini države obilno koristi pa seljaci iz godine u godinu trpe štete ne dolazeći do svog novca u cijelosti.

Ernest Nad:

voditelj Odjela za poljoprivredu Županijske komore Osijek

Odgoditi prodaju

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu Županijske komore Osijek, izrazio je bojazan od na hrvatsko tržište ovogodišnjeg većeg priljeva pšenice iz Srbije i Mađarske koje imaju značajne viškove te žitarice, a koje će one, prema njegovu mišljenju, sigurno dijelom plasirati i na tržište RH, što će dodatno sniziti cijenu domaće. Pritom je istaknuo da za sada još uvijek neslužben ponuđene cijene otkupljivača ne mogu zadovoljiti proizvođača s obzirom na to da je proizvodna cijena bila 1,41 kn/kg. Lani je početna otkupna cijena pšenice bila 1,35, dok su strpljiviji proizvođači postigli i bolju cijenu - sve do 1,5o kn/kg. Stoga je poručio proizvođačima da i ove godine budu strpljiviji te da odmah ne prihvate ponuđene uvjete. Savjetovao je hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima i da usklade svoje poslovanje prema regulativi EU-a, tako da mogu vlastite tržne viškove plasirati i na tržište EU-a i trećih zemalja.

Inputi rastu, cijena pšenice stagnira

Odjel za poljoprivredu Osječko-baranjske županije prikupio je doista zanimljive podatke koji ukazuju na sve teškoće s kojima se susreću hrvatski ratari. Naime, 2003. godine kilogram NPK gnojiva stajao je 1,90 kuna, a njegova je cijena 2012. godine narasla na čak 4,30 kn. Kilogram sjemenske pšenice 2003. godine stajao je 1,90 kn, dok je njegova cijena 2012. godine narasla na 3 kune. Kilogram pšenice 2003. godine stajao je jednu kunu, a ista takva, pa čak i nešto niža cijena nudi se poljoprivrednicima ove godine!

'Probnim balonima' nudi se osjetno niža cijena pšenice nego lani

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike