Osijek
VRTOVI JOŠ UVIJEK POD VODOM

Stanovnici Tvrđavice
tražit će od Grada odštetu
Objavljeno 3. srpnja, 2013.
Oni koji prodaju na tržnici više nemaju što ponuditi, jer im je sve uništeno

Kada bismo situaciju s vrtovima u Tvrđavici gledali iz perspektive crnoga humora, rekli bismo da tamošnji stanovnici, od kojih su brojni prodavači na tržnici, ovih se dana ne muče s fiskalizacijom ili prodajom robe s računom ili bez njega.

Oni, naime, na tržnicu nakon svibnja nisu ni došli i to zato što su im tzv. namjernice u vrtovima potpuno propale.

- Istina je da još uvijek plivamo pod vodom jer podzemne vode još uvijek nisu otišle. Jako puno usjeva je istrunulo i kad ih za otprilike 20-ak dana sprži sunce potpuno će se "skuhati". Ne samo da nemaju što ponuditi na tržnici, već brojni nemaju dovoljno ni za sebe, a uglavnom od toga žive - ispričala je Lucija Tadić, predsjednica MO Lijeva obala.

Mjesni odbor je za svoje stanovnike tako istaknuo poziv za podnošenje odštetnog zahtjeva Gradu. Tadić kaže da su stanovnici uglavnom iskoristili tu mogućnost, a koliko će i hoće li uopće novca dobiti za svoj upropašten urod, još uvijek nije poznato i ovisit će o odluci komisije koja će, nadaju se stanovnici Tvrđavice, uskoro obići vrtove. Tadić smatra da bi komisija svakako trebala uzeti u obzir svu pretrpljenu štetu, naglašavajući da je situacija mogla biti i gora da nije bilo svesrdnog napora djelatnika hitnih službi, ali i samih mještana.

- Hrvatske vode, Vodogradnja, Vodovod, vatrogasci i brojni drugi nadljudskim su naporima sačuvali bar imovinu stanovnika Lijeve obale. Organizacija je bila na visokoj razini i iako se radilo žurno, vladala je sloga što je doista za svaku pohvalu - ispričala je Tadić, dodajući da su se tamošnji stanovnici već odužili hranom i pićem čime su svakodnevno opskrbljivali vrijedne radnike.

Marija MIHELIĆ
U samo malom broju vrtova optimalna razina podzemnih voda

U samo malom broju vrtova situacija je sada vrlo pogodna za sve nasade. Dok je vrt prve kuće s lijeve strane mosta pod vodom, sa suprotne strane razina podzemne vode vrlo je pogodna.

- Doslovce ne moram ništa zalijevati jer nasad crpi vodu iz zemlje koja je već danima vlažna. Naravno, šteti sunce, no nas nekoliko imalo je sreću u nesreći da je sad razina podzemne vode optimalna - ispričao je mještanin Darko.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike