Osijek
STANICE ZA TEHNIČKI PREGLED

Vozila se više ne mogu registrirati
bez službenog dokumenta s OIB-om
Objavljeno 4. srpnja, 2013.
Ubuduće će sve prometne dozvole imati upisan i OIB

Mnogi vlasnici vozila prilikom registracije i tehničkih pregleda vozila neugodno su se iznenadili zbog promjene procedure u tim postupcima, zbog čega su na šalterima stanica za tehničkih pregled vozila nastale gužve. Naime, mnogi su gubili red u kojem su stajali pa su morali ponovno dolaziti, jer se i za produženje traži osobni identifikacijski broj. No, nije dovoljno prepisati ga s papirića ili znati napamet, nego se od vlasnika vozila traži službeni dokument na kojem postoji OIB, ili je potreban službeni ispis dokumenta koji su svi građani Hrvatske dobili od porezne uprave.

Očigledno uzrujan, naš sugrađanin koji nam je ispričao da je zbog registracije novog vozila morao uzeti čak godišnji odmor kako bi imao dovoljno vremena na svim šalterima odraditi nužne administrativne poslove - od stanice za tehnički pregled vozila do PU, gdje je prije dva-tri dana, kazao nam je, pao sustav, zbog čega je u redu morao čekati satima.

- Zbog nekih nejasnoća oko papira morao sam dva puta po petnaest minuta izlaziti iz PU i ići do trgovca koji mi je prodao skuter kako bi računi i ostala dokumentacija oko kupoprodaje bila usklađena sa zakonskim propisima. Zbog trgovčevih pogrešaka i gužvi u PU izgubio sam više od pet sati radi najobičnije prijave vozila. Dobro sam i prošao, jer da me nije žena sa šaltera pustila prekoreda ponovno bih svaki put morao uzimati broj. Umjesto da budem sretan i zadovoljan, mislim da ću zapamtiti dan kada sam si priuštio skuter i išao ga registrirati, priča naš sugrađanin, dodajući kako je zamijetio da u stanici za tehnički pregled u kojoj je bio nisu baš bili vješti prilikom uobičajenih procedura. “Žene su se požalile kako ih je sve to skupa iznenadilo i kako nisu bile pripremljene kako odraditi dio posla s unosom OIB-a”, kazao nam je naš čitatelj.

S obzirom na nova pravila prilikom produljenja registracije vozila i na brojku od približno 120.000 vozila, koliko ih je na području Osječko-baranjske županije, za očekivati je da će biti gužvi i na šalterima stanica za tehnički pregled vozila, kao i na šalterima ispostava Porezne uprave, jer će mnogi doći zatražiti službeni ispis OIB-a.

Zbog čega se sada traži i OIB prilikom registracije pojasnili su nam savjetnici za registraciju vozila iz Centra za vozila Hrvatske. Naime, upravo se počeo primjenjivati novi pravilnik za registriranje vozila MUP-a.

U Centru za vozila potvrđuju da je potreban OIB i prilikom postupka produženja registracije vozila, a do sada je stranka morala OIB dati samo prilikom prve registracije vozila. Ubuduće će sve prometne dozvole imati upisan i OIB, a već ga imaju svi oni koji imaju prometne dozvole od 2010. No, stranke koje nemaju upisan OIB mogu predočiti i bilo koji drugi službeni dokument koji na sebi ima OIB, dakle osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu... D. Pejić

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

Najčitanije iz rubrike