Novosti
STROGA EUROPSKA PRAVILA

Mlijeko, riba i meso iz BiH i Srbije bez
dozvole EU-a više ne može u Hrvatsku
Objavljeno 3. srpnja, 2013.

ZAGREB - Od 1. srpnja Hrvatska više ne smije uvesti ni jedan proizvod životinjskog podrijetla iz BiH, Srbije i ostalih trećih zemalja, proizveden u objektu koji nema odobrenje EU-a za izvoz u članice Unije. To znači da hrvatski ministar poljoprivrede više neće, kao do sada, imati pravo odobriti uvoz i iz objekata koji nemaju EU dozvolu. Većina objekata u Srbiji i BiH iz kojih smo do sada uvozili proizvode životinjskog podrijetla - mlijeko i meso, njihove prerađevine, jaja, ribu i ostalo, takvo odobrenje nema, i samo im je diskrecijsko pravo našeg ministra poljoprivrede omogućavalo da izvoze u Hrvatsku.

Proizvodi životinjskog podrijetla iz trećih zemalja, pa tako i BiH, Srbije i drugih, koji su do danas ušli u Hrvatsku, a proizvedeni su u objektima bez odobrenja EU-a za izvoz u Uniju, na hrvatskom će tržištu moći ostati još godinu dana, do 1. srpnja 2014.

Granični prijelaz u Staroj Gradiški prvih dana primjene novog graničnog režima nema većih gužvi, a mogući razlog izostanka dosad uobičajenog prometovanja robe leži u činjenici što BiH još nije uskladila sustav provjere kvalitete prehrambenih proizvoda sa strožim EU standardima. Velik je to problem za proizvođače u BiH, potvrdio nam je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Anto Petrić. “Dvadeset do trideset posto mesa, mlijeka i jaja izvozili smo u Hrvatsku. Problem je što nemamo certificirane ustanove koje mogu stajati iza naših proizvedenih količina“, kaže Petrić, pojašnjavajući kako je pozadina svega političke prirode. “Pet godina na tome sustavno radimo, čak smo od međunarodne zajednice za to dobili i novac, no Republika Srpska cijelo vrijeme sve opstruira“, naglašava Petrić.

Hrvatska je mlijeko, meso, prerađevine, jaja, riblje proizvode i slično uvozila iz 103 objekta u BiH i Srbiji, od kojih je samo njih pet imalo pravo izvoza u zemlje EU-a. I dok je Srbija u posljednje vrijeme značajno povećala broj svojih objekata koji sada imaju pravo izvoza u EU, BiH ih još uvijek ima jako malo. Tamo odobrenje za izvoz u EU imaju samo neki objekti za proizvode ribarstva i određenih nusproizvoda životinjskog podrijetla, dok za proizvode od mlijeka BiH nema ni jedan objekt odobren od strane Europske komisije. M.Radošević/B.Mrvoš Pavić

5

objekata od ukupno 103 u BiH i Srbiji iz kojih je Hrvatska uvozila ima pravo izvoza u zemlje EU-a

Za godinu dana sve uništiti

Prema odluci Europske komisije, proizvodi koji su bez EU certifikata već uvezeni u Hrvatsku još se godinu dana smiju distribuirati i prodavati isključivo u Hrvatskoj, ili izvesti u treće zemlje. Nipošto neće smjeti, bilo u "originalu" ili prerađeni, otići iz Hrvatske u ostale članice EU-a, niti će ih naši, hrvatski proizvođači, smjeti koristiti i prerađivati za daljnji izvoz u ostale zemlje članice. Sve što od tih proizvoda još ostane na policama hrvatskih trgovina ili u skladištima, neprodano, s 1. srpnja 2014. mora biti povučeno i/ili neškodljivo uništeno.

Možda ste propustili...

TROŠKOVI PREDIZBORNE KAMPANJE

Arsen Bauk koaliciji dao 3010,66 eura

MOŽEMO: PROGRAM ZA UMIROVLJENIKE

Povećat ćemo mirovine za dodatnih deset posto