Regija
LANA DENIH (25) BOLUJE OD CEREBRALNE PARALIZE

Djevojci, 100-postotnom invalidu,
HZZO uskratio rehabilitaciju u toplicama
Objavljeno 3. srpnja, 2013.
Trotjedni boravak u toplicama obitelj ne može sama financirati

BRANJIN VRH - Kao grom iz vedrog neba pogodilo je obitelj Denih iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjih Vrh rješenje kojim se odbija zahtjev Lane Denih (25) za priznavanje prava na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom medicinom u zdravstvenoj ustanovi SB Varaždinske toplice. Nije pomogla ni žalba upućena direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja je, kao drugostupanjsko tijelo, potvrdila odluku osječkog HZZO-ovog područnog ureda.

- Ne mogu shvatiti o čemu je riječ. Lana, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize, do 2011. godine išla je na trotjednu rehabilitaciju u toplice, nakon koje se osjećala mnogo bolje. Prošle godine dobili smo prvu odbijenicu, ali se nismo žalili. Nakon nove odbijenice, koju smo dobili u veljači ove godine, žalili smo se višoj instanci, no u lipnju je i od njih stiglo rješenje kojim se odbija financiranje Lanina odlaska - žali se njezin otac Siniša, ne znajući kome bi se više mogao obratiti.

Čudno mu je, dodaje, kako nadležni u HZZO-u nisu prihvatili ni mišljenje specijalista fizikalne medicine, koji ističe kako se, s obzirom na klinički status spastičke tetrapareze, preporuča održavajuća stacionarna rehabilitacija u Varaždinskim toplicama u trajanju od tri tjedna. Pokazuje i popis bolesti, bolesnih stanja i posljedica ozljeda za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije, među kojima je i Lanina dijagnoza. Nadalje, u ambulantnom listu Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju osječkog KBC-a jasno stoji da je Lana nepokretna, u invalidskim kolicima, da nijedan transfer ne obavlja samostalno, uspravlja se uz punu pomoć jedne osobe te kratko stoji uz pridržavanje dviju osoba. Osim toga, istaknut je spasticitet sva četiri ekstremiteta, nešto jače na rukama.

- Od moje plaće te Lanine naknade, koja iznosi 2.500 kuna mjesečno, živimo nas četvero. Trotjedni boravak u Varaždinskim ili nekim drugim toplicama teško možemo financirati. Što dalje, ne znam - ogorčen je Siniša.

Dodaje kako ne krivi djelatnike u HZZO-u, koji vjerojatno rade prema pravilnicima i slijepo ih se drže. Ako je tako, misli on je kako pravilnike treba mijenjati i prilagođavati ih stanju na terenu. Ne sumnja da slučajeva sličnih Laninom u Hrvatskoj ima još mnogo, pa se javnosti obraća u ime svih sličnih njegovoj kćeri.

Inače, Lana je 100-postotni invalid i bez pomoći drugih osoba život joj je nemoguć.

Ivica GETTO
HZZO: Rehabilitacija samo za mlađe od 18 godina

U HZZO-ovoj ocjeni liječničke uputnice ovlaštenom liječniku ili liječničkom povjerenstvu, kojom ih liječnik poziva da odobre pravo iz obveznog zdravsvenog osiguranja na bolničku medicinsku rehabilitaciju, stoji kako se ona, na temelju priložene medicinske dokumentacije i medicinskih indikacija iz Pravilnika o stacionarnoj rehabilitaciji - ne odobrava. Naglašavaju kako je Pravilnikom predviđena početna i održavajuća stacionarna rehabilitacija za djecu do 18 godina, a kod odraslih samo nakon operacijskih zahvata. Na istu se odredbu Pravilnika pozivaju i u direkciji HZZO-a. Potvrđuju da je njezina bolest na Popisu bolesti za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije, ali samo za osobe mlađe od 18 godina. Pozivaju se i na članak Pravilnika kojim ovlašteni liječnik HZZO-a može osiguranoj osobi uskratiti suglasnost za rehabilitaciju bez obzira na prijedlog izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, utemeljenog na osnovi mišljenja i nalaza liječnika specijalista.

PRILAGODITE PRAVILNIKE

LJUDIMA, KAŽE LANIN OTAC

Nakon trotjedne rehabilitaciju Lana se uvijek osjećala mnogo bolje

Možda ste propustili...

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo 200 riba teških skoro tonu

CERIĆKI KLUB NATJECAO SE U SEDAM KATEGORIJA S 28 MAKETA

Maketari Aerokluba Fenix iz Budimpešte donijeli po dva zlata i srebra te broncu

Najčitanije iz rubrike