Osijek
SAJAM BRANITELJSKIH UDRUGA POSJETIO I MINISTAR

Matić: Osijek je podnio veliki teret u Domovinskom ratu
Objavljeno 28. lipnja, 2013.
Sajmu je prethodio svečani mimohod koji je okupio 500-tinjak sudionika

Ako se u kafiću na moru može popiti rakijica za 50 kuna, onda je ovo za 30 vrlo povoljno. Trebalo bi svakako nastojati izložiti to turistima na moru.

Rekao je to jučer Predrag Matić, ministar hrvatskih branitelja tijekom posjeta Sajmu braniteljskih udruga organiziranom jučer na Trgu slobode, a u okviru obilježavanja Dana osječkih branitelja. Osim što je znalački ocijenio pojedine izložene predmete, prehrambene proizvode, te popričao sa svojim suborcima, ministar Matić izrazio je ponos i zadovoljstvo što je upravo jučer boravio u Osijeku, dodajući da bi Ministarstvo branitelja trebalo otvoriti mogućnost plasmana proizvoda braniteljskih udruga i šire od sajamske prodaje.

- Osijek je podnio veliki teret u Domovinskom ratu i uistinu je grad heroj, grad stradalnik. O tome dovoljno govori 1.700 žrtava, od čega čak približno 400 civilnih žrtava, što Osijek svrstava među gradove čiji su razmjeri stradavanja golemi. Sretan sam također što u Hrvatskoj imamo gotovo 500 zadruga koje su najpozitivniji dio priče među braniteljima nakon Domovinskoga rata. Organizirali smo u Osijeku sajam manjeg opsega, ali ne manje značajan od ostalih - izjavio je Matić, koji je obišao brojne štandove.

Miljenko Kolobarić je istaknuo zadovoljstvo što se među branitelje vraća sloga, a čemu ide u prilog i druženje brojnih braniteljskih udruga čiji su članovi sudjelovali u prvom Mimohodu branitelja i građana grada Osijeka, od Trga bana J. Jelačića do Trga slobode. Prema procjenama, u mimohodu je sudjelovalo više od 500 osoba, a suza ponosa bilo je napretek. Branitelje su pljeskom ispratili brojni građani koji su se zatekli na mjestima mimohoda, a nakon čega su se brojni okupili na sajmu kako bi nakon više godina stisnuli jedni drugom ruku, zagrlili se... Dogodine će se, najavio je Kolobarić, ponovno okupiti i na mimohodu i na sajmu koji je od prošle godine, uz onaj karlovački, splitski i zagrebački, uvršten u program Ministarstva branitelja.

Marija MIHELIĆ
ONO ŠTO RADE, RADE S LJUBAVLJU I PONOSOM

Na sajmu su se, jedni uz druge, našli medari, proizvođači suhomesnatih proizvoda, džemova, nakita, potom izrađivači slika na pijesku i boca od razbijenoga stakla, te brojni drugi koji su jučer pokazali čime se godinama nakon rata bave.

- Ovdje sam za samo dva sata prodao gotovo polovinu izloženih proizvoda. Iako je besparica, ljudi kupuju od nas jer smo baš mi, okupljeni oko braniteljskih zadruga, bili na braniku Domovine. Teže nam je prodavati zbog silnog uvoza i nemamo velik prosperitet na tržištu, ali uživamo u onome što radimo - ispričao je Tomislav Glavota iz zadruge Terra Vita, iz Aljmaša.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike