Regija
33. KULENIJADA U POŽEGI

Šampionski pehar kulenu Marka Jukića iz Valpova
Objavljeno 29. lipnja, 2013.
Ocijenjena su 32 uzorka natprosječne kvalitete

POŽEGA – U dvorani HGK održana je završnica 33. kulenijade, tradicionalne gastromanifestacije koju mnogi, uz glazbeni festival Zlatne žice Slavonije, smatraju najvažnijom gradskom priredbom. O značenju manifestacije govorili su gradonačelnik Požege i požeški župan Vedran Neferović i Alojz Tomašević, a mišljenje stručnog ocjenjivačkog suda nazočnima je priopćio koordinator, požeški novinar Jelenko Topić.

- Ocjenjivanje je održano u prostorijama Mesne industrije Papuk Kutjevo d.d., koji je i generalni pokrovitelj, a stručno povjerenstvo činili su dr. Marko Krznarić, mr. Đuro Majurdžić i dr.sc. Mario Škrivanko. Ocijenjena su 32 uzorka, a prema riječima dr. Krznarića, ovogodišnji su kuleni bili natprosječne kvalitete. Prema rezultatima ocjenjivanja, proizvođačima će biti uručene četiri zlatne i 11 srebrnih plaketa, dok će 14 proizvođača osvojiti broncu. Iz godine u godinu uzorci su sve ujednačeniji, a na standardizaciji kvalitete treba i dalje raditi, unatoč slučajevima da pojedini proizvođači ponavljaju iste greške držeći se kruto svoje recepture. Ukupna ocjena je da su proizvodi svake godine sve bolji, a s vremenom su se iskristalizirali i standardno dobri proizvođači. Njima treba omogućiti da povećaju svoje proizvodne kapacitete kako bi kupci kulen imali na raspolaganju cijele godine – stoji u priopćenju ocjenjivačkog suda. Gradonačelnik Neferović šampionski pehar požeške 33. kulenijade uručio je proizvođaču Marku Jukiću iz Valpova, a zlatne medalje za kvalitetu uručene su i predstavniku valpovačkog OPG-a Barić, Vladimiru Pleši iz Orahovice i Požežaninu Juri Poliću Striniću.H.Kusik

Hrvoje KUSIK
Prvi nastup - šampionski

- Zaposlen sam u mesnoj industriji, a kulene proizvodim u posljednjih sedam-osam godina. U proizvodnju sam krenuo zajedno s prijateljima i svake godine proizvedemo nekoliko stotina kilograma dobrog kulena. Na požeškoj kulenijadi nastupio sam prvi put i ugodno sam iznenađen šampionskim peharom, mada sam zlatno priznanje osvojio i na ocjenjivanju u Jagodnjaku, te svojevremeno na županijskom natjecanju. Najvažniji sastojak kulena je meso starije svinje koja mora biti teška između 180 i 200 kilograma. Kada je riječ o začinima, godinama koristimo papriku proizvedenu u Srbiji, koju koristimo i u proizvodnji kulena kao i na raznim fišijadama, te natjecanjima vezanim uz jela iz kotlića – rekao je pobjednik požeške kulenijade Marko Jukić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike