Regija
PETLOVAC I LUČ ČEKAJU PROCJENU ŠTETE

Led uništio trajne nasade
na više od 2.000 hektara
Objavljeno 28. lipnja, 2013.
Više od 15 minuta padao je led veličine oraha i uništavao sve

PETLOVAC/LUČ - Prošle godine suša, sada led. Do kada tako? Najbolje je spakirati kufere i za Kanadu - žali se Saša Pavković (41), poljoprivrednik iz Luča, koji će još dugo sanirati štete nastale prošlog vikenda, kada je područje općine Petlovac zahvatilo nezapamćeno nevrijeme. Više od 15 minuta padao je led veličine oraha i uništavao sve, poljoprivredne usjeve, voće, povrće, kuće, automobile...

- Obrađujem približno 60 hektara zemlje. Posijao sam pšenicu, kukuruz, suncokret i šećernu repu, a štete imam na svim kulturama - priča Pavković, ističući kako njegove procjene kažu da su štete nekoliko stotina tisuća kuna. Najveće su na pšenici, koja je, tvrdi, obećavala. Muči ga i nedolazak procjenitelja osiguravajuće kuće u kojoj ju je osigurao.

- Zvao sam ih još u nedjelju. Prošlo je već pet dana, a ne dolazi nitko. Šteta se najbolje utvrđuje odmah nakon tuče, a ne nakon pet dana - kaže. Ništa bolje nije prošao ni s kukuruzom, suncokretom, odnosno šećernom repom, kod kojih štetu procjenjuje na 70-ak posto. Ove kulture nije osigurao.

- Znam da je proglašena elementarna nepogoda, ali budući da nismo dobili naknadu za prošlogodišnju sušu, kao ni 40 posto obećanih poticaja, teško možemo bilo što očekivati - govori u ime ostalih poljoprivrednika s područja općine Petlovac, koji uvelike ''kemijaju'' što učiniti s usjevima. Neki planiraju potanjurati cijeli urod suncokreta i posijati neku drugu kulturu, ali im to udvostručuje troškove, kao i tretiranje šećerene repe koje moraju izvršiti. Još ako kolovoz bude ''paklen'' kao što predviđaju meteorolozi, 2013. godinu dugo će pamtiti, kako po nezapamćenoj tuči, tako i po financijskim dubiozama. Za glavu se hvataju i voćari. Obitelj Kalčić, primjerice, uzgaja jabuke na površini od otprilike tri hektara.

- Planiran urod bio je otprilike četiri vagona (40 tona) po hektaru, a nakon leda bit će ravan nuli - žali se Blaženka Kalčić, vlasnica istoimenog OPG-a, naglašavajući kako veliki dio uroda predaju otkupljivačima, dok od manjeg dijela jabuka izrađuju prirodni sok. Osigurali su približno sedam vagona jabuka.

- Ukupna šteta približno je 250.000 kuna. Vjerujem da ćemo od osiguranja nešto dobiti, ali je to daleko od onoga što smo planirali - kaže naglašavajući kako su planirali postaviti zaštitnu mrežu, ali ''zahvaljujući'' nedostatku financija to nisu stigli učiniti prije nedjeljnog nevremena kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici ove baranjske općine.

Ivica GETTO
ŠTETA 19 MILIJUNA KUNA

Na području općine Petlovac šteta je nastala na 2.907 hektara, uglavnom trajnih nasada, a procjenjuje se na gotovo 19 milijuna kuna. Načelnik općine Drago Dominić ističe kako su najviše pogođena naselja Petlovac i Luč. ''Tuča veličine oraha potpuno je uništila poljoprivredne usjeve, totalno su neprepoznatljivi povrtnjaci i voćnjaci, koji su bili prepuni plodova, kao rijetko kada”, kaže Dominić.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike