Novosti
PROSLAVE 1. SRPNJA

Slavonci u EU milenijskim kolom i dočekom pola 2013.
Objavljeno 27. lipnja, 2013.
Proslave su organizirane i na graničnim prijelazima

Kada 30. lipnja počnu taktovi Ode radosti u (velikim) hrvatskim gradovima, već u u prvim trenucima 1. srpnja, bit ćemo dio EU.

I slavonsko-baranjski gradovi pripremaju se za taj povijesni trenutak, gledajući da ulazak u Uniju, usprkos besparici, bude znakovit za novo vrijeme u velikoj obitelji europskih zemalja. Osječka proslava u okviru je Osječkog ljeta kulture, a “EU-dio” počinje u Galeriji likovnih umjetnosti izložbom “Pariška paleta” Ivana Reina, u 20 sati, u 22 sata nastavlja se na Trgu Sv. Trojstva koncertom Tonyja Cetinskog i Magdolne Ruzse, a pod pokroviteljstvom RTL-a. Tom će se dvojcu minutu do ponoći pridružiti Zbor HNK Osijek u izvedbi spomenute Beethovenove 9. simfonije. Istovremeno, Đakovo, koje ovih dana kuca u znaku 47. Đakovačkih vezova, u EU ulazi UNESCO-om zaštićenim gorjanskim ljeljama u izvedbi KUD-a Gorjanac na korzu, slijede Mali vezovi s 29 folklornih skupina u defileu korzom, te tradicionalni doček pola Nove godine u vezovskom šatoru, uz koncert Opće opasnosti.

- Đakovo i Đakovština za taj dan ponudit će najbolje što imaju, kaže gradonačelnik Zoran Vinković. Đakovo će tako prvu polovinu 2013. ispratiti u RH, a drugu započeti u EU.

Valpovo u EU s novom tvornicom

Valpovo ulazak u EU pozdravlja novim proizvodnim pogonom. Kako doznajemo u Gradu Belišću, ondje proslava počinje još 28. lipnja, na bazenu, u večernjim satima i zabavno-glazbenim programom s mnoštvom izvođača. S obzirom na to da se u to vrijeme u Valpovu održava tradicionalno “Ljeto valpovačko”, Valpovčani će se i kroz tu manifestaciju priključiti “vlaku za EU”. Gradonačelnik Leon Žulj poručuje da će, zapravo, pravi način obilježavanja ulaska RH u veliku europsku obitelj biti skorašnja svečanost otvaranja novog pogona tvrtke Harburg Freudenberger d.o.o., za proizvodnju strojeva za proizvodnju jestivog ulja u Gospodarskoj zoni. Iako su Donjomiholjčani najavljivali da će ovaj dan proslaviti zajedno s mađarskim susjedima i izborom za Miss Drave, ta proslava zbog tehničkih je razloga odgođena, doznajemo u TZ-u Donjeg Miholjca. Brođani u EU ulaze s Brodskim glazbenim ljetom u kojem je i prigodan progam za EU. On će krenuti već popodne, 30. lipnja, nastupom svih grupa u Brodu – od plesnih studija do folkloraša koji će navečer splesti milenijsko kolo na korzu gdje se, uz folkloraše, očekuju i građani. U crkvi Presvetog Trojstva predviđen je program “U Europu s Haendelom”. U ponoć je vatromet, a program organiziraju Grad i Županija. Na sasvim drugom kraju Slavonije, virovitičkom, proslavu u povodu ulaska u EU najavila je Policijska uprava, točno u ponoć, na GP-u Terezino Polje-Barcs, u restoranu Graničar.

Baranja ulazak slavi s hodočasnicima

U Našicama zasad nije najavljen nikakav program za ulazak Lijepe Naše u Uniju, kao ni u Požegi. Na Bosutu, u Vinkovcima, 30. lipnja na programu je Priča o gradu. Povijesna je to priča o Vinkovcima kroz glazbu, glumu, kostime, videoprojekciju... Tijekom dana bit će postavljeni štandovi s programima EU. Program u pješačkoj zoni počinje u 21 sat. Grad heroj, Vukovar, EU pozdravlja još 29. lipnja koncertom Colonije i Prljavog kazališta na središnjem trgu. Dan poslije, 30. lipnja, otvara se Svjetska umjetnička kolonija.

I Baranja zastavicama maše Uniji, belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš za 30. lipnja najavljuje dolazak hodočasnika iz mađarskog mjesta Ilocska koje za Beli Manastir veže činjenica da tamošnja župna crkva nosi naziv poput one belomanastirske – sv. Martina. “Organizator hodočašća je Mađarsko vijeće europske kulturne rute Sveti Martin s Planinarskim savezom županije Baranja”, kaže Doboš, ističući kako bi hodočasnici do belomanastirske župne crkve trebali stići oko podneva. Prema planu, kretat će se od Ilocske, nasipom rijeke Karašice, preko Šumarine, što je “ruta” duga oko devet kilometara. Nakon riječi dobrodošlice ispred belomanastirske crkve, planirana je sveta misa, te privezivanje vrpci na hodočasnički štap. Na dan hodočašća, između 10 i 18 sati, otvoren će biti pješački granični prijelaz. Svi zainteresirani mogu se priključiti hodočašću, čiji je početak u 8.45 (ispred crkve u Ilocski). Na zanimljivu ideju došao je Drago Dominić, načelnik Općine Petlovac, u dogovoru s čelnicima dijela baranjskih općina i gradova bliskih Baranji. Za 30. lipnja, na GP-u Baranjsko Petrovo Selo-Beremend planirana je cjelodnevna sportsko-zabavnu manifestaciju u organizaciji Općine Petlovac i mađarskog pograničnog mjesta Beremend.

Surađivali: I.G./M.L.O./S.B./L.A./S.F./H.K./R.M./M.R.
BELI MANASTIR U UNIJU S GRAHOM

Ulasku RH u EU pridružuju se, istina u srpnju, točnije 13. u mjesecu, i organizatori velike belomanastirske grahijade. Osim više od stotinu kuhara koji će grah kuhati u kotlićima, održat će se i natjecanje “Zvijezde ćupova” - kuhanje u zemljanim posudama, na kojem će sudjelovati “Europljani” iz Mohača i Pečuha, te oni koji “Europljanima” tek planiraju postati - kuhari iz Apatina, Sombora i Doboja. Dakako, nekoliko “zvijezda ćupova” branit će i hrvatske boje.

Županja: Bez proslave zbog skupih izbora

U Županji zasad ništa od proslave za ulazak u Uniju, doznajemo od gradonačelnika Davora Miličevića. Razlog – financije! Pojašnjava, u tijeku je isplata poreza, a i nedavni lokalni izbori stajali su 306.000 kuna, 100.000 kn više nego prošli.

OSIJEK

l U Galeriji likovnih umjetnosti, u 20 sati, otvara se izložba “Pariška paleta” Ivana Reina

l U 22 sata na Trgu Sv. Trojstva koncert Tonyja Cetinskog i Magdolne Ruzse

l U ponoć će se na pozornicu na Trgu Sv. Trojstva popeti Zbor HNK Osijek i izvesti Beethovenovu 9. simfoniju

SLAVONSKI BROD

l Večernje milenijsko kolo na korzu gdje se očekuju i građani.

l U crkvi Presvetog trojstva program “U Europu s Haendelom”.

l U ponoć je veliki vatromet.

VUKOVAR

l Dana 29. lipnja koncert Colonije i Prljavog kazališta na centralnom trgu.

l Dana 30. lipnja otvara se Svjetska umjetnička kolonija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike