Novosti
STANJE SE NIJE SMIRILO

Dunav opet raste,
Zelenootočani čekaju novu poplavu
Objavljeno 26. lipnja, 2013.
Val neće zaprijetiti Batini ni okolici koja zbraja štete nastale od velike vode

Vezani članci

UKINUTO IZVANREDNO STANJE NA DRAVI I DUNAVU

Zabrana turističkih obilazaka donijela gubitke Kopačkom ritu

BATINA - Dunav se povukao, Batina je obranjena, ali je rijeka i dalje prilično “živahna” pa će se jučerašnjih 497 centimetara u plusu vrlo brzo pretvoriti u +600-tinjak centimetara. Već od nedjelje vlasnici zelenootočkih vikendica očekuju novi dunavski val i ulazak vode u prizemlja njihovih objekata, posebice onihna najnižem dijelu tog baranjskog dunavskog izletišta.

- Zbog ogromne količine mulja koji je zaostao nakon povlačenja vode nismo potpuno očistili prizemlje. Možda i bolje jer bismo u nedjelju ili ponedjeljak opet mogli plivati - kaže jedan od Zelenootočana, Ivan Ratkajac, naglašavajući kako ovaj put, ako voda zaista bude ušla u vikendicu, očekuje njezino brže povlačenje. U prilog tvrdnji o novom “plivanju” idu hidrološke prognoze iz susjednih zemalja. Mađari, naime, predviđaju da će vodostaj Dunava kod Mohača u nedjelju biti za metar viši nego što je bio jučer. Vrh novog, ali znatno manjeg plimnog vala, jučer se nalazio nizvodno od Bratislave, gdje je zabilježen dnevni porast vodostaja za 155 centimetara. O rastu vode govore i prognoze naših istočnih susjeda, koji kažu kako će Dunav kod Bezdana u nedjelju biti +570 centimetara, što znači da bi vodostaj kod Batine trebao biti 20-ak centimetara viši – blizu +600 centimetara.

- Voda mi ulazi u vikendicu pri vodostaju od 550 centimetara mjerenom kod Batine - žali se Duško Milić, nemoćno kimajući. Njegova je obitelj, kaže, protekle dane iskoristila za čišćenje zaostalog mulja, na što će, najvjerojatnije, biti prisiljena još jednom.

Val neće zaprijetiti Batini ni okolici koja zbraja štete nastale od velike vode. “Ekipe su na terenu utvrdile štetu na usjevima od približno 20 milijuna kuna”, kaže Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž, objašnjavajući kako je riječ o približno 2.500 hektara poljoprivrednih površina na Gombošu i Budžaku. Na velikom dijelu usjevi su gotovo uništeni. “Problem je crpna stanica koja je, primjerice, za vrijeme Austro-Ugarske imala znatno veći kapacitet nego što ima sada i radi samo noću, kada je jeftina struja”, tvrdi Šašlin.I.Getto

RAZLIČIT VODOSTAJ

Na internetskim stranicama Hrvatskih voda znaju se pojaviti čudni podaci o vodostaju Dunava. Tako su, primjerice, jučer u 5 sati kod Batine izmjerena +652 centimetra, a samo tri sata kasnije +500 centimetara. No, Hrvatske se vode ograđuju od točnosti tih podataka te objašnjavaju kako su vodostaji na stranicama podaci s automatskih vodomjernih postaja u realnom vremenu, i nisu namijenjeni službenoj primjeni. To je nedavno potvrdio i Zoran Đuroković, naglasivši kako instrumente može “zbuniti” manji val. Oslanjaju se, dodao je, na očitanja svojih vodočuvara. Osim internet-očitavanja vodostaja, u Batini se bave i vodomjernim letvama u njihovom mjestu i susjednom Bezdanu. Jedni razliku od 20-ak centimetara objašnjavaju normalnom jer je, navodno, vodomjerna postaja Bezdan niža od one u Batini, dok drugi to smatraju pogreškom domaćih stručnjaka.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji