Osijek
KOALICIJA IDEOLOŠKI SUKOBLJENIH STRANAKA KONSTITUIRALA GRADSKO VIJEĆE

Ujedinjeni HDZ i SDP za predsjednika Gradskog vijeća izabrali Antu Đapića
Objavljeno 26. lipnja, 2013.
Izboru Đapića usprotivili su se vijećnici HDSSB-a, Zelenih i HSP-a Ante Starčević

S 21-om podignutom rukom Anto Đapić jučer je postao novi predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, čime je i konstituirano ovo predstavničko tijelo gradske vlasti.

Na upit je li prije šest mjeseci mogao vjerovati da će doći na ovu funkciju uz podršku ujedinjenih snaga ideološki sukobljenih SDP-a i HDZ-a Đapić je odgovorio kako ni ove stranke u to ne bi mogle vjerovati, ali drži da je to bilo “jedino racionalno rješenje”. Ovim činom zapravo je jučer i službeno potvrđena velika i neprirodna koalicija, zbog čega su se jučer mnogi upitali - je li to uistinu bila volja birača? HDZ-ovci, pak, tvrde kako su od središnjice stranke i samog Tomislava Karamarka dobili odriješene ruke da podrže onu stranu od koje će dobiti potporu za realizaciju svojih projekata, pa makar to značilo biti i na istoj strani sa SDP-om.

No, izglasavanje Ante Đapića za novog predsjednika Gradskog vijeća nije prošlo bez rasprave, pa su se ovom kandidatu SDP-a, HDZ-a, Hrvatskih laburista, HSU-a i liste GOGO usprotivili predstavnici HDSSB-a, Zelenih Hrvatske i jedini predstavnik HSP-a Ante Starčević, a kao glavni razlog naveli su upitan ugled i čast Ante Đapića.

- Funkciju predsjednika Gradskog vijeća treba obnašati časna, ugledna i moralno neupitna osoba. Upravo su to u prošlom mandatu tražili i neki vijećnici koji sada tu sjede po pitanju prof. Josipa Vrbošića, ali ako imate dvostruka mjerila pa jednom nešto važete, a drugome ne, onda je to nemoralno. Prijedlog za Antu Đapića kao predsjednika Gradskog vijeća ne ispunjava ni jedan od zahtjeva za tu funkciju i mi ćemo glasati protiv - poručio je Ivica Završki u ime HDSSB-a.

Ništa mirnije nije prošao ni prijedlog za imenovanje prvog i drugog potpredsjednika Gradskog vijeća. Naime, vladajuća koalicija za drugog potpredsjednika predložila je Brunu Zorića iz redova Hrvatskih laburista, te Dragu Šerića iz HSU-a. Vijećnici HDSSB-a odmah su upozorili kako se prema članku 34. stavku 2 Zakona o lokalnoj samoupravi jedan od dva potpredsjednika bira iz redova oporbe, što bi u ovom slučaju bio HDSSB. “Vi ne morate poštovati zakon, ali to znači da ste loše počeli i da pokazujete na koji način ćete vladati ovim gradom. Želimo podsjetiti da je u prethodne četiri godine za vrijeme vlasti HDSSB-a tu funkciju obnašao Goran Mikan iz redova SDP-a, što znači da je bivša vlast poštovala ovu odredbu”, poručio je Završki.

Kako ovaj prijedlog HDSSB-a nije usvojen, drugi potpredsjednik Gradskog vijeća ipak je postao Bruno Zorić iz redova Laburista, inače 47-godišnjak sa srednjom stručnom spremom, danas zaposlenik HEP-a, gdje je voditelj smjene, a osječkoj javnosti poznatiji kao dugogodišnji konobar u cafe-baru Jazz tijekom 90-ih, dok je prvi potpredsjednik Drago Šerić iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Novoizabranom Gradskom vijeću jučer je čestitao i gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je poručio kako nam politika ne treba jer nas ona dijeli, već razumna koncepcija, a još jedna sjednica prije ljetne stanke najavljena je do 15. srpnja.

Nefreteta Z. EBERHARD
U DVA NADZORNA ODBORA PROMIJENIT ĆE SE ČLANOVI

Iako se jučer na početku sjednice dvojilo oko stava vijećnika Nezavisne liste Miroslava Šimića, on je brzo razbio sve dvojbe, i to kada je javno obznanio kako je s gradonačelnikom Vrkićem razriješio sve “šumove na vezi”, te da će njegovi vijećnici biti dio većine. “U načelu su naši prijedlozi oko promjene načina upravljanja u nadzornim odborima trgovačkih društava prihvaćeni i obećano je da će se voditi računa o kvalifikacijama članova nadzornih odbora, te će se provoditi javni natječaji prilikom zapošljavanja. Konkretno to znači da će u dva slučaja u već izabranim nadzornim odborima biti promjena i to neće biti naši ljudi, ali će biti ljudi s većim kvalifikacijama”, rekao je Šimić.

Oporba neće prognozirati rok ovoj neprincipijelnoj koaliciji

Jučerašnju konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća komentirao je i bivši gradonačlenik Krešimir Bubalo, sada vijećnik HDSSB-a u GV-u. - Vidljiva je neprincipijelna koalicija od strane HDZ-a i SDP-a. HDSSB će biti oporba i ići ćemo s projektima i prijedlozima kao i do sada. Ne želim prognozirati rok ovoj koaliciji, ali vidljivo je da se i prilikom podjele, kako oni kažu, plijena čuju disonantni tonovi, pa je prema tome zadatak HDSSB-a samo da čvrsto zastupa interese građana i promovira politiku provedbe projekata važnih za grad Osijek.

SUPROTNO DEMOKRATSKIM STANDARDIMA - NI DRUGI POTPREDSJEDNIK Vijeća NIJE IZ REDOVA OPORBE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas