Regija
MALI GRAD DOČEKAO SVOJIH PET MINUTA

Za četiri dana grad Županja
postaje vrata Europe
Objavljeno 27. lipnja, 2013.

ŽUPANJA – Za samo četiri dana, kada se 1. srpnja, točno u ponoć, na graničnom prijelazu Županja zavijori plava zastava s 12 zlatnih zvjezdica, Županja staje na vrata Europe! Tom povijesnom trenutku nazočit će i gradonačelnik Davor Miličević, koji će simboličnim činom podizanja zastave Županju uvesti u veliku europsku obitelj. Od članstva puno očekuje i uvjeren je da je mali grad s velikim potencijalima napokon dočekao svojih pet minuta.

– Komparativne prednosti Županje dolaze na naplatu. Geostrateški položaj otvara brojne mogućnosti, na vratima smo EU-a, postajemo atraktivni ulagačima iz susjednih država koji će kod nas imati određene bonuse i vrlo brzo očekujem konkretne aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta - optimističan je Miličević.

Malo koji grad kao Županja može se pohvaliti komparativnim prednostima koje mu pruža zemljopisni položaj. Smještena na krajnjem istoku Hrvatske, na tromeđi sa Srbijom i BiH uz rijeku Savu, Županja je čvorište glavnih cestovnih prometnih pravaca u smjeru zapad - istok i sjever - jug. S jedne strane omeđena je autocestom što povezuje Europu s Bliskim istokom, a s druge cestovnim mostom koji je ujedno i međudržavni granični prijelaz s BiH kojim godišnje prođe oko šest milijuna osoba i oko dva milijuna vozila. Posljednjih su godina u gradu vidljivi određeni pomaci, ali su gospodarski potencijali kojima Županja raspolaže nedovoljno iskorišteni. Sada se otvaraju nova tržišta i veliki izazovi.

U SDF Žetelicama, ističe tehnički direktor Damir Kobaš, ulazak u EU pozitivno će se odraziti na poslovanje tvornice i donijeti brojne prednosti. Najveća poljoprivredna zadruga u županjskom kraju Napredak obavila je pripreme i poslovanje uskladila s europskom standardima.

– Spremni smo za nove poslovne izazove, proširuje nam se tržište, što se tiče i dobavljača i kupaca, otvaraju brojne mogućnosti i vjerujem da ćemo to znati iskoristiti - ističe direktor Marko Bačić.

No građani baš nemaju prevelika očekivanja. Jedino što žele su radna mjesta, ali i da i dalje mogu odlaziti u prekogranični šoping i uštedjeti koju kunu. A upravo je blizina BiH, tvrde Županjci, najveća prednost zemljopisnog položaja grada u kojem žive jer druge pogodnosti statusa pograničnog područja do sada nisu osjetili.

- Županja je u proteklih nekoliko godina lijepo uređena, puno je uloženo u komunalnu infrastrukturu, ali ljudima treba posao i tek tada će nam svima biti bolje. Samo da jedina promjena od 1. srpnja ne bude u tome da ćemo umjesto iz slijepog crijeva Hrvatske, gdje smo do sada bili, preseliti se u slijepo crijevo Europe - poručuju Županjci.M.Lešić Omerović

SLADORANA SPREMNA ZA TRŽIŠNU UTAKMICU

I u Sladorani su, doznajemo od predsjednika Uprave Luke Burilovića, spremni za tržišnu utakmicu koja ih čeka, iako im je EU već u startu ograničila proizvodnju šećera, smanjila proizvodnu kvotu, a samim tim i prihode. Svoju poziciju na tržištu EU-a dodatno će ojačati sa strateškim partnerom koji će uskoro ući u vlasničku strukturu tvornice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike