Osijek
SPREMNI ZA UTRKU

Osječki srednjoškolci izradili solarni električni automobil
Objavljeno 26. lipnja, 2013.
Automobil su osmislili, dizajnirali i izradili učenici trećeg razreda, smjer tehničar za računalstvo

Dvorištem Elektrotehničke i prometne škole posljednjih se dana, iako su učenici na ljetnim praznicima, potpuno nečujno kotrlja vrlo neobičan automobil.

Riječ je o solarnom električnom automobilu na trima kotačima koji su, pod vodstvom mentora, mr. sc. Mirka Mesića, dipl. ing. el. i Tomislava Vdovjaka, dipl. ing. elektrotehnike, osmislili, dizajnirali i izradili učenici trećeg razreda, smjer tehničar za računalstvo: Matias Knežević, Filip Topolovec, Marko Ribarić, Danijel Rakić, Josip Spišić, Tomislav Turšćak, Luka Žagar i Marko Herceg.

Automobil je nakon približno 1.000 uloženih sati rada u testnoj fazi, a nakon svake probne vožnje otkrivaju se i otklanjaju sitniji nedostatci kako bi automobil bio spreman za utrku solarnih automobila koja će se održati u rujnu u Sisku. Sve je krenulo kada je mentor Mirko Mesić u razgovoru s kolegom iz Srednje tehničke škole Sisak saznao da u tamošnjoj školi planiraju izradu solarnog automobila.

- Odlučeno je da to bude na državnoj razini, uz angažman nekoliko škola, a mi smo pristali biti partneri. Oni su napisali projekt, a mi smo krenuli u priču i ne znajući koliko nas posla čeka. Projekt, financiran sredstvima EU, vrijedan je 189.000 eura, a tim je sredstvima omogućeno da svaka od pet škola koje sudjeluju u projektu dobije istu osnovnu opremu koju mora koristiti. Učenici su motivirani, oduševljeni, kreativni... Ovaj ih je projekt zbližio i zainteresirao za struku, uči ih timskom radu i pronalaženju novih rješenja - rekao je Mesić.

Tako su svima isporučeni isti kotači, pretvarač, solarne ploče, aluminijski “L” profili i mikrokontroler, a usprkos tome što svi rade s istim temeljnim komponentama, učenici imaju prostora za kreativnost. Osječki se tim odlučio za dizajn Matiasa Kneževića, koji je inspiraciju našao u izgledu aviona, odnosno njegovog krila, a biti dio ekipe koja njegov nacrt pretvara u gotov automobil, kaže, neprocjenjivo je iskustvo. Ipak, put nije bio jednostavan, bilo je ozljeda, neugodnih iznenađenja i modificiranja pojedinih elemenata.

- Moja je zadaća bila pripremiti dizajn, osmisliti gdje će biti ploče, kako ćemo smjestiti vozača i druge detalje. Pozornost sam posvetio i aerodinamici, a ograničenje su bile solarne ploče koje nisu savitljive - te velike površine moraju biti potpuno ravne. Dio opreme i materijala morali smo platiti iz vlastitog džepa pa smo za određene komponente morali ići na kompromisna rješenja. Ipak, snašli smo se i već na prvim probnim vožnjama auto je postigao brzinu od 45 kilometara na sat. Slijedi testiranje na pisti zračne luke u Čepinu, a želja nam je ostvariti brzinu od 60 kilometara na sat - kaže Matias te dodaje kako je bio oduševljen kada je ispred njegovih očiju nastajala šasija koja je izgledala potpuno jednako kao na monitoru njegova računala.

Ivan SEKOL
Očekuju pobjedu u utrci
Vozit će Filip Topolovec

Cijeli je projekt vrlo ispunjavajući, rekao je Filip Topolovec, član tima koji je odabran za vozača. Kako kaže, nevjerojatan je osjećaj kada vlastitim rukama, od cijevi i raznih komada metala, nastane automobil u koji sjedneš, stisneš papučicu i odvezeš se.

- Nema puno ljudi na svijetu koji se mogu pohvaliti da su sa 17 godina izradili solarni automobil. Auto je načelno gotov, ali svaki dan otkrijemo neki novi detalj koji se može doraditi, pa naš auto postaje sve bolji. Puno su nam pomogli mentori i jako sam zadovoljan nekim primijenjenim rješenjima pa sam optimističan i očekujem pobjedu u utrci - rekao je Filip.

Najčitanije iz rubrike