Novosti
RAZGOVOR: VELEPOSLANIK UKRAJINE U RH

Oleksandr Levčenko: Moramo unaprijediti gospodarsku suradnju
Objavljeno 24. lipnja, 2013.
Odnosi između Ukrajine i Hrvatske su izuzetno dobri jer se zasnivaju na stoljećima prijateljstva

Vezani članci

OLEKSANDAR LEVČENKO, VELEPOSLANIK UKRAJINE U RH

Slavonija ima važno mjesto u ukrajinsko-hrvatskoj suradnji

Prošloga tjedna u radnom posjetu Osijeku boravio je Oleksandr Levčenko, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, koji se sastao s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem i razgovarao o mogućnostima gospodarske suradnje između Ukrajine i najvećeg slavonskog grada. Taj posjet iskoristili smo za razgovog s veleposlanikom.

Republika Hrvatska za koji dan, 1. srpnja 2013., i službeno ulazi u Europsku uniju. Kako to komentirate kao predstavnik zemlje koja je jednak potez odredila kao jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva?

- Prije svega želim srdačno čestitati Hrvatskoj i hrvatskom narodu na velikom povijesnom uspjehu. Vaš primjer daje optimizma i služi kao putokaz za Ukrajinu, kao i za sve zemlje koje idu putem europskih integracija. Ukrajina se iskreno veseli ulasku Hrvatske u EU, jer time dobivamo u Europskoj uniji još jednog pouzdanog prijatelja na čiju podršku možemo računati. Moja zemlja, za koju su europske integracije strateški vanjskopolitički cilj, upravo sada je stigla na izuzetno važnu prekretnicu: U studenom ove godine tijekom Summita inicijative “Istočno partnerstvo” u Vilniusu spremamo se potpisati Sporazum o asocijaciji između Ukrajine i EU. Potpisivanje Sporazuma o asocijaciji će značiti da je naša zemlja prošla točku nepovratka na svom putu prema EU-u. Osobno mislim da je taj sporazum važan ne samo za Ukrajinu, jer o njegovom potpisivanju uvelike ovisi geopolitička slika cijele Europe u nekoliko sljedećih desetljeća.

Regionalna suradnja

Koja je vaša ocjena bilateralnih odnosa između Hrvatske i Ukrajine?

- Odnosi između Ukrajine i Hrvatske mogu dobiti samo jednu ocjenu: oni su izuzetno dobri jer se zasnivaju na stoljećima prijateljstva kao i na zajedničkoj viziji suživota u ujedinjenoj demokratskoj Europi. Upravo ove godine očekujemo snažnu intenzifikaciju političkih kontakata na visokoj razini. Međutim, zadatak naših diplomacija sastoji se i u tome da dopune i napune prekrasne političke odnose konkretnim sadržajem u svim sferama života. Tu prije svega mislim na trgovinsko- gospodarske veze. Naš zajednički potencijal je ogroman, a najperspektivniji su pravci strojogradnja, brodogradnja, petrokemijska i kemijska industrije, energetika, rudarstvo, metalurgija, drvna industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija, telekomunikacije i, svakako, turizam. Posebice bih htio naglasiti da su u bilateralnu suradnju sve aktivnije uključuju i regije dviju zemalja. Danas plodno surađuje već 10 partnerskih parova hrvatskih županija i ukrajinskih oblasti.

Razumijemo uvođenje viza

Kako gledate na uspostavljeni vizni režim između Ukrajine i Hrvatske? Smatrate li to potrebnim?

- Posljednje četiri godine Hrvatska je tijekom turističke sezone ukidala vize za Ukrajince i to se pokazalo kao izuzetno pametan i uspješan potez. Broj Ukrajinaca koji su izabirali Hrvatsku za ljetni odmor rastao je iz godine u godinu. S ulaskom u EU Hrvatska više ne može to raditi i mi to prihvaćamo s razumijevanjem. Razumijemo i to da Hrvatska u nastaloj situaciji gubi možda i više od naših turista. Htio bih napomenuti da smo za državljane Hrvatske kao prijateljske zemlje ukinuli vizni režim.

Smatrate li da bi kulturna razmjena između Hrvatske i Ukrajine trebala biti jača? Što smatrate najboljim dijelom te razmjene?

- Kulturna suradnja između Ukrajine i Hrvatske je razlog više za naš ponos. Ovdje vrijedi spomenuti i spomenik ukrajinskom genijalnom piscu Ivanu Franku u gradu Lipiku, i Katedru ukrajinistike na Sveučilištu u Zagrebu, i aktivnu suradnju između sveučilišta. Ne možemo zaobići i tu činjenicu da u Hrvatskoj – a većim svojim dijelom u Slavoniji - žive brojni pripadnici ukrajinske i rusinske nacionalne manjine. Uvijek volim spomenuti i one najmlađe ambasadore hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva. Krajem srpnja u Ukrajinu će ići – i to već treći put – dječje izaslanstvo Hrvatske, a to su odlikaši iz Virovitičko-podravske županije, da sudjeluju u Međunarodnom dječjem samitu OSCE na obali Crnog mora u poznatom ukrajinskom odmorištu Artek. A prije nekoliko dana grupa ukrajinske djece stigla je na hrvatski Jadran na odmor koji je za njih organizirao počasni konzul Ukrajine Nikola Malić.

Tomislav LEVAK
Osam milijuna Ukrajinaca poginulo u borbi protiv fašizma

U Hrvatskoj se 22. lipnja obilježava Dan antifašističke borbe. Međutim, 22. lipnja 1941. je i dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez. Što taj dan znači za Ukrajinu?

- U Ukrajini 22. lipnja obilježava se kao Dan tuge i sjećanja na žrtve rata. Ukrajina se našla u samom epicentru svjetskog rata. Val žestokih borbi je dva puta prošao našom zemljom – za povlačenja Crvene armije 1941. i tijekom njene ofenzive 1943. - 1944. A između toga je bila nacistička okupacija s kaznenim akcijama, logorima smrti, masovnim strijeljanjima i deportacijama. Zato je upravo Ukrajina najviše stradala u tom ratu. Potpuno ili djelomično bilo je uništeno 714 gradova i 28.000 sela. Poginulo je osam milijuna naših građana, a ukupni gubici Ukrajine iznose čak 14 milijuna stanovnika. Sedam milijuna Ukrajinaca borilo se u redovima Crvene armije. Svaki drugi od njih nije se vratio doma. Svaki drugi od onih koji su se vratili ostao je invalid. Osim toga na okupiranom teritoriju u partizanski pokret je bilo uključeno oko pola milijuna ljudi. Danas kada idemo u ujedinjenu i demokratsku Europu nemojmo zaboraviti da ona ne bi bila moguća bez pothvata i žrtve naših boraca.

10

partnerskih parova hrvatskih županija i ukrajinskih oblasti danas plodno surađuju

Najčitanije iz rubrike