Regija
BARANJU POHARALO OLUJNO NEVRIJEME

Za 15 minuta led veličine oraha
Petlovčanima potukao sve usjeve
Objavljeno 23. lipnja, 2013.

PETLOVAC - Nezapamćeno nevrijeme pogodilo je dijelove Baranje. Najgore je bilo na području općine Petlovac. Kiša praćena snažnim vjetrom počela je u večernjim satima, a ubrzo je počeo padati led veličine oraha, koji je za petnaestak minuta potukao usjeve na poljoprivrednim površinama, voćnjake i vrtove te obiteljske domove.

- U samo nekoliko dana led je padao dva puta. U vrtu nemamo više ništa, a ostali smo i bez voća - žali se jedan od mnogobrojnih Petlovčana koji su jučer prijepodne uređivali okućnice i nogostupe te nemoćno gledali u vrtove.

- Bilo je kao u horor filmovima. Odjednom su vrata i prozori počeli lupati, vjetar je puhao kao lud, a kada je počeo led, mislio sam da satima neće stati - priča njegov susjed. Tijekom jučerašnjeg dana na terenu su bili i stručnjaci koji su utvrđivali obujam štete.

- Teško je još bilo što reći, ali šteta će biti golema. Neki su usjevi totalno uništeni. Za sada samo pretpostavljamo kako je led potukao između 2.000 i 3.000 hektara poljoprivrednih površina u privatnom ili vlasništvu Belja i Fermo-prometa. Tu su još voćnjaci, vrtovi i ostalo - tvrdi općinski načelnik Drago Dominić, napominjući kako će već danas kontaktirati s nadležnima u Županiji, ali i resornim ministarstvima, kako bi se na bilo koji način oštećenima izašlo u susret.

- Očekujem da će za području naše općine biti proglašena elementarna nepogoda - naglašava Dominić.I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike