Regija
BARANJSKI VINARI

Uzdaju se u kupce koji vole domaće, a li i u izvoz u EU
Objavljeno 24. lipnja, 2013.

BELI MANASTIR - Kad Hrvatska 1. srpnja postane članica EU, njezini će građani u trgovinama kupovati skuplje cigarete, ali će telefonske razgovore i SMS-ove u roamingu, ako je riječ o zemljama članicama EU, plaćati znatno jeftinije. Ne zna se hoće li domaći operateri “zauzvrat” poskupjeti domaće razgovore. Pretpostavke su da bi hrana trebala pojeftiniti prosječno za 18 posto. Carine na meso i mesne prerađevine više neće biti 40 posto, kao ni 50-postotne na vino. Hoće li ih trgovci “izbiti” iz dosadašnjih cijena, pokazat će vrijeme.

Upravo ukidanje carina na vino bilo je povod razgovoru s baranjskim vinarima koje smo pitali boje li se ulaska u EU.

- Ne bojimo se ulaska u EU ni eventualnog drastičnog pojeftinjenja uvoznog vina. Uzdamo se u kupce koji su prepoznali baranjska vina i koji, bez obzira na bilo kakav razvoj situacije, od njih neće odustati - kaže Lajoš Kolar, vinar iz Suze.

Naglašava i kako su kvalitetna uvozna vina na policama trgovačkih centara bila jeftinija prije dvije godine, što je služilo kao svojevsrna “mamilica”, no cijene su postupno rasle. Ističe kako domaći vinari ne razmišljaju o pojeftinjenju, ali pratit će tržište i prilagođavati mu se.

- Cijena buteljiranih vina u Baranji kreće se između 30 i 40 kuna, litra vina u boci je između 20 i 25 kuna, a rinfuzna stoje od 15 do 20 kuna za litru. Dakako da su one za pravne osobe i povoljnije. Cijene su vrlo prihvatljive i nadasve konkurentne - misli Kolar.

Dodaje kako će ulaskom u EU imati prigodu nabavljati jeftinija zaštitna sredstva, koja su vinogradarima poprilično velika stavka, a manji i srednji vinari ozbiljnije će početi razmišljati o izvozu.

- Neozbiljno bi bilo da na veliko europsko tržište krenemo pojedinačno, zbog količina. No, kao udruga baranjskih vinara i s nekoliko tipiziranih baranjskih vina lakše bismo se probili, a imali bismo i dovoljne količine - objašnjava.

S njegovim razmišljanjem slaže se i većina ostalih malih i srednjih baranjskih vinara.

Ivica GETTO
Zalihe vina nevelike, stanje vinograda - zadovoljavajuće

Kako saznajemo, zalihe u bačvama baranjskih vinara nisu tako velike, kao što je to znalo biti ranijih godina. Tvrde kako im je “pomogla priroda”. Nepovoljne vinogradarske godine, naime, učinile su svoje pa je vina bilo manje, ali je bilo kvalitetno. Situacija s nasadima za sada je zadovoljavajuća. Očekuju dobru godinu, berbu u uobičajeno vrijeme i vrhunska vina, bez pretjerane količine alkohola, točnije ugodnu simbiozu šećera i kiselina.

Ulaskom u EU moći će se nabaviti i jeftinija zaštitna sredstva

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana