Ekonomija
PROGLAŠENI REZULTATI XIII. OCJENJIVANJA KAKVOĆE KULENA

Šampionska odličja i nagrade kulenu OPG-a Barić iz Narda
Objavljeno 23. lipnja, 2013.
Vicešampionska titula za kulen pripala je Željku Skeledžiji iz Donjeg Miholjca

OSIJEK - Svečanim proglašenjem rezultata i dodjelom priznanja najuspješnijim prijavljenim proizvođačima, u Osijeku je u petak, u organizaciji HGK Županijske komore Osijek i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku te pod medijskim pokroviteljstvom Agro Glasa, specijaliziranog dvotjednika za poljoprivredu i selo Glasa Slavonije, završeno 13. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena.

Čast da primi veliki šampionski pehar, diplomu i zlatnu medalju apsolutnog šampiona ovogodišnjeg natjecanja pripala je Zvonku Bariću, vlasniku OPG-a Barić iz Narda. Njegov je šampionski kulen od mogućih 100, ocijenjen s čak 95,50 bodova i time se izdvojio od svih ostalih na natjecanje prispjelih 46 kulena proizvođača s prostora od Nove Gradiške do Belog Manastira i Iloka.

Vicešampionska titula, zlatna medalja i diploma dodijeljena je OPG-u Skeledžija, vlasnika Željka Skeledžije, iz Donjeg Miholjca. Obojica su nagrađena i vrijednom najmodernijom opremom za mesoprerađivačku djelatnost, koja će im dobro doći u njihovu daljnjem radu i razvitku. Na ovogodišnjem natjecanju kuleni pet proizvođača ovjenčani su zlatnim medaljama, 11 srebrnim i 22 brončanim medaljama. Ostali natjecatelji dobili su diplome za sudjelovanje u natjecanju uz želju da se već dogodine bar za koju stepenicu popnu na ljestvici najboljih slavonskih kulenara. Nešto slabiji rezultati po broju na natjecanje prijavljenih kulena i dodijeljenih zlatnih medalja od prijašnjih godine proizašli su iz iznimno teške godine za proizvodnju kulena, u zimu visokih temperatura, a u proljeće visoke vlage.

Posebna vrijednost natjecanja proizvođača kulena što ga organiziraju Županijska komora Osijek i Prehrambeno-tehnološki faklutet u Osijeku, istaknuo je njegov dekan dr. Drago Šubarić, u tomu je što je to prije svega edukativno natjecanja u kojem fakultetski Centar za kvalitetu mesa svakom natjecatelju izdaje stručno očitovanje o postignutih čak 14 parametara kakvoće toga proizvoda, a na osnovi kojih oni poslije mogu raditi na njihovu poboljšanju.

Ernest Nad, voditelj Sektora za poljoprivredu Županijske komore Osijek i tajnik Organizacijskog odbora VIII. ocjenjivanja kakvoće slavonskog kulena, istaknuo je da je sada već stabilna proizvodnja kulena posvema spremna za tržište Europske unije.

To prije svega stoga što iz godine u godinu raste broj gospodarskih subjekata, ali onih koji su uskladili svoje poslovanje s propisima RH i EU te su stalno prisutni na domaćem tržištu.

Dodao je da se do takvih rezultata došlo i kontinuiranim edukativnim radom Komore s takvim proizvođačima u njihovom usavršavanju i upoznavanju sa svim zakonskim novinama koje prate njihovu djelatnost, što je i rezultiralo da se nekoliko njih u tomu kvalitativno i kvantitativno izdvojilo te postižu sve bolje rezultate i u fazi su dobivanja veterinarskog broja, a time i mogućnosti prodaje svojih proizvoda na tržištu EU-a.

Nikola VUKADINOVIĆ

ZVONKO BARIĆ

vlasnik OPG-a Barić iz Narda

Kulen radim čisto prirodno

Apsolutni šampion XIII. natjecanja u kakvoći slavonskog kulena, Zvonko Barić iz Narda, proizvodnjom kulena bavi se već 27, a ozbiljnije u zadnjih sedam godina. Proizvodi približno tisuću kulena godišnje, naravno uz to i kulenove seke, kobasice, čvarke i ostale suhomesnate delicije. Većinu svinja za proizvodnju kulena najbolje pasmine landras i jorkšir, njih tridesetak, uzgaja sam na vlastitom imanju, a ostale potrebne količine nabavlja iz kooperacije. - Kulen radim čisto prirodno, bez emulgatora, konzervansa i ostalih dodataka - kaže Barić.

Dr. Đugun: Uskoro i zaštita za slavonski domaći kulen

- Razriješeni su svi nesporazumi oko zaštite slavonskog domaćeg kulena/kulina i on će, iako je postupak na zahtjev Slavonske udruge proizvođača te delicije započeo još 2008. godine, dobiti oznaku zemljopisnog podrijetla uskoro, pa će se već za iduće XIV. ocjenjivanje kulena svi proizvođači morati pridržavati odrednica o njegovoj proizvodnji. Istaknula je to dr. Jelena Đugun, voditeljica Službe za označavanje kvalitete prehrambenih proizvoda Ministarstva poljoprivrede.

Nakon proglašenja pobjednika mogao se kušati kulen svih prispjelih uzoraka uz vina vinarije Antunović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike