Regija
ŽUPANJCI OPTUŽUJU DIREKTORA STANOBIROA

Nezaposleni branitelji: Vozač
autobusa posao dobio bez natječaja
Objavljeno 20. lipnja, 2013.

ŽUPANJA – Skupina revoltiranih branitelja iz Županje u priopćenju za javnost upozorila je na, kako kažu, bezobziran i nedopustiv način zapošljavanja u gradskim tvrtkama gdje pojedinci provode samovolju. “U tvrtki Stanobiro prije više od godinu i pol za vozača gradskog autobusa angažirana je osoba koja je od 90-ih boravila u Švicarskoj, a prije tri godine se vratila u Županju jer je dobila zabranu ulaska u Švicarsku i EU. To pojedincima nije predstavljalo nikakvu zapreku da ga zaposle u gradskoj tvrtki mimo svih propisa, ne obazirući se na protivljenje osoba koje su imale prednost pri zapošljavanju kao dragovoljci Domovinskog rata. Direktor Stanobiroa Branko Maričić tada je pojašnjavao da je vozač angažiran na samo dva sata dnevno. No prije mjesec i pol prave su namjere izašle na vidjelo. Maričić je samovoljno i bez ikakvog natječaja tog istog vozača primio u stalni radni odnos, iako ta osoba nikada nije bila u evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, optužuju županjski branitelji. Upozoravaju na to da je riječ o tvrtki u stopostotnom vlasništvu Grada i da bi se za svako zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme trebao raspisati javni natječaj i spriječiti manipulacije zapošljavanjem preko noći. “Nekoliko dana nakon što je primio vozača u stalni radni odnos bez natječaja, Maričić raspisuje natječaj za prijam pomoćnog vozača autobusa, također na neodređeno vrijeme. Uz kvalifikacije potrebne za vozača, od kandidata se traži da znaju zidati, lijepiti pločice, ličiti zidove, što zorno pokazuje da je natječaj pikiran za točno određenu osobu. Kada se javilo više kandidata, na koje nije računao, Maričić je odlučio povući natječaj dok ne pronađe drugi način kako bi izmanipulirao zakon i svoju zamisao proveo u djelo”, optužuju nezaposleni branitelji.

Prozvani direktor Stanobiroa Branko Maričić jučer nam je potvrdio da je vozač nedavno zaposlen na neodređeno vrijeme, dodavši da u tome ne vidi baš ništa sporno.

– U protekle dvije godine pokazao se vrlo odgovornim i savjesnim, svaki je zadatak odradio besprijekorno i za njega putnici imaju samo riječi hvale. Nakon što nam je glavni vozač zbog ozbiljnih zdravstvenih problema završio na dugoročnom bolovanju, za stalno smo primili pomoćnog vozača, kojim smo iznimno zadovoljni. Optužbe o zabranama ulaska u EU obična su izmišljotina zlonamjernih pojedinaca. Čovjek autobus bez problema vozi po zemljama članicama EU-a - ističe Maričić. Marija Lešić Omerović

Branko Maričić

direktor Stanobiroa

Putnici su najvažniji

Maričić dodaje da i te kako vodi računa o tome koga će zaposliti i da mu ne pada na pamet odgovorno mjesto vozača gradskog autobusa prepustiti osobama koje nemaju dobre kvalifikacije. “O svim kanididatima koji su nam se javili na natječaj imamo informacije i znamo zbog čega su pojedini dobili otkaz u prijevozničkim tvrtkama gdje su radili. Nama treba pouzdan vozač, a ne osoba koja je na posao dolazila u alkoholiziranom stanju, koja je krala gorivo i manipulirala prodajom autobusnih karata. Sigurnost putnika nam je na prvom mjestu”, zaključuje Maričić. Dodaje da će natječaj biti poništen i da će pomoćni vozač biti angažiran nakon stupanja na snagu novog Zakona o radu, koji će omogućiti lakše zapošljavanje na nekoliko sati dnevno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike