Novosti
MONOPOLIZAM JE SKUPO KOŠTAO GRAĐANE

Struja u Hrvatskoj je preskupa, tvrdi HEP-ova konkurencija
Objavljeno 19. lipnja, 2013.
Uprava HEP-a, čini se, ostala je prilično zatečena i bez vlastitog odgovora konkurenciji

Na hrvatskom tržištu registrirano je 14 tvrtki opskrbljivača električnom energijom, a od njih aktivno je tek sedam, koje opskrbljujući velike i srednje industrijske i komunalne potrošače za sada drže tek 3-postotni udjel u ukupnoj hrvatskoj potrošnji električne energije, dok preostalih 97 posto još drži HEP.

Ipak, ovih dana, pred ulazak Hrvatske u EU, liberalizacija opskrbe električnom energijom i hrvatskih kućanstava naprosto je buknula. Prvo je svoju atraktivnu ponudu s velikim pogodnostima za građane objavio slovenski GEN-I, a odmah potom i njemački RWE Energija. Pritom je uprava HEP-a, čini se, ostala prilično zatečena i bez vlastitog odgovora konkurenciji. No, najvažnije je da hrvatska kućanstva dobivaju mogućnost izbora opskrbljivača električnom energijom, osjetno niže cijene kilovatsata struje, ali i veću sigurnost u opskrbi. Golemi broj poziva s upitima o mogućnosti prelaska u njihovu opskrbu koji im ovih dana stiže samo govori da su građani reagirali s iznimnom zainteresiranošću.

RWA jači od burzi

Prema riječima Zorana Miliše, predsjednika Uprave RWE Enegrija, njemački koncern RWE ima vlastitih 60 gigavata instalirane snage električne energije u svojim nuklearanim, termo, plinskim i hidroelektranama te u obnovljivim izvorima energije u zemljama Europe (Njemačka, Mađarska, Češka, Slovačka), dok cijela Hrvatska elektroprivreda raspolaže tek s 3,7 gigavata, što je petnaestek puta manje. Ističe da imaju vrlo jeftine izvore energije, pa mogu parirati drugim opskrbljivačima. Uz to, RWE ima i svoje proizvodne kapacitete u Hrvatskoj gdje je suvlasnik 50 posto Plomina II i svu tu struju isporučuje HEP-u. Ta se kompanija odlučila nove potrošače, hrvatska kućanstva, tražiti s 250 agenata koji će ovih dana doći na njihova vrata i pružiti sve potrebne informacije, razumne čak i ljudima koji o toj tematici imaju skromna ili pak nikakva znanja. Točno će im se reći koliko će uštedjeti u razdoblju za koje potpišu ugovor, ako nastave trošiti na isti način kako to čine do sada, a ako počnu štedjeti električnu enegiju i na drugi način, možda će ušteda biti i veća. Sam kupac imat će i rok od 14 dana da se predomisli i odustane od aktiviranja ugovora, a to će moći učiniti bez ikakvih troškova. Svi će ugovori biti još jednom provjereni u RWE-ovom pozivnom centru. Koliko dugo će RWE jamčiti cijene potrošačima ovisit će o tome na koji rok se oni odluče potpisati ugovore; godinu, dvije ili tri kada su predviđene cijene manje za 5, 7 ili 10 posto. Svatko će, dakle, odlučivati za sebe individulno, ocjenjujući hoće li u idućem vremenu cijene rasti ili padati.

Jamče cijenu do kraja 2015.

Dr. Robert Golob, predsjednik Uprave slovenskog GEN-I, koji na hrvatskom tržištu već nudi svoje aranžmane, ističe da je njihova ponuda kućanstvima jednostavna. Svima onima koji s njima potpišu ugovor do 31. srpnja, nude snižene cijenu u odnosu na tarifni sustav HEP-a za 12,5 posto. Uz to, nude i jedan mjesec besplatno električnu energiju te jamče da će takve tarife zadržati na istoj razini najmanje do kraja 2015. godine. Kad se sve to zbroji, ističu, samo se do kraja ove godine može uštedjeti 30 posto na računu za električnu energiju. Dr. Golob u više je navrata istaknuo da im se to još uvijek isplati “budući da je pogrešan dojam kako su cijene struje u Hrvatskoj niske, zbog čega ima dovoljno prostora da ih snizimo i pritom još uvijek poslujemo s profitom.”

GEN-I jedan je od vodećih trgovaca električnom energijom u regiji, kako na slovenskom i hrvatskom, tako i tržištu srednje i jugoistočne Europe. Golob ističe da upravo ta regija sada ima višak električne energije tako da su cijene struje posljednjih šest mjeseci znatno pale na tržištu, a očekuje se da će to trajati bar još idućih pet godina, što je omogućilo i njihovu ponudu nižih cijena struje u Hrvatskoj. GEN-I je međunarodna grupa 50 posto u vlasništvu Republike Slovenije i 50 posto u vlasništvu slovenskog Petrola. Tvrtka GEN-I je u regiji najviše rasla baš u Hrvatskoj, gdje je sada drugi najveći opskrbljivač strujom, odmah iza HEP-a.

Nikola VUKADINOVIĆ
Čeka se odgovor HEP-a

Predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić, gostujući u emisiji HTV-a, prokomentirao je kako će HEP odgovoriti na najavu slovenske tvrtke GEN-I i njemačke RWE Energija o prodaji jeftinije struje. Kazao je kako HEP radi kalkulacije te će se i on natjecati na tržištu, no ništa i konkretnije, osim da rade na novim proizvodima i uslugama o kojima još ne mogu govoriti. Pritom je istaknuo da se konkurencije ne boje te da će ih ona potaknuti da budu bolji.

Za mrežu i dalje plaćanje HEP-u

Cijena kilovatsata električne energije u HEP-u za kućansta s jednotarifnim brojilom iznosi 53 lipe, GEN-I je prvotno ponudio 47 lipa, a RWE Enegija od 47,7 do 50,35 lipa, odnosno s uračunatim popustom za online ugovaranje od dodatna dva postotna boda - od 46,64 do 49,29 lipa. Riječ je samo o dijelu cijene koji se odnosi na samu elektirčnu enegiju, koja se slobodno formira na tržištu, dok će se za korištenje mreže, odnosno prijenos struje, i dalje trebati plaćati HEP-u, bez obzira na odabranog distributera.

30%

niže cijene nude neki distributeri

GEN-I će opskrbljivati 35 ministarstava

ZAGREB - Tvrtka GEN-I ponudila je najpovoljnije uvjete na javnom natječaju za opskrbu električnom energijom, potvrđeno je iz Državnog ureda za središnju javnu nabavu koji je raspisao natječaj. Ponuda tvrtke GEN-I Zagreb d.o.o. ocijenjena je ekonomski najpovoljnijom te će tako GEN-I u sljedeće dvije godine električnom energijom opskrbljivati 35 ministarstava i ureda državne uprave u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

SIGURNOST U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Nasilje doživjelo 89 posto sestara

BERNARDIĆEVI POBORNICI I OPONENTI ZA SADA IZJEDNAČENI

Osječko-baranjski SDP: Hajduković i Štaba u drugom krugu izbora