Regija
BARANJCI SE PRŽE A NEMAJU SE GDJE RASHLADITI

Na plus 33 u Baranji još nije
počeo raditi ni jedan bazen
Objavljeno 19. lipnja, 2013.
Prvi nezadovoljnici već su se počeli oglašavati na Facebooku, prozivajući nadležne

BELI MANASTIR/KNEŽEVI VINOGRADI - Baranja je jučer bila među najtoplijim dijelovima Hrvatske. Još ujutro u Belom Manastiru izmjereno je 26 Celzijevih stupnjeva, a kako je vrijeme odmicalo, živa u termometru neumoljivo je rasla, zaustavivši se oko podneva na 33 stupnja. Slično vrijeme meteorolozi najavlju do subote, kada je moguće zahlađenje, koje će trajati većim dijelom idućeg tjedna. Ako se prognoze ostvare te sudeći po situaciji na oba baranjska bazena, prava kupališna sezona mogla bi početi tek za desetak dana. Prvi nezadovoljnici već su se počeli oglašavati na Facebooku, prozivajući nadležne, a sve su brojniji i upiti upućeni lokalnim medijima.

Krenimo od ''mlađih'' - belomanastirskih bazena. Vode u olimpijskom bazenu jučer još nije bilo, a voditelj SRC-a Dražen Kovač nada se da će bazen biti pun do nedjelje.

- Do sada su rađeni pripremni radovi, kao što je zavarivanje korita - priča Kovač, objašnjavajući kako i pripremna faza zahtijeva nekoliko toplih dana. Podsjeća kako smo do prije nekoliko dana još nosili jakne, pa se ne slaže s onima koji tvrde da se (opet) kasni s pripremama.

- U dječji i olimpijski bazen stane gotovo 3.000 prostornih metara vode. Puniti ih smijemo od 22 sata do 5 sati, što dodatno usporava posao - tvrdi, dodajući nadalje kako se mogući kvarovi na crpkama mogu vidjeti tek nakon što određena količina vode završi u bazenu. Nada se i nastojat će da bazeni za prve posjetitelje budu spremni u nedjelju, ali je moguće i neznatno prolongiranje roka. Za sada je samo poznato da će cijena ulaznica biti pet kuna za djecu i 10 za odrasle. Sličnu priču čuli smo od Ivice Huzanića, voditelja RC Bazeni u Kneževim Vinogradima.

- Nedjelja ili ponedjeljak - odgovara Huzanić na upit kada će proraditi ''suljoški'' bazeni, koji su jučer još bili suhi. I tamo se užurbano obavljaju pripreme za početak sezone. Nešto vremena izgubili su zbog montaže klorne stanice čiji će se eventualni nedostatci vidjeti kada bazeni budu puni. No, budući da je nova, Huzanić se nada kako problema neće biti. Cijena ulaznica ostat će na prošlogodišnjoj razini, dakle pet kuna za djecu i 10 za odrasle. Za ležaljke će biti potrebno izdvojiti 10 kuna dnevno. Sezonske ulaznice naplaćivat će po 100 i 200 kuna.

Ivica GETTO
SPAS U ĐOLI I PUŠKAŠU

Kada već ne mogu na bazene, Baranjci se od tropskih vrućina spašavaju na prirodnim kupalištima. Živnuli su darđanska Đola i topoljski Dunavac (Puškaš) na kojima se već naveliko kupa. Masovnije dnevne ''migracije'' prema ovim kupalištima očekuju se tijekom vikenda. No, treba skrenuti pozornost na komarce i krpelje, pa je preporučljiv dodatni oprez, kao i sredstva za borbu protiv tih nametnika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike