Regija
MJEŠTANI RAJEVOG SELA SE ŽALE DA SU PRISILJENI PITI ZAGAĐENU VODU

Šestić: Dobili su vodu iz regionalnog vodovoda, a ne žele se priključiti
Objavljeno 20. lipnja, 2013.

RAJEVO SELO – Iako su mještani Rajevog Sela proljetos konačno dobili pitku vodu iz regionalnog vodovoda, po vodu i dalje odlaze na jedinu pumpu u selu koja svako malo nije u funkciji.

– Cijena priključka je 1.500 kuna, što je za mene velik novac. Stara sam, živim sama i ne pada mi na pamet zadnje novce koje imam za kruh davati za priključak - ističe Marija Komadina. Isto razmišlja i sumještanka Adela Blažević.

– Vodu donosim s pumpe, iako znamo da nije preporučljiva za piće, ali drugog izbora nema. Često nije ni u funkciji, navodno se dezinficira i ispire, a po selu se priča da je sve to smišljeno od općinara kako bi se ljude natjeralo da se priključuju na vodovod - kaže ona.

Rajevčani kažu da su zbog besparice prisiljeni piti bakterijama zagađenu vodu.

– Veliki problem je i što kuće nisu legalizirane, a bez građevinske dozvole nema ni priključka na vodovod - govore mještani.

Traže da im Općina osigura cisternu pitke vode kako bi preživjeli pakleno ljeto. Voda iz vodovoda stigla je i u naselje Padež, smješteno uz šumu prema Gunji, ali velik broj mještana svaki dan odlazi u Brčko po pitku vodu, gdje ju kupuju ili toče na javnim slavinama.

- Imamo bunare, ali ta žuta zamućena voda može se koristiti samo za napajanje stoke i pranje rublja. Ljetos su nam bunari počeli presušivati i u velikoj smo brizi kako ćemo preživjeti ovo ljeto za koje kažu da će gorjeti i nebo i zemlja - zabrinuti su u obitelji Osmanović.

Padežanima, kažu, ne preostaje ništa drugo nego kanistre na bicikl i u grad po vodu iako do Brčkog u susjednoj BiH ima šest kilometara. U komunalnom poduzeću Drenovci ističu da se voda na pumpi u Rajevom Selu redovito kontrolira i da je situacija pod kontrolom, nema problema kakvih je bilo lani, kada je vodostaj bio nizak.

– Problem je što je ondje bunar plitak, a na pumpu svakodnevno dolaze ljudi iz staje, diraju slavinu i bakterije zagađuju vodu. Tada je moramo skidati, ispirati hidrofor, a to je proces koji traje i tada pumpa nije u funkciji. Rajevčani su dobili vodu iz regionalnog vodovoda, ali čini se da priključak bojkotiraju po političkoj liniji. Na nedavnim izborima nije pobijedio njihov kandidat za načelnika i sada čine sve kako bi ocrnili aktualnu vlast, smatraju u drenovačkom Komunalcu. Općinski načelnik Jakša Šestić ističe da Rajevčani nemaju razloga za nezadovoljstvo jer je problem vodoopskrbe toga sela kvalitetno riješen.M.Lešić Omerović

Legalizacija nije problem

“Godinama su tražili vodovod i sada kada im je voda stigla ne žele ga koristiti. Maksimalno smo im izišli u susret i omogućili obročnu otplatu priključka za stotinjak kuna mjesečno. Što se tiče legalizacije, dovoljno je da nam predoče potvrdu da su podnijeli zahtjev za legalizaciju i dobit će pitku vodu,” zaključuje Šestić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike