Novosti
SLAVONCI SE SPREMAJU ZA NOVU NEVOLJU

Nakon opadanja vodostaja rijeka stiže najezda komaraca
Objavljeno 19. lipnja, 2013.
Osječko-baranjska županija zatražila je pomoć Ministarstva u suzbijanju komaraca

Dunav i Drava su i dalje u opadanju - Dunav je kod Batine u odnosu na vodostaj od ponedjeljka pao za 23 centimetra, a Drava u Osijeku u istom je razdoblju opala za 15 centimetara, kazao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić na jučerašnjoj konferenciji za novinare Stožera za zaštitu i spašavanje.

- Imali smo ponovno intervenciju u naselju Karašica na nasipu zbog procjednih voda, što je uspješno sanirano. Obišli smo osječki Zoološki vrt gdje voda raste pa je crpimo i radi prevencije prelijevanja. I tamo je sve pod kontrolom, dio životinja je premješten u kaveze na suhom i one su sada na sigurnom. U Donjem gradu je situacija pod kontrolom, sve je stabilno, a ostaje isti stupanj pripravnosti kao i do sada - izvijestio je župan.

Dodao je kako je Osječko-baranjska županija pokrenula postupak utvrđivanja šteta od elementarne nepogode poplave, povjerenstva su na terenu, a nakon što dobije njihova izvješća znat će se kolike su štete. I načelnici općina su aktivirali povjerenstva za procjenu šteta.

- Svi izvještaji doći će županijskom povjerenstvu pa ćemo imati pokazatelje o tome koliko je štete prouzročila poplava i sukladno tome, slijedom zakonskih odredbi, razmotrit ću mogućnost proglašenja elementarne nepogode - kazao je Šišljagić.

Batina, Popovac, Čeminac, Darda, Bilje, Erdut, Valpovo, Petrijevci i Osijek su područja koja su ugrožena poplavom i gdje se voda na određenim mjestima izlila i na poljoprivredne površine na kojima ima šteta, na gospodarskim i privatnim objektima, ali kolike su one, to će konačno utvrditi općinska i županijsko povjerenstvo za procjenu šteta.

Popratno uz ovakve situacije na terenu vezane su i najezde komaraca s kojima će se, očito je, građani i stručne službe morati boriti usporedno s još uvijek visokim vodostajima rijeke. Naime, voda je naplavila veliko područje pa je župan, znajući što sve prati poplave, posebice u biološkom ritskom staništu i kada zaostane veliki dio vode na područjima u kojima su se rijeke izlile, već prije nekoliko dana zatražio stručne procjene Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ali i uputio dopis Ministarstvu zdravlja da pomogne području koje je ugroženo i najezdama komaraca i da država pomogne financijskim sredstvima tamanjenje letećih napasnika. Naime, jedinice lokalne samouprave, posebice u ovakvim ekstremnim uvjetima, to ne mogu same financirati.

Darko PEJIĆ
PROCJENA ŠTETNOG UTJECAJA

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije rade procjenu štetnog utjecaja zbog velikih količina voda, odnosno što bi se moglo dogoditi na poplavnom području s obzirom na povećan broj komaraca, kako onih poplavnih tako i onih drugih vrsta. Te se procjene obavljaju na temelju podataka o epidemijama u drugim državama. Brojnost komaraca stostruko je povećana, a dosadašnje mjere njihovog uništavanja su zastarjele i nemaju baš efekta. U borbi s najezdom komaraca morat će se uložiti mnogo truda jer su vodom napunjene jame, kanali... Ulogu u njihovom smanjenju trebali bi imati svi građani ako shvate da im se komarci legu gotovo pred vlastitim očima, a te mjere su basnoslovno jeftinije u odnosu na mjere kakve se trenutno provode.

Jedinice lokalne samouprave u ovakvim ekstremnim uvjetima ne mogu same financirati uništavanje komaraca