Novosti
DRAVA I DUNAV OPADAJU

Zbog velikih količina vode na
snazi ostaju izvanredne mjere
Objavljeno 17. lipnja, 2013.
U Osječkoj županiji je iskorišteno 350.000 vreća s pijeskom

Vezani članci

ŽUPAN ŠIŠLJAGIĆ, NAJODGOVORNIJI ZA OBRANU OD POPLAVE:

Dobili smo prvo poluvrijeme u borbi protiv nabujalih rijeka

SMIRIVANJE STANJA NA RIJEKAMA

Dunav i Drava opadaju, na nasipima organizirana danonoćna dežurstva

OSIJEK – Vodostaji na slavonskim rijekama od jučer, 16. lipnja, opadaju – kod Batine je Dunav bio na razini 732 centimetra, što je 19 centimetara manje nego u nedjelju, a vodostaj Drave je u Osijeku izmjeren na 495 cm, što je 14 cm manje nego dan prije.

Krizno mjesto na donjogradskoj obali u Osijeku, potom Zoološki vrt, gdje je voda u jezeru ugrozila dio životinja, te cijelu dužinu nasipa na Dravi i Dunavu od osječkog prigradskog naselja s baranjske strane - Podravlja do Batine obišli su jučer osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić sa zamjenicima Draganom Vulinom i Željkom Kraljičkom u pratnji članova Stožera zaštite i spašavanja i Ružicom Slišković Bartoloti, zapovjednicom Stožera zaštite za spašavanje Osječko-baranjske županije.

Na osječkoj obaloutvrdi, nakon u petak hitno provedenih tehničkih mjera kako bi se spriječilo poplavljivanje Donjeg grada, normalizirano stanje traje već tri dana. Dežura samo određen broj djelatnika Hrvatskih voda i Vodovoda Osijek i donjogradske dobrovoljne vatrogasne postrojbe. Ljubomir Novoselić, predsjednik Uprave Vodovoda, zadovoljan je što su iznimni napori angažiranih ljudi bili uspješni pa su kuće spašene od poplavljivanja.

Šišljagić je izvijestio novinare kako su sve službe i dalje u punoj pripravnosti uz 24-satna dežurstva, iako je vodeni val izišao Dunavom iz Hrvatske.

- Sve je i dalje pod kontrolom, saniraju se podviri gdje se pojavljuju zbog vodom natopljenih nasipa, ali nema novih problema. Na Karašici je situacija stabilizirana, vojska i vatrogasci su povučeni, uz punu kontrolu privremenih nasipa koju obavljaju djelatnici Hrvatskih voda, licencirane tvrtke i mještani. Na dionici dunavskog nasipa Podravlje – Batina u Baranji, od 15. do 22. kilometra sanirana su mjesta gdje se pojavljuju procjedne vode. Problem koji se pojavio kod Satničkog ribnjaka je riješen i sada je situacija tamo također stabilna. I u Donjem gradu u Osijeku nema novih problema, sve je čvrsto i stabilno - brifirao je Šišljagić.

"Apsolutno je cijelo područje pod punom kontrolom, na svim mjestima je i dalje puna pripravnost", poručio je jučer Šišljagić. U osječkom Zoo-u razina jezera raste, što može biti potencijalna opasnost, pa su crpke i oprema zajedno s ljudima spremni intervenirati.

Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda, voditelj Glavnog centra za obranu od poplava RH, svakodnevno je na terenu sa svojim djelatnicima gdje ga se moglo vidjeti i kako koordinira akcijama, ali i vrijedno radi na gradnji zečjih nasipa. Đuroković je kazao da zbog velikih količina vode za sada ostaju izvanredne mjere obrane od poplava na ovom području. Očekuje se da će idućih dana, kazao je Đuroković, voda opadati pomalo, a kasnije mnogo brže.

Na području dvije slavonske županije kroz koje protječe Dunav ugrađeno je pola milijuna vreća s pijeskom u vrijeme priprema i akcija sprječavanja poplavljivanja, od čega je u Osječkoj županiji iskorišteno 350.000 vreća.

Darko PEJIĆ
I DALJE ZATVORENE CESTE

Za promet još nije otvorena "tenkovska cesta" u Baranji (Zmajevac – Batina) i cesta Kopačevo – Podunavlje. U Kopačkom ritu ostaju dosadašnje mjere, uz policijske patrole koje čuvaju imovinu. Lovci su dali također doprinos prihranjujući životinje.

500

tisuća vreća s pijeskom ugrađeno je u nasipe na području dvije slavonske županije kroz koje protječe Dunav

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike