Novosti
ŽUPAN ŠIŠLJAGIĆ, NAJODGOVORNIJI ZA OBRANU OD POPLAVE:

Dobili smo prvo poluvrijeme u borbi protiv nabujalih rijeka
Objavljeno 16. lipnja, 2013.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić je po zapovjednoj liniji najodgovorniji ali i, složit će se mnogi, zaslužan što je sve bilo spremno na vrijeme za obranu od poplava, i desetak dana prije nadolaska vodenog vala, te za to što sve i dalje dobro funkcionira u zauzdavanju nabujalih Dunava i Drave u njihovom toku kroz Osječko-baranjsku županiju. Na račun vodstva Stožera za zaštitu i spašavanje stižu brojne pohvale državnih službi i institucija, a za zapovijedanje svim snagama na terenu, uključujući policiju, vojsku i druge službe, raspoređivanje gdje je to potrebno, nadziranje svega - od helikoptera do svake lopate u ruci onih koji su pijeskom punili vreće, trebalo je puno sposobnosti i instinkta.

- Prateći kao najodgovornija osoba što se događa u zemljama uz Dunav pravodobno sam sazvao sve čelnike struktura koje aktivno sudjeluju u obrani od poplava uključujući policiju, vojsku, vatrogasce, Gorsku službu za spašavanje, komunalna poduzeća... Apsolutno smo spremno dočekali vodeni val, najviši vodostaj i na Dunavu i Dravi s maksimalno poduzetim mjerama. Sljedećih pet do sedam dana s obzirom na strateške vodne građevine, dunavski i dravski nasip, apsolutno vrijede mjere pune pripravnosti svih struktura i u smislu nadzora i intervencija jer su popratne pojave kod ovakvih vodostaja procjedne vode i podviri na koje naše ekipe pravodobno reagiraju. Kritična su mjesta u ovom trenutku naselje Karašica i Donji grad u Osijeku gdje je puna pripravnost ne samo dežurnih službi nego i mobilnih ekipa. Ovo je samo prvo poluvrijeme, a već odavno imamo spremne puteve evakucije, kapacitete za prihvat ljudi, stoke... Bilo je potrebe za dislokaciju stanovnika naselja Karašica i u Donjem gradu. Stožer je donio odluku da se ljude prebaci na sigurnije, ali su to oni odbili. Potencijalna opasnost i dalje postoji.

Koliko ljudi držite u pripremi za nastavak obrane od poplave i koji su sljedeći koraci koje kanite poduzeti?

- Vojnika iz specijaliziranih postrojbi za ovakve namjene je približno tisuću, vatrogasne postrojbe su u punoj spremnosti, tu je Civilna zaštita, Crveni križ, Hrvatske vode... Koliko se ozbiljno pristupilo prijetnji vodene stihije ukazuje podatak da Gorska služba ima detaljne popise svih stanovnika, čak imaju evidentirano i tko od čega boluje... Županija ima kompletne planove za sve vrste katastrofa, pa čak i nuklearnu. Za sve scenarije imamo utvrđene planove kako bi pomogli i spasili stanovnike od bilo je vrste ugroze. Vodostaj stagnira, međutim, opasnost od poplave nije prestala. Zbog toga sve strukture na terenu nastavljaju biti pod punom pripravnosti.

Proglasili ste izvanredno stanje. Kada prođu poplave, vjerojatno ćete proglasiti i elementarnu nepogodu.

- Kada prođe ovakva situacija koja je ujedno i elementarna nepogoda tada župan proglašava elementarnu nepogodu, a jedinice lokalne samouprave procjenjuju štete i nastavlja se uobičajeni postupak u takvim prilikama. Vatrogasci su na područjima koja nisu u državnom planu branjenja, primjerice, naselje Karašica. S obzirom na situaciju podigli smo 1.500 metara nasipa i mi ga branimo. Obilazimo to mjesto i noću, situacija je tamo pod kontrolom kao i na 60 kilometara nasipa na dunavskom području i 40 kilometara na dravskom. Ugrađeno je do sada 200.000 vreća i 150.000 vreća je napunjeno spremno na punktovima i u skladištima i natovareno na kamione da se može odmah intervenirati. Pokazalo se kako sam dobro procijenio da će nam trebati više vreća nego što su mi govorili. Dao sam naloge vatrogascima u kućama po Osijeku da pomažu gdje se pojavila voda. Strateške lokacije su osigurane, a ostale snage šaljemo da pomažu gdje god se može. Sve je koordinirano iz Stožera, od ronilaca, do smještaja i prehrane spasilaca, vojske... Kada je predsjednik RH dolazio u Osijek njegovo je osiguranje zaustavilo kamione s vrećama s pijeskom nužnim u Donjem gradu pa sam morao intervenirati da se kamioni propuste. D.Pejić

OPASNOST JOŠ NIJE PROŠLA

Svima zahvaljujem što smo uspjeli spasiti Osijek i druge kritične lokacije, posebice Vodovodu i Ljubomiru Novoseliću. Vodovod je odradio veliku stvar u Banovoj ulici. Zahvaljujem i svima onima koji su utrenirani za ovakve situacije, poput Gorske službe. Tu je i županijski Zavod za javno zdravstvo za preglede vode, slao sam pitku vodu tamo gdje nije zdravstveno ispravna... Javljali su nam se i nudili pomoć iz Zagreba, Splitske županije... UNDP je darivao pojase za spašavanje. Opasnost i dalje nije prošla, mjere su i dalje na najvišoj razini sljedećih tjedan dana, u koje vrijeme bi se, prema prognozi, vodostaji trebali snižavati 35 centimetara dnevno.

Pokazalo se kako sam dobro procijenio da će nam trebati više vreća nego što su mi govorili

Možda ste propustili...

USPJEH NA OVOGODIŠNJEM EUROSONGU

Vlada nagradila Baby Lasagnu s 50.000 eura

DONACIJA OSJEČKOM CRVENOM KRIŽU I UDRUZI SPECTRUM

Zaklada Novo sutra uručila donacije u vrijednosti od gotovo 50.000 eura