Novosti
RASPADA SE TREĆINA BRAKOVA U RH

Zbog svađe oko imovine razvod plaćaju i 50.000 kn
Objavljeno 17. lipnja, 2013.
Prema statistici Centra za socijalnu skrb, u Osijeku se razvede jedan brak dnevno

Godine 2011. broj brakova prvi je put pao ispod 21.000, što je manje za 5,1 posto nego u 2010. godini.

Međutim, iste je godine dramatično narastao i broj razvoda. Može se reći da se u Hrvatskoj raspadao gotovo svaki treći brak - još četiri godine prije toga statistike su govorile o svakom petom raspadnutom braku. Prosječno trajanje razvedenog braka u Hrvatskoj jest 14,2 godine, a u 2011. godini bila su 5.662 razvedena braka, što je za gotovo 12 posto više u odnosu na 2010. godinu. Koliko razvod stoji i rastaju li se češće sporazumno ili se zbog imovine godinama "razvlače" po sudu, pitali smo osječku odvjetnicu Vesnu Koški.

Sporazumni razvod - najjeftiniji

"Podjela imovine, koja je skuplji dio brakorazvodnog postupka, obavlja se u posebnoj sudskoj parnici u kojoj će odvjetnički honorar ovisiti o vrijednosti spora, odnosno imovine koja se dijeli između bivših supružnika. Parove koji raspolažu određenim nekretninama postupak će stajati mnogo više od brakorazvodne parnice jer se vrijednost postupka procjenjuje prema vrijednosti imovine, pa što je imovina veća, to je skuplji postupak. Prosječna vrijednost imovine bračnih parova je 300.000 kuna, a sam će postupak stranke ponekad stajati više od 10 posto njihove procijenjene imovine. U obzir se uzima i broj zakazanih rasprava, vještačenja te sudske pristojbe, jer svaka radnja stoji 2.500 kuna, a često bude provedeno i po deset rasprava, što je već oko 25.000 kuna ", rekla je Vesna Koški. Cijena razvoda raste razmjerno debljini novčanika, a najjeftinije je, ipak, riješiti sve bez suda, sporazumno. Kako saznajemo, takvi su primjeri u posljednje vrijeme češći jer su stranke sve svjesnije velikog financijskog troška koji ih očekuje, pa se unaprijed dogovore oko podjele imovine. Posljednjih su godina sve češći razvodi supružnika u dobi od 50 do 60 godina koji su u braku više od tri desetljeća. Iskustva i statistike Centra za socijalnu skrb govore da su osim bračnih razmirica najčešći razlozi - egzistencijalni problemi koji dovode do bračnih problema.

Nevjera - glavni uzrok

Ružica Milošević, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb, kaže kako se statistički gledano u Osijeku razvede jedan brak dnevno. "Ako imamo 182 radna dana u godini i prosječno 200 zahtjeva godišnje, dolazimo do poražavajućih podataka. Muškarci su ti koji najčešće prvi podnesu zahtjev za razvod braka, a to je posljedica toga što još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu, pa su žene te koje se do zadnjeg trenutka trude da brak opstane. Parovi koji su u brak stupili maloljetni, u 90 posto slučajeva se razilaze u relativno kratkom roku. Najčešći su razlozi za takve razvode činjenica da ti mladi ljudi nisu odradili svoju mladost, dok je kod ostalih u najviše slučajeva zaslužna nevjera jednog od partnera”, rekla je Ružica Milošević.

Ivana MIHALJEVIĆ
ODVJETNICI SE NE BOGATE NA RAZVODIMA

Prema novim tarifama o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika koju je usvojio Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore u listopadu 2012. godine, odvjetniku pripada jednokratna nagrada za svaki prvostupanjski postupak bez obzira na broj radnji koji je poduzeo, u visini od 200 bodova (2.000 kuna), plus PDV, radi razvoda ili poništenja braka, o postojanju ili nepostojanju braka. To ograničenje država je uvela kako se odvjetnici ne bi bogatili na razvodima, pa neovisno o tome trajao razvod tri mjeseca ili pet godina, stranke će razvod stajati 2.500 kuna, osim ako pokrenu posebnu sudsku parnicu radi podjele imovine u kojoj će odvjetnički honorar ovisiti o vrijednosti spora, odnosno imovine koja se dijeli između bivših supružnika.

90%

brakova u koje stupaju maloljetni supružnici raspada se u relativno kratkom roku

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

Najčitanije iz rubrike