Novosti
BROJNI DOBROVOLJCI ANGAŽIRANI NA PUNJENJU VREĆA

Baranjski volonteri - mali
heroji obrane od poplava
Objavljeno 17. lipnja, 2013.

ZMAJEVAC - Pravi mali heroji poplavnih opasnosti bili su volonteri koji su danima na punktu u Zmajevcu punili vreće s pijeskom. Njih u prosjeku 300-tinjak dnevno napunilo je približno 120.000 vreća. Svaka od njih teži 20-ak kilograma, pa nije teško izračuniti koliko je tona ovog materijala prešlo preko lopata. “I ja sam zrnce pijeska koje će završiti negdje na nasipu”, komentar je jednog od dobrovoljaca koji je s prijateljima, u organizaciji Općinskog društva Crvenog križa Darda, tri dana dolazio u Zmajevac te radio na punjenju vreća. “Ako zatreba, idemo i na nasip”, dodao je, izražavajući nadu da do toga, ipak, neće morati doći. Na svoje članove i darđanske volontere posebno je ponosan Ivan Hodak, ravnatelj darđanskog OD CK.

- Što da vam kažem... Nikoga nismo morali moliti ili im dva puta reći. Uz dio naše mladeži, ovdje je svakodnevno sedamdesetak darđanskih volontera, različitog spola i dobi, koji možda kod kuće imaju nekog svog posla. Unatoč tome, dolaze ovdje i sretni su što će nekom pomoći, bez obzira na činjenicu kako, realno gledajući, Darda nije izravno ugrožena kao što je bila 1965. godine - priča Hodak, ističući kako su se članovi CK Darda pobrinuli i za ostale sudionike ovog posla hranivši ih i pojivši.

- Nedjelja je dan odmora, a u slučaju potrebe nastavit ćemo s punjenjem vreća - naglašava Hodak. Zanimljivo je kako Crveni križ “u opisu posla” nema odrađivanje sličnih zadataka, već bi trebali biti zaduženi za eventualnu evakuaciju, odnosno zbrinjavanje ljudi u slučaju najcrnjeg scenarija. No, Darđani su osjetili potrebu za ovakvu vrstu pomoći, pa im se s pravom može dodijeliti naziv “malih heroja poplave”. Osim njih, u Zmajevac su stizali i sudionici javnih radova iz raznih baranjskih općina i grada Belog Manastira. Volontirali su i članovi braniteljskih udruga, koji su posljednjeg dana odlučili skuhati poveći kotlić graha za sve sudionike punjenja vreća, a stigli su dobrovoljaci iz Harkanovaca, Valpova... Za slučaj evakuacije, pripremljena je bila nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru, u koju su dopremljene ležaljke, deke i sve ostalo neophodno za slične slučajeve. Na svu sreću, bar za sada, ostala je pusta...I.Getto

Na svoje članove i volontere posebno je ponosan Ivan Hodak, ravnatelj darđanskog Crvenog križa